Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Když ti volá a nehodí se ti to, neber telefon.to, že ona to tak dělá považuji za normální.
Rodinu si člověk nevybere, ale kamarády jo… Když ti to kamaradství nevyhovuje, tak v něm nepokračuj.
@karkarka píše:
Když ti volá a nehodí se ti to, neber telefon.to, že ona to tak dělá považuji za normální.
Tak mě normální nepřijde - kor v přátelství, když někdo volá, tak nechat telefon vyzvánět a schválně ho nebrat. Sama tohle nedělám. Přijde mi to vrcholně neslušné, takže já telefon zvednu a řeknu, že nemám čas nebo vytípnu a napíšu sms, že nemohu, že se ozvu později.
@Alušáček píše:
Rodinu si člověk nevybere, ale kamarády jo… Když ti to kamaradství nevyhovuje, tak v něm nepokračuj.
Nebudu, jen, jak jsem psala v úvodu, potřebovala jsem se vypsat a slyšet názory ostatních. Dlouho to ve mně vře.
Nebudeš akceptovat, že ti nezvedne telefon, když nemá čas a požaduješ omluvu?
Nedovezla ti dáreček z dovolené
Neumíš říct ty jo, dala bych si kafe, Máňo, pls, uvař mi kafe a nelj mi něco studeného k pití, mám žízeň?
Mele si svou a do telefonu ti kecá blbosti?
No hele, nejste kamarádky, alespoň ty ne, a pravda je, že všechno co jsi napsala jsou blbosti. ![]()
@terinka4444 píše:
Nebudeš akceptovat, že ti nezvedne telefon, když nemá čas a požaduješ omluvu?Nedovezla ti dáreček z dovolené
Neumíš říct ty jo, dala bych si kafe, Máňo, pls, uvař mi kafe a nelj mi něco studeného k pití, mám žízeň?
No hele, nejste kamarádky, alespoň ty ne, a pravda je, že všechno co jsi napsala jsou blbosti.
S tím telefonem jsem to psala výše, sama tohle nedělám, nedělá to ani nikdo v mém okolí. Ne, nejsme kamarádky, ona se tak nechová, já jo.
@terinka4444 píše:
Nebudeš akceptovat, že ti nezvedne telefon, když nemá čas a požaduješ omluvu?Nedovezla ti dáreček z dovolené
No hele, nejste kamarádky, alespoň ty ne, a pravda je, že všechno co jsi napsala jsou blbosti.
Uvedu příklad - jsem na víkendu s přítelem, věděla o tom, že odjíždím, zavolá mi, já jí telefon típnu s tím, že se ozvu večer, ztlumím si zvuk, mám od ní 3 nepřijaté hovory, tudíž zavolám zpět, i když se mi to vůbec nehodí(ale myslela jsem, že se děje něco důležitého, když volá tolikrát, člověku to stejně nedá) a ono to nic důležitého není, jen se neudila a chtěla si pokecat a tak bych mohla pokračovat dál.
Jak jsem psala, potřebovala jsem to ze sebe dostat, ale čím ´dál víc si uvědomuji, že tohle nemám zapotřebí, dřív se chovala normálně.
Buď je to tvá kamarádka a pak ji ber takovou jaká je, nebo to kamarádka není a pak není důvod dál tento vztah rozvíjet. Případně pouze na úrovni „je to moje známá“.
K výše napsanému příspěvku dodatek - telefon jsem jí vytípla a napsala sms, že se ozvu večer, že teď se mi to vůbec nehodí.
@Akivasha píše:
Buď je to tvá kamarádka a pak ji ber takovou jaká je, nebo to kamarádka není a pak není důvod dál tento vztah rozvíjet. Případně pouze na úrovni „je to moje známá“.
Vystihla jsi to naprosto přesně, tohle není kamarádství, ale jsme spíš známé.
@Anonymní píše:
S tím telefonem jsem to psala výše, sama tohle nedělám, nedělá to ani nikdo v mém okolí. Ne, nejsme kamarádky, ona se tak nechová, já jo.
nechováš, hele, to že to ty to neděláš neznamená, že máš právo po někom požadovat, aby to taky nedělal. Žij a nech žít, požaduju, aby mi napsala, že se mnou nemůže mluvit a požaduju omluvu…no ty kráso, kde to jako jsme? Ona když prostě nemá čas, tak nezvedne telefon, zavolá, až ten čas má, jako normální věc. Problém je jinde, ty nemáš co požadovat, aby se chovala podle tebe a toho, jak to chceš ty, chápeš?
Kdyby jsi nenapsala vek, tak si myslim, ze je vam obema tak 16. Pokud ti tohle kamaradstvi nevyhovuje, tak se na nej, presne jak rika pritel, vykasli. Co na tom resit? ![]()
@Anonymní píše:
Uvedu příklad - jsem na víkendu s přítelem, věděla o tom, že odjíždím, zavolá mi, já jí telefon típnu s tím, že se ozvu večer, ztlumím si zvuk, mám od ní 3 nepřijaté hovory, tudíž zavolám zpět, i když se mi to vůbec nehodí(ale myslela jsem, že se děje něco důležitého, když volá tolikrát, člověku to stejně nedá) a ono to nic důležitého není, jen se neudila a chtěla si pokecat a tak bych mohla pokračovat dál.
Jak jsem psala, potřebovala jsem to ze sebe dostat, ale čím ´dál víc si uvědomuji, že tohle nemám zapotřebí, dřív se chovala normálně.
hele, tak jí utnu a řeknu jé, to jsem ráda, že se neděje nic vážného, ale dělám zrovna to a to, nemám čas si povídat, já myslela, že se děje něco vážného. Čau, brnknu v pondělí a típnu to. Já nevím, tohle jsou prostě ptákoviny. Nicméně, tak se s ní nestýkej a máš klid. Popřípadě ten telefon ignoruj a máš taky klid.
@terinka4444 píše:
nechováš, hele, to že to ty to neděláš neznamená, že máš právo po někom požadovat, aby to taky nedělal. Žij a nech žít, požaduju, aby mi napsala, že se mnou nemůže mluvit a požaduju omluvu…no ty kráso, kde to jako jsme? Ona když prostě nemá čas, tak nezvedne telefon, zavolá, až ten čas má, jako normální věc. Problém je jinde, ty nemáš co požadovat, aby se chovala podle tebe a toho, jak to chceš ty, chápeš?
Dříve se na ten zmeškaný hovor aspoň ozvala, teď nedělá ani to, ale o kamarádství velmi stojí, chce se scházet, pořád se vyptává kde se sejdeme nebo zda přijedu.
Tohle nedělám - přijde mi to dětinské, ale když volala jednou ve 21:00 hodin večer, tak jsem jí telefon taky schválně nevzala, ani se druhý den neozvala, ten další volala a ptala se, proč jsem se jí neozvala zpátky a ještě uraženě.
Chápu, pro někoho tohle může být blbost a malichernost, ale ono z těch malých věcí, které člověku vadí se postupem času stávají velké věci.
Dobrý den, zakládám nové téma a žádám o zachování anonymu, chodí sem známí a je mi trapně i za sebe, že se s ní ještě přátelím.

Jsme s „kamarádkou“ dospělé ženy, je nám 30 let.
Co mě štve je to, že mi volá, když se mi to zrovna vůbec nehodí, ano, to nemůže vědět, ale když ji na to upozorním, tak si stejně mele svou a má potřebu se mi svěřovat(v 99% případů se nejedná o nic důležitého). Teď nově začala dělat to, že když jí někdo volá a zjistila jsem, že to jsem i já, tak telefon nezvedá. To dělá v případě, že se jí nechce s nikým mluvit a je umluvená z práce.
Tohle dříve nedělala, teď tuhle novotu začala provozovat.
Již minule jsem ji důrazně upozornila, že tohle akceptovat nebudu, že když nebude mít čas se mnou hovořit, tak chci, aby telefon zvedla a řekla mi, že nemá čas nebo vytípla a napsala sms. Omluvila se mi. Dnes mi to ovšem udělala zase.
Před třemi týdny se vrátila z dovolené, hned začala hovořit, co lidem ze své rodiny koupila za suvenýry, i sousedce, která se jí starala o psa. Mně nedovezla nic. Nejde mi o nějaký dáreček, ale o to, jak se chová, o princip. Já jsem jí z dovolené dárek přivezla.
Když jsem u ní, v podstatě mi nic moc nenabídne, nejsem u ní pečená vařená, ale cca 1 x za měsíc, někdy ani to ne. Ke mně chodit nechce, radši chce, abych přijela já k ní, ale času moc nemám. Když jsou u ní jiní lidé, těm nabízí, vidím třeba na fotce na facebooku, jak má téměř plný stůl a já k ní vždy něco přivezu. Jsou to drobnosti, ale mně to už vadí.
Pořád se ptá, kdy přijedu, teď se mi to vůbec nehodí. Moc kamarádek nemá a když ano, tak jim vadí, protože se baví hodně o vzhledu, co jsem pochopila, tak lidi vyloženě vytáčí a někteří s ní už přestali mluvit.
Už dlouhou dobu zvažuji, že jí vše řeknu a přestanu se s ní kamarádit, netvrdím, že bych se s ní vyloženě chtěla utnout veškeré kontakty, ale tohle mě už nebaví, ba dokonce ponižuje.
Jaký na to máte názor? Potřebovala jsem se z toho vypsat. Přítel říká, že se mám na ni vykašlat, on ji v podstatě ale nezná, viděl ji všehovšudy 3×. S ní se znám 10 let.
Děkuji, že jste dočetli do konce a přeji příjemný den.