Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ja jsem asi moc sebekriticka,ale vsechny ty vase hlavicky mi prijdou krasne a roztomile,jen ta nase je divna
,zkousim ho davat spinkat mezi dva molitany,aby mu hlavinka porad nepadala na bok a spal na zatylku,zatim mu to nejak nevadi,naopak spi jak dudek,snad to pomuze
,jinak diky za podporu,verim,ze nalez mit nebude,ze je to proste takovy tvar a jeste se urovna,hlavne at je zdravy.
Ahoj, koukám,že hlavičku řeší spousta maminek. U nás je to trochu naopak. Malej se narodil brzo. Meřil 33 cm, váha 745 g a obvod hlavičky měl 21 cm. Nyní nám je rok, gestačně 10 měsíců a hlavičku máme 43 cm. Doktorka nás zase straší, že přestává růst mozek a že to musíme sledovat. Fontanela ještě je, ale už velmi malá. Má někdo zkušenosti a z menší hlavičkou?? Předem díky za odpověď.
Pidulka Ahoj, já asi neporadím, naše malá (narozena 42tt, 2,86kg, hlavička 34cm) měla v roce 45cm, celkově byla a je drobná. Taky asi záleží, jak je hlavička proporčně k tělu, ale jestli je klučík drobný, tak myslím, že vzhledem k náročnému začátku to zase není tak hrozné. Raději si ale založ nové téma, myslím, že tady máš menší šanci, že se ti vyjádří někdo, kdo řeší/řešil podobný problém. Držím moc palce, ať to dobře dopadne a klučík je v pořádku.
Ja myslim.ze u nas je ta velka hlava dedicna,poslali nas na ultrazvuk,tam mi rekli,ze to co je videt
je v poradku,tak snad bylo videt dost!pan doktor si s malym ditetem vubec nevedel rady,divim se,ze ten ultrazvuk zvladnul,treba mu klrivdim…ale uvidim,mozna zajdu jeste nekam jinam,jinak velkou hlavu ma i bratr a jeho syn(3roky)mel v nasem veku cca stejne miry hlavy.No a holky tady jste me dost podporili i vasema krasnyma hlavinkama.
Moc děkuju a nové téma určitě založím. Všem přeji pevné nervy a ať jste všichni zdraví.
Ahoj, mohu se zeptat, jak to nakonec dopadlo s hlavinkou? Já mám holčičku, 2,5 měs., a má 41,5 cm. Také asi půjdeme na vyšetření, naše paní doktorka pořád sleduje grafy a měří. Jsem z toho už na nervy. Má také takovou podlouhlou hlavu dozadu. Tak jsem jen zvědavá, jestli to u Vás nějak pokračovalo, jestli švy srostly rycheji, apod. Díky za Tvé zkušenosti.
ahoj,u nas to dopadlo tak,ze jdeme na operaci.Ma hlavicku protahlou dozadu a vyklenute celicko,ma predcasne srostle svy bocni,takze hlavicka roste dopredu.Nekdy se to spravi samo,ale jestli muzu poradit,zajdi si na neurologii,ci neurochirurgii,nejlepe do nejake vetsi nemocnice,kde se tim zabyvaji.Nas posilali s prominutim k debilovi,ktery to nepoznal,az po 5ti mesicich nas poslal na neurochirurgii do Brna a tam to poznali okamzite jen pohledem.Jen nam rekli,ze uz to mohlo byt zoperovano ve 3mesicich,kdy dite lezi,ted v 10 mesicich ho budu muset po operaci uhlidat PUL ROKU,aby se nekde neprastil,coz bude obtizne,ponevadz zacina chodit a samozrejme padat.Takze mazec!
Ahoj holky, tak se musím přidat do diskuze. Koukám, že naše hlava je prostě největší, mám z toho trošku divný pocit. Při narození měl Vojtíšek 37 cm, v 6 týdnech 42 cm - to nás poslali na sono - tam vše v pořádku, paní říkala, že absolutním. Že nemá žádnou pochybnost. No, ale teď v 9 měsících má hlavičku 50 cm, což je prostě opravdu hodně a nikde jsem u nikoho podobné míry nenašla. Obvodní nás posílá na antropologii do Motola. Tak se trošku bojím. Jinak malej je trošku lenoch, chodíme na Vojtovku, nechce lézt, jenom se plazí a je fakt línej
Ale na neurologii byl také O.K. Máte někdo zkušenost s takhle velkou hlavou? Po nás to nemá, měli jsme měřit celou rodinu a nikdo v tomto ohledu nevybočuje.
Má někdo také takové miminko. Jinak fontanelka je už malá, myslím, že max 1 cm. A měří 73 cm a váží kolem 9200 gr. Není to žádný drobek, ale tlustý není, je takový větší.
Culíkatá, jak dopadla operace? Jak jsi to zvládla? Já jsem byla s Vojtíškem v 8 týdnech na Bulovce na operaci urachu - bříška - pupík spojený s močovým měchýřem a byla jsem vyřízená. Moc dobře jsem to nezvládala, narkozu, lačnění 8 hodin před operací a tak. Prořvali jsme to tam oba ![]()
ahoj, předpokládám, že se jedná u tvého broučka o skafocefalii, že? ![]()
my měli také zvláštní tvar hlavičky a díky internetu jsem se dostala až na stránku kde jsem si přečetla že i my spadáme do tohoto problému
v lednu máme nástup na operaci švů. Jak vám operace dopadla a jak se drobeček po ní vyvíjí? Je vše v pořádku?? Omlouvám se za takové dotazy, ale ráda bych věděla více informací o tomto problému. Můžeš mi prosím klidně pisnout do osobky, pokud to tu nechceš probírat.. děkuji a doufám, že hlavinka je v pořádku ![]()
Ahoj, byli jsme na roční prohlídce a malý má podle dr. obvod hlavy 50,5cm. Roste mu průběžně žádný skok, zdá se být normální, zdravý. Dala nám doporučení na neurologii, že prý se to musí vyšetřit
Při měření sebou házel nešlo jí to, doma jsme to s manželem měřili krejčovským metrem a vyšlo nám 49cm.
Měl jste někdo u dítěte taky tak velkou hlavu a čím to bylo??? Při každý kontrole byl na horní hranici a dneska ji překročil. Fontanely má prý otevřený přiměřeně. Mě se nezdá že by měl nějak velkou hlavu vůči tělu ![]()
Goldenko měli, jak píšu, v devíti měsících kolem 50 cm. Nebylo to vůbec ničím, prošli jsme antropologii a ještě jedno sono hlavičky v roce…dneska jsou Vojtovovi dva a půl roku, má kolem 53-4 cm zhruba a nic se neděje. Má prostě větší hlavu. Musíme mu kupovat čepice a helmu na kolo jak pro juniora
My jsme byli mimo tabulku od šesti týdnů a už tak prostě asi zůstaneme. Vůbec mi to už nepřijde. Někdy to opravdu nemá důvod. Měřili nám všem hlavy, nikdo žádný velký extrém v rodině nemá…a když se na něj podívám, tak už se mi to tak vůbec nezdá. Přidávám foto pro srovnání, velkému bráchovi je pět…
Tak stejnou hlavu má i náš malý, jakoby protaženou dozadu a na podívání mě taky nepřijde, že by ji měl velkou. Ptala jsem se i lidí v okolí, jestli se jim zdá že má velkou hlavu a prý nezdá
Štve mě, že nás budou honit všude možně, stresovat a myslím si, že zbytečně, protože velkou hlavu má od narození a každou prohlídku ji má rovnoměrně větší a větší.
Náš prcek má v necelých 11 měsících 49,5 cm, v cca 7 měsících měl kolem 47, to jsme byli na kontrole na neurologii (kvůli něčemu jinýmu), nikdo to nijak neřeší…
Starší má taky relativně velkou hlavu (v září mu budou tři roky a má obvod cca 52 cm) a taky to nikdo neřeší… Je fakt, že kluci jsou velcí oba a s velkou hlavou už se narodili…
![]()
Hmm, tak náš prcek měl v 8M 49 cm, dcera má taky velkou hlavu a vůbec nikdo to neřeší, dceří jsou 4 a je úplně v ořádku. Asi bych an tu neurologii ani nešla, pokud se mimču hlava vyvíjí rovnoměrně, ne nějakým náhlým skokem.