Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
neřešila bych to a nic po kamaradce nechtela, ani by me to nenapadlo. navic je škrablej, ne nefunkcni. tady neni o čem , pro mě.
Ja bych zaplatila opravu. Byla by mi hanba tohle udelat a nenabidnout nahradu skody.
Edit od zakladatelky: Všem velmi děkuji za názory
Mám důvod k zamyšlení. Jen bych chtěla osvětlit, že telefon není škrábnutý, ale promáčklý a v místě promáčkliny samozřejmě rozdrcená barva s hmotou. Škrábanec by mě zamrzel, ale neřešila bych to, tohle je o hodně víc do hloubky. Na funkčnost vliv samozřejmě nemá. Kamarádka byla hodně opilá, ale v tu chvilku si to všechno uvědomovala, a tvrdila, že mi vše zaplatí. Ráno ale “skutek utek” a ani se neomluvila. Byla tam ještě jedna kamarádka, která vše viděla a může “dosvědčit”. Nechci samozřejmě ničit naše přátelství, a tahat z kamarádky peníze. Je to jen telefon. Spíše mě ale zamrzelo, že se k tomu kamarádka nepostavila čelem a místo omluvy přišlo “byla jsem prostě opilá a nevěděla jsem o tom”, i když samozřejmě střípky jí zbyly, takže úplné okno neměla. Proto jsem také založila tuto diskuzi, abych veděla, jestli je omluva a případně finanční kompenzace na místě. Kdyby nabídla finanční kompenzaci a upřímně se omluvila, tak bych finance odmítla.
@Tomkins píše:
Právě že nerozbila. Je poškrábanej. To je ten zásadní rozdíl. Kdyby byl rozbitej, tak by to autorku zásadně ovlivnilo. Ale on jen upadl na zem a poškrábal se. To se může stát kdykoliv, kdekoliv a nemá to na funkci žádnej vliv.Příspěvek upraven 17.02.19 v 12:09
Není poškrábanej - Spadl na zem a je nehezky promáčklý. To může mít na funkci zásadní vliv
Prostě pořádek dělá přátelé ne?
Taky trochu zalezi jak je tel.stary.
Ale myslim, ze spravna kamaradka by te aspon na omluvu pozvala na veceri nebo neco.
Zakladatelka: telefon je starý 1 rok. Souhlasím, opravdu nejvíc mě na tom mrzí, že ani na pitomá omluva nepřišla.
@Tomkins píše:Pak jsem ještě jednou kamarádovi poškrábal auto, ale tam jsem mu to zaplatil hned do poslední koruny a ještě jsem se mu omlouval.
Ale když jde o zakopnutí, nešťastnou náhodu a hlavně, ten telefon je naprosto funkční, takže ta oprava není vůbec nutná… Tak je to trochu jiná situace.
A neříkej.
Poškrábané auto bylo asi taky funkční ne? Že jsi teda podle své rady nemávl rukou, že oprava vůbec není nutná. Dost si protiřečíš, nezdá se Ti?
Ne, nezdá. To byla jiná situace… očekávám podobnou odpověď
Tak kvůli tomu, že do mě kamarádka strčí a já upustim svůj telefon na zem bych fakt žádnou náhradu nechtěla ![]()
Si na něj porid obal a ochranné sklo a nebudeš takový blbosti muset řešit na netu.
Tak hlavně, pokud je telefon prohnutý, promáčklý tak hrozí, že se nafoukne baterie telefonu a to je už dost velký problém.
Manžel pracoval v servise a tohle tam řešili denně.
@Kriss Tina tak jasný, ale od kamarádky bych čekala, že řekne třeba " promiň, to jsem ale krá.a, moc mě to mrzí, teď nemám moc peněz, ale já ti to budu třeba splácet " a já jí řeknu : prosím tě, to se prostě může stát, neřeš to, je to jen škrábnutí…" ale čekala bych, že kamarádka aspoň nějak zareaguje…
@dedrichov píše:
A neříkej.Poškrábané auto bylo asi taky funkční ne? Že jsi teda podle své rady nemávl rukou, že oprava vůbec není nutná. Dost si protiřečíš, nezdá se Ti?
Ne, nezdá. To byla jiná situace… očekávám podobnou odpověď
Rozdíl je v tom, že mi auto svěřil, já jsem za něj převzal zodpovědnost a škrábl jsem mu ho. Tím pádem jdou všechny náklady na opravu bez diskuze za mnou. Když si půjčím od kamaráda foťák, taky mu ho vrátím v perfektním stavu. Pokud by kamarád řekl, že je mu to jedno, že to auto necháme, jak je, byla by to jeho volba, ale stejně bych stále cítil povinnost ho odškodnit, protože mi něco půjčil a já jsem mu to rozbil.
Ale pokud ten telefon kamarádce nesvěřila, sama ho držela v ruce, když do ní kamarádka vrazila, tak to opravdu (jak jsi ostatně předpověděla) vnímám jako odlišnou situaci.
Z právního hlediska by kamarádka měla uhradit opravu. O tom žádná. Z lidskýho hlediska by spíš měla říct „promiň, já fakt nerada.“ A autorka měla odpovědět: „To nic, je to jen telefon. V životě jsou důležitější věci.“
Ale respektuju, pokud máš hodnoty postavený jinak a radši bys od kamarádky požadovala peníze na opravu. Jen bych měl pak úplně strach se s tebou kamarádit
Protože by stačilo, abych ti třeba omylem stoupl na nohu, ty by ses lekla, spadly by ti brejle a požadovala bys po mně třeba 8 tisíc za nový. Nebo bych tě na koncertě polil pivem a ty bys mi poslala účet za čistírnu. To jsou prostě věci, který se v životě stávají. ![]()
@Tomkins píše:
Však já tenhle názor beru. Každej má jinej pohled na věc. Já osobně bych po kamarádovi peníze nechtěl, ani kdyby se ten telefon rozbil. Natož, kdyby se jen poškrábal. Je to kamarád, neudělal to schválně. A i kdyby mi ty peníze nabídl, tak bych odmítl. Prostě mi to tak přijde správný. On nabídne zaplacení, já galantně odmítnu. Tak by to podle mě mělo ve zdravém kamarádství fungovat.
Naprosto souhlasim, nemam co dodat ![]()
@Anonymní píše:
Edit od zakladatelky: Všem velmi děkuji za názoryMám důvod k zamyšlení. Jen bych chtěla osvětlit, že telefon není škrábnutý, ale promáčklý a v místě promáčkliny samozřejmě rozdrcená barva s hmotou. Škrábanec by mě zamrzel, ale neřešila bych to, tohle je o hodně víc do hloubky. Na funkčnost vliv samozřejmě nemá. Kamarádka byla hodně opilá, ale v tu chvilku si to všechno uvědomovala, a tvrdila, že mi vše zaplatí. Ráno ale “skutek utek” a ani se neomluvila. Byla tam ještě jedna kamarádka, která vše viděla a může “dosvědčit”. Nechci samozřejmě ničit naše přátelství, a tahat z kamarádky peníze. Je to jen telefon. Spíše mě ale zamrzelo, že se k tomu kamarádka nepostavila čelem a místo omluvy přišlo “byla jsem prostě opilá a nevěděla jsem o tom”, i když samozřejmě střípky jí zbyly, takže úplné okno neměla. Proto jsem také založila tuto diskuzi, abych veděla, jestli je omluva a případně finanční kompenzace na místě. Kdyby nabídla finanční kompenzaci a upřímně se omluvila, tak bych finance odmítla.
Tak to holt nebude zase tak úžasná kamarádka…