Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dobré ráno, holky poraďte
moje dobrá kamarádka má termín 23., její přítel moc nefunguje a asi se bojí porodu nebo co a už včera odjel a přijede možná v neděli. Od půl 3 má kontrakce tak po 10 minutách, trvají tak 30 sekund, tak jsem teď s ní a čekáme. Byly jsme u porodní asistentky, hlavička je dole, ale asi to bude chvilku trvat. Jak jí teď můžu pomoct, co jíst, pít, a jaké máte zkušenosti vy? Jsem v téhle situaci celkem nečekaně, tak budu ráda za jakékoliv rady ![]()
Ahoj,
U mého porodu byl přítel rodila jsem tři hodiny a můžu říct tedy že ani na jídlo jsem neměla pomyšlení, vodu jsem měla minerálku ale zvracela jsem po ni pila jsem pak čistou vodu s kohoutku a bylo to ok. Jinak mne hodně pomáhalo už jen to že jsem tam měla přítele někoho znameho, hodně mne pomáhalo a uklidnovalo když jsem seděla na balone pohupovala jsem se a přítel mne masíroval ramena nebo hladil brisko. Velice mne zprijemnovala hudba porod a přítel si semnou vykládal.
Já byla při porodu nejradši, když mě všichni nechali na pokoji
. Takže doporučuju polštář, deku, zatáhnout žaluzie a nechat pospávat. Prý se tomu říká porodní somnolence a žena díky tomu tolik nevnímá bolesti při kontrakcích.
To může být u každé ženy jinak, ať ti sama řekne, co je jí příjemné. Já jsem sice manžela u porodu měla, ale akorát mi podával čaj, maximálně mě sem tam pohladil, já měla potřebu prokroutit se tím sama, bez toho, aby na mě někdo sahal nebo mě povzbuzoval
Na jídlo jsem neměla ani pomyšlení.
Tak ja zas rodila 22hod.
k pití doporučuji vodu (teď určitě chlazenou, možná i kostky ledu), a jídlo jsem měla zakázané krom těch bonbonu s hroznovym cukrem. Mokrý ručník za krk, pomoc do sprchy, ze sprchy a morální podpora. Víc stejně udělat nemůžeš.
A na jídlo a pití pozor. Kdyby byl nutný císařský řez, tak to může způsobovat komplikace. Mě doporučovali jenom čistou neperlivou vodu (ale fakt jenom po doušcích) a k jídlu max hroznový cukr.
Uz jen tva pritomnost, at si da na co ma chut, do porodu muze byt jeste dlouha doba nebo taky nemusi… Proste podle jejich pocitu. Me prijali u prvniho porodu a ptali se, zda si dam obed a pak jeste veceri, byla jsem rada, syn se narodil nakonec v 1 rano.
Hudba, masaz zad je prijemna…drzim palce
Díky moc! Zatím od 2:30 pořád stejné, stahy tak 20sekund, po 5-10 minutách. Ležet jí nejde, tak posedává. Posadím jí teda na balón
Pořád něco ukapává, možná je to voda, ale podle PA je to v pořádku, tak uvidíme.
Ahoj holky, me to az dojalo normalne. Moc se mi libi tva starost o kamaradku. ja mela doma segru ktera se o me takhle starala, manzel dorazil az do porodnice. Urcite ji pomaha jen tva pritomnost a ja osobne celou dobu travila na mici nebo ve sprse. Lezet se nedalo. Preju hodne sil vam obema.
![]()
@Mala.ještěrka píše:
@beata14 Dej nám potom prosím vědět, až bude malé na světě
Určitě, budu dávat vědět průběžně! Jsme v Praze a rodit má v Rakovníku. Ale bohužel já mám od 19 do 7 směnu v práci, psala jsem kolegům, jestli mi to někdo nevymění, ale ještě neodepsali, tak uvidíme. Snad to všechno dobře dopadne. Zatím je to pořád stejné, akorát jí při kontrakcích strašně bolí stydká spona
v 16:30 jdeme zae k PA, pokud se nic nezmění. Jinak ona sama je PA a je to její první ![]()
@beata14 píše:
Určitě, budu dávat vědět průběžně! Jsme v Praze a rodit má v Rakovníku. Ale bohužel já mám od 19 do 7 směnu v práci, psala jsem kolegům, jestli mi to někdo nevymění, ale ještě neodepsali, tak uvidíme. Snad to všechno dobře dopadne. Zatím je to pořád stejné, akorát jí při kontrakcích strašně bolí stydká sponav 16:30 jdeme zae k PA, pokud se nic nezmění. Jinak ona sama je PA a je to její první
Jako to je šílený, že ten její borec nehodlá změnit plány ani když začala rodit a klidně by ji nechal samotnou
Kam zdrhnul? Jsi hodná, snad se někdo najde, kdo to s tebou prohodí ![]()
@Michelle_M píše:
Jako to je šílený, že ten její borec nehodlá změnit plány ani když začala rodit a klidně by ji nechal samotnouKam zdrhnul? Jsi hodná, snad se někdo najde, kdo to s tebou prohodí
Ona jí ve středu odešla hlenová zátka a on se úplně rozklepal a vystresoval se… je o hodně starší než ona, má dospělé děti. Odjel na nějakou služební cestu, ale nebylo to nic dlouhodobě plánovaného a jistě by se to dalo odložit. Když mu říkala, že aspoň jednou do porodnice na návštěvu musí přijet, řekl, že tam kdyžtak „někoho pošle“… snad je to nějaký šílený strach z krve a nemocnic, i když sama tomu moc nevěřím…je mi jí v tomhle moc líto. Ale nechci jí to moc připomínat, i když je mi jasný, že se jí to v hlavě určitě honí. Celkově i podle PA to postupuje dost pomalu, jakoby buď ona měla nějaký blok, nebo jako kdyby miminko ještě nechtělo ven… no já bych to psychicky moc nedávala, kdyby mi chlap takhle odjel.
ale o tom se prosím teď nebavme, pojďme se soustředit na to, jak to mimi co nejefektivněji dostat ven ![]()
@Mala.ještěrka Neco na tom bude, u prvniho jsem mela napojenou sondu na hlave syna, tudiz jsem lezela a mam dojem, ze jsem spala mezi kontrakcema. Jake prekvapeni u druheho porodu, to jsem chodila a takovou bolest jsem nezazila. ![]()
Kazdemu vyhovuje neco jineho, je to tak individualni, ze se ji musis zeptat. Mne pomahala manzelova pritomnost, byl celou dobu se mnou a bylo videt, ze to se mnou proziva, ac byl klidny. A dve porodni asistentky se me neustale ptaly, jak mi mohou pomoci, co namasirovat, co prinest, co bych rada jedla. Porod trval skoro dva dny. Bylo to nekonecny a posledni hodiny to hrozne bolelo, byla jsem u konce sil. Ale vedomi podpory manzela a tech dvou holek (tymy se stridaly) me udrzovala v „normalnim stavu“, byli vsichni tak hodni, ze jsem, ac nastvana a bezradna, na ne byla slusna a drzela se. Ocenovala jsem to nasazeni, se kterym vsichni bojovali tolik hodin se mnou, ty asistentky porad vymyslely, jak to urychlit, jaka poloha by pomohla, jak me rozptylit. Rodila jsem v zahranici. Diky teto zkusenosti byl i strasny porod nakonec snesitelny. Kdyby byl personal neprijemny, tak se tam na miste zblaznim. Anonym QRP