Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Volat policii na co?
s tím nemaj policajti nic společného, nikoho nevolej. Ano, právo na to má - a někde ve smlouvě nebo v papírech musíte mít, že budete pod dozorem kamer. Na tom není nic divného, tohle má spousta firem. Kamery nesmí být v šatnách, na wc, ale v provozu a veřejných místech ano. ![]()
Pokud chceš bližší info, tak ne policie ale úřad na ochranu osobních údajů.
Nemyslela jsem to tak, že budu volat policii kvůli tomu, že máme v práci kamery
, jen se zeptat na informaci, zda to může být až takto vyhnané do extrémů.
Linda
Pokud máš ve smlouvě upozornění že je to monitorované pracoviště kamerovým systémem nenaděláš nic. Musíš to tam ale mít. Zkus pořešit se šéfem že se vám to nelìbí.
@martina.se Marťo, já bych to tak jednoznačně neviděla…ano, pokud zaměstnanec vyjádřil svůj souhlas s pořizováním záznamu, tak tam ty kamery být můžou…na druhou stranu podle Obč. zákoníku nelze a je protizákonné pořizovat jakékoli audio i video záznamy bez platného souhlasu těchto osob, takže i kdyby to Linda ve smlouvě měla, svůj souhlas může vzít zpět a firma s tím nenadělá nic a její záznamy si pořizovat nadále nemůže a bude to na spor. ![]()
V každém případě Lindo tohle není na dotaz na Policii, ale na právníka.
Policii do toho angažuj až ti právník ujasní přesně tvé možnosti. ![]()
Navíc stále platí, že máte mít jasně dané popisy pracovních míst, organizační strukturu a popis náplně práce - čili pan provozní vás může buzerovat jen podle toho, co máte ve smlouvě. Jinak je na uvážení, jestli to nehraničí s šikanou na pracovišti. ![]()
Příspěvek upraven 13.03.14 v 08:11
@Anonymní píše:
Nemyslela jsem to tak, že budu volat policii kvůli tomu, že máme v práci kamery, jen se zeptat na informaci, zda to může být až takto vyhnané do extrémů.Linda
na pčr by se Ti vysmáli. Jinak ano, může. Kamerama zákon neporušuje, tím, že vám volá, kde co děláte, tak taky ne. zákon by mohl porušit umístěním kamer. ![]()
@Anonymní píše:
Nemyslela jsem to tak, že budu volat policii kvůli tomu, že máme v práci kamery, jen se zeptat na informaci, zda to může být až takto vyhnané do extrémů.Linda
Příslušný je úřad na ochranu osobních údajů, na stránkách mají přímo k tomuto stanoviska.
@agnesold podepsáním smlouvy souhlasí s pořizováním záznamů. Zaměstnavatel je asi vyžaduje. Pokud by odvolala souhlas, nesplňovala by jednu ze základních podmínek, kterou on má.. Jako jo, risknout to může, ale předpokládám, že by velmi rychle přišla o flek.. pokud se jí to nelíbí, tak ten úřad, co psala @mag . Ten velmi rychle zjistí, zda je to ok nebo KO. ![]()
No já teda nevím jestli není něco jinak, ale kamery nemají co dělat na místech, kde není možné něco ukrást, takže třeba na chodbě mezi dílnama by být neměly, kdežto nad policí s nářadím ano…
Co, @mag?? ![]()
Nechce se mi to moc rozebírat, na to nemám čas, proto ten odkaz přímo na příslušný úřad, tam zakladatelka najde vše podstatné. @Krkael
@Krkael můžou být v provozu kdekoliv, nesmí být na místech, kde se zaměstnanci např převlékají atd..
U nas to same, radeji anonymne…
Delam v jednom nejmenovanej fastfoodu od listopadu nove otevrenem, ne smlouve co si pamatuju, zadna zminka o monitorovani… nehlede na to, ze jedna kamera snima i zadavani pinu zakaznikem pri placeni kartou. To asi neni v poradku ze? Nehodlam to resit, nechci si zbytecne pridelavat neprijemnosti…
Ale taky, neustala sledovacka, volani pokud si nadrizeni mysli, ze stojime a nic nedelame…
Děkuji za informaci, kde se mám poptat, moc děkuji.
Nám kamery nevadí, nemáme co skrývat, práci si vždy odvedeme, spíš nám vadí, že na těch kamerách sedí neustále a co půl hodinu máme telefon, co bychom ještě mohli udělat, co děláme špatně a proč jsme to či ono udělali takhle. ![]()
Linda
Dobré ráno,
Každou chvíli zvoní telefony, že ten či onen někde sedí, že tam či onde něco je a co máme dělat, nedělat atd. Svojí práci si vždy uděláme, nejsme žádní flákači a tento nestálý dohled nám opravdu vadí.
pracuji v malé firmě. Máme tři nadřízené, nejvyšší je majitel, který u nás na podniku vůbec nefiguruje, dále prokurista firmy, který občas přijde, je celkem fajn, rozdá práci, ale nevyšiluje, prostě fajn šéf. A pak tu máme pana provozního, který je zde stále, prudí, rozdává nesmyslnou práci, ale to je jedno, to řešit nechci. Na podniku máme kamery na všech střediskách, pan provozní když sedí v kanceláří, má zapnuté kamery a kouká na nás. Když mu skončí pracovní doba, sedí doma u PC a kouká na nás. Když jde spát, sedí a kouká na nás, když ráno vstává, sedí a kouká na nás.
Než budu volat na policii a zjišťovat co a jak, nevíte náhodou některá, zda na to má právo? Chápu kamery, které jsou na pracovištích kvůli bezpečnosti, nechápu ovšem kamery, které jsou v práci kvůli buzeraci zaměstnanců.
Odesílám anonymě kvůli citlivým informacím, snad nevadí.
Děkuji
Linda