Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
vím že mi přesnou odpověď dá jedině pediatr ale hodil b se i nějaký podrobnější popis.
jak vypadá kandidóza u miminek? Holkám se v záhybech (krk, podpaždí, občas pod kolínky) a za ušima „odroluje“ kůže a je taková „mokrá“. Vždy to zdolám dětským olejíčkem, ale jak nemažu denně, je to tam zas. Tak nevím, estli to jsou jen zapařeniny nebo jestli je to nějaká ta potvora kandidózní.
Díky
Madli nevím jak vypadá kandidoza u miminek, ale spíš bych podle popisu tipla zapařeniny. Mates to měl imrvére, někdy mu to začalo i mokvat, takže pudruju, jsem s tím už otravná neb jsem to tu už určitě zmiňovala několikrát, jen mě se to prostě osvědčilo, takže znova - pudruju Endiaron zásypem, Sice to žlutí, ale pomáhá to bezvadně. Dá se koupit bez předpisu.
Jinak se píše pro děti od jednoho roku, my jsme ho ale dostali od kožní, tudíž předpokládám, že v tom není nějaký výrazný problém. POužívali jsme od druhého měsíce věku.
ahojky, malá to měla taky, doktorka říkala, že hlavně ne pudr, že ten tam nadělá ještě větší neplechu - drolí se a podráždí to. Předepsala nám mast Imazol - ten to vysuší a je to OK. Dá se koupit i bez receptu - cca 60 Kč.
Jo tak mě fakt kožní a to přednostka, říkala ten Endiaron, rozetřít do ztracena, žádný kvanta. Taky jsem se divila, ale pomáhá nám to bezvadně. Imazolem se určitě nic nezkazí, ten je i antimykotický, takže to souhlasím.
ahoj, tak na zapareninku za krkem se nam osvedcila klasicka rybi mast z lekarny- krasne to vysusi. Pokud je mensiho rozsahu mazu kremem na opruzeniny od weledy. Olej nefunguje, protoze udrzuje pokozku porad vlhkou. Davam jej az po zhojeni ![]()
hele mokré se má léčit mokrým, takže mokvající zásadně nezasypávat, ale mazat…
Asi máme to samé. Nejčastěji omývám vodou a mažu dětkým olejíkem od Weledy. Zkoušela jsem i pudr od Hauschky s hedvábím a také to pomohlo. Co jsem vyčetla, tak mimina by se sice neměla mýt každý den, ale místa zapářky ano.
Pudloslava píše:
hele mokré se má léčit mokrým, takže mokvající zásadně nezasypávat, ale mazat…
ten pudr se ale používá preventivně.
moc děkuju všem, zdá se že na tom Imazolu se shodujete, tak to zkusíme ![]()
Ahoj,
přidala bych se ke kandidóze u miminek ještě s jinou zkušeností - kvasinky na prdelce. Už ve 2. týdnu se těsně u konečníku malýmu objevily takový jakože puchýřky (pediatr shledal jako běžné opruzení, přestože jsem se divila, že to je hrbolaté a na velmi malé ploše, navíc ne v záhybu), další týden se puchýřky „otevřely“ a mokvají a mokvají až se občas objeví krev … ve 4. týdnu doktor označil za kvasinky a předepsal Imazol, kterým mažeme už skoro týden a žádné zlepšení. Ze zoufalosti si mažu bradavky Canestenem, potírám genciálkou, malýmu vytírám pusinku genciálkou a boraxem, nejím sladké a jím laktobacily, malému při přebalování fénuju zadeček (to se mu mooooc líbí
) a té mršky kvasinky se ne a ne zbavit.
Nemáte tu někdo podobnou zkušenost s kvasinkou v mokvajících opruzeninách? (pokud možno s happyendem?)
Zdravíčko!
Savi, dobré a osvědčené (a také šetrné) typy najdeš v knížce I. Stadelmanové: Přirozené těhotenství a porod. Musím říct, že vše co jsem podle ní zkoušla, zabíralo (rýma, opruzenini, mastitida apod.). Pokud ji nemáš k dispozizi opíšu ti to z ní, je tam o plenkové a ústní kandidoze celá kapitola.
Ahoj,
taky nás postihla kandidoza ale ne na prdelce, ale v tříslech a na přirození našeho 4měsíčního syna Filipa. Od doktora jsme dostali mast, ktera se jmenuje Candibene a účinná látka je Clotrimazol. Zatím mažu dva dny a trochu se to zlepšilo. Na happyend se zatím jen těším a doufám, že se dostaví. Používám látkové pleny a zajímalo by mě, jestli je v této situaci musím vyvářet nebo stačí prát normálně na 60? Přeji všem hodně zdaru v boji proti kvasinkám
! Zdraví Zdena
Ahoj, taky jsme trpěli zapařenou prdelkou. Mazala jsem Bepanthenem, sukodkrémem, a dalšími krémy na zapařeniny. Žádné zlepšení.
K opruzeninkám se nám přidaly na stehýnkách a julině jako když puchýřky, které mokvaly a vypadali dost hrozivě. Kamarádka nám dala sadu na koupání a mazání od značky LR. Je to poměrně dražší, přírodní a skvělá kosmetika. Mazali jsme krémem na opruzeninky a do dvou dnů vše bylo pryč. Dnes se malé opět vyloupla na krčku v záhybech zapařenina jako blázen. Doktorka nám na to doporučila sudokrém, ale už při poslední zapařenině nepomáhal. Opět vyzkouším ten krém z LR, ale dnes poprvé.
Nemáte někdo nějaký tip jak nechat zapařeninu větrat? ani když ji podložím zádíčka plenkama, položím na koupací lehátko, pořád nemá hlavičku dostatečně zakloněnou aby to větralo. Jen když usne, rukama ji opatrně odtahuju falíčky a držím aby větrala, ale je to dost obtížný a moc dlouho se to malý nelíbí…