Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj mamky,dnes jsme byly v poradne, namerili nam obvod hlavy 45cm,jelikoz je to nadprumer,tak nas poslali na neurologii,tam jsem objednana na zitra,je fakt,ze mi rikaji,ze ma zvlastni tvar,ale pro me je to ta nejkrasnejsi hlavinka,mate nekdo zkusenosti s timhle nadprumerem?Muze to byt vazne?Kolik mate obvod hlavinek?Diky.
Ahoj,
já teda zkušenost žádnou nemám, ale rozhodně záleží v jakým věku! Doplň prosím věk prcka… ![]()
ahoj,
nepises jak jste stari???
syn ma take „jiny“ tvar hlavy,nase Dr . ho nazyva „americky“ syn ma krasne podlouhlou hlavicku jako by dozadu,zadne cepky mu nesedi,jen delane doma
my jsme byly v 10m poradne a syn mel obvod 47cm
v 8m. to bylo 45 cm a dal si nepamatuju,musela bych kouknout do prokazky.Pri narozeni mel brisko 32cm a hlavicku 33cm ![]()
myslim,ze bude vsechno ok,Dr.to radsi hlida…lepsi jit na neurologii zbytecne nez aby se nco zanedbalo!
My máme taky větší hlavu, ale protože to mají obě děti, tak to moc neřeším. Julinka má v 9 měs. asi 47cm. Tobík měl v roce 51
Teď ve 2,5 letech nosí pomalu stejně velké čepice jako já
Ale tvar mají oba normální. Co se dr. nezdá? Jinak se vyvíjí normálně?
Známá měla chlapečka, který měl velikou hlavu, ale i takový divný tvar, hlavička vypadala jako nafouklý/oteklý balon a nakonec se ukázalo, že malý měl nádor na mozku
Ale operovali ho dobrý, dneska je mu už asi 14 a je zdravý. No tím tě ale nechci strašit, jen lepší to zkontrolovat pokud se dr. něco nezdá.
Taky asi záleží, jak velký obvod měla malá při narození, jestli pak rostla rovnoměrně. Julinka měla při narození 38 cm, pak rostla normálně. Divný by asi bylo, kdyby při narození měla 33 cm a pak najednou třeba během dvou měsíců vyrostla o 10 cm. Pokud roste souměrně, tak to bude určitě OK
Podle profilu ma prcek dnes 4 mesice, coz je hlavicka opravdu velka. My meli cca 40 cm a vecne jsme byli na hrane. Ale nemusi to urcite znamenat nic zavazneho..drzim pesti!
Zadej si hledat makrocefalie, pokud si chceš přečíst něco dopředu.
Culikato, malý se narodil o 3 měsíce dřív a dnes má 9 měsíců korigovaně a obvod hlavičky 44cm. Podle naší neuroložky je to celkem dost a diagnostikovala nám makrocefalii. Nic to ale neznamená, chodíme na sono mozku přes fontanelu a vše OK. Hlavička roste pozvolna, důležité je sledovat, aby tam nebyl skokový nárůst. Větší hlava může být klidně dědičná, když se podívám na své fotky z dětství tak se ničemu nedivím a jsem klidnější. Určitě bude vše v pořádku a je lepší to zkontrolovat včas, neboj, bude to dobrý ![]()
Ahoj, my měli ve 4 měsících 43,5 cm. Je ale fakt, že syn měl velkou hlavičku už před porodem. A hlavně to máme v rodině a navíc jsme oba velcí, takže syn je větší něž vrstevníci, takže nás nikam neposlali a žijeme s tím, že je zkrátka po nás.
jsem z toho roztrzita,ze jsem neudala ani vek-mame 4mesice,zrovinka dneska ![]()
hele hlavicka by se pri rustu mela drzet sveho percentilu - koukni do prukazky, jsou tam grafy.
no prave,my mame 4mes,delka 65cm,7100g,obvod hlavy45cm!!!Takze obvod hlavicky nam presahuje i ten nejvyssi percentil,no ja jen jestli ma take nekdo takoveho hlavouna
,o te makrocefalii jsem toho moc nenasla,jen,ze je to soumerne zvetsovani hlavy,tak snad se to ZASTAVI
,jinak je malej uplne predpisove dite,vse ho zajima je sikovnej,pase koniky krasne,umi si vyndat a nasadit dudlik
,jsem zvedava,co nam rekne na neurologii…meli jsme vleklou zloutenku,ale nebyla patologicka,tak dr,se chce radsi ujistit a me taky asi…snazila jsem se vybrat foto,kde je ten tvar trochu videt,ake je tam mladsi
culikata - tak malý měl ve 4 m obvod hlavy 44cm, moje dr. říkala že je to v poho. ale protože malý dával hlavičku pořád na jednu stranu tak nás odeslala na rehab., aby v pozdějším věku neměl problémy s páteří, teď ji už pěkně dává na obě strany, ale co chi říct, tam na rehab. nám řekla dr. že ji má větší, tak nás poslala na sono hlavičky a vše bylo ok, tak se neboj to bude vše v pořádku
Nase mala ma take velkou hlavicku, od narozeni ji vyletla primka kolmo vzhuru pres vsechny percentily a pohybuje si mimo graf stale. Rekla bych ale, ze ji roste hlava soumerne. Ted ve 20ti mesicich ma obvod 50 cm.
ake me ty percentilove grafy desily, opravdu to bylo vzdy nad grafem. Delali ji nekdy kolem 6 mesice UTZ pres fontanelu a nic nerikala doktorka. Nyni uz ma fontanelu zarostlou.
Ale ja si myslim, ze ma velkou hlavu po manzelovi i po me.
MadGirlNancy píše:
Nase mala ma take velkou hlavicku, od narozeni ji vyletla primka kolmo vzhuru pres vsechny percentily a pohybuje si mimo graf stale. Rekla bych ale, ze ji roste hlava soumerne. Ted ve 20ti mesicich ma obvod 50 cm.
ake me ty percentilove grafy desily, opravdu to bylo vzdy nad grafem. Delali ji nekdy kolem 6 mesice UTZ pres fontanelu a nic nerikala doktorka. Nyni uz ma fontanelu zarostlou.
Ale ja si myslim, ze ma velkou hlavu po manzelovi i po me.
tak to je jako u nás - míry nad všemy percentily ale přibližně kopírovaly tvar křivky, fontanela srostla poměrně brzo, co si tak pamatuju, no a teď nosí dcera čepice jen o něco málo menší než jsou moje ![]()