Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milá Krakatice,
Ráda bych rodila přirozeně.
Mám pár otázek a předem Ti děkuji za jejich zodpovězení.
V jaké poloze jsi rodila?
Měla jsi nějaké utišující léky?
Byla jsi prvorodička?
Vypadá to, že u tebe probíhalo řízené tlačení…
Měla jsi svou porodní asistentku?
Martina
Syn měl taky velký obvod hlavy, narozen 34 cm, ve 4 měsících 43 cm, v 6 45,5 cm, v 8 měs 46,5 cm, ve 12 měs 48,5 cm, 18 měs 50 cm…a pak se to ustálilo a teď v 6 letech má 53 cm, takže normál. Byli jsme dřív taky kontrolováni na neurologii, uzv mozku. Naštěstí všechna vyšetření vždy v pořádku. Prostě ne každý roste souměrně podle tabulek…
@Martina_Elizabeth
Taky jsem chtěla rodit přirozeně, co se stalo, beru jako vyšší moc, prostě se to stalo a můžu se z toho maximálně poučit.
Rodila jsem na zádech - v jakékoliv jiné poloze jsem omdlévala.
Když jsem byla na 5 cm, požádala jsem o epidurál, který mi bez odkladu píchli.
Byla jsem prvorodička.
Nevím, co je řízené tlačení. Říkali mi, že kontrakce mám prodýchávat a netlačit, dokud nebude zašlá branka, že si dítě sestoupí samo. Ve chvíli, kdy jsem měla opravdu pocit na tlačení, jsem zavolala svoji PA. Když dorazila, zjistila, že už vidí vlásky, v tu chvíli se začaly ztrácet ozvy, takže hned volala i doktora. Doktor mi řekl, že mám tlačit, takže jsem v jedné kontrakci dvakrát pořádně zatlačila a syn byl venku. Sám, bez jakékoliv dopomoci a bohužel bez nástřihu, který prostě nestihli, protože nikdo nečekal, že to půjde tak rychle.
Z porodu nemám žádný traumatický zážitek, naopak, vzpomínám na to jako na krásný zážitek (samozřejmě, to co přišlo po porodu už je jiná kapitola, ale zase tam z mého pohledu není žádný viník, prostě se to tak stalo), bylo to celé vklidu, bez hysterie, personál byl moc milý. V průběhu porodu se mi vystřídaly 2 PA, obě skvělé, neustále se chodily ptát, jak mi je, jestli něco nepotřebuji a tak. Potom, co se malý narodil nikdo nechápal, že jsem ho zvládla porodit a být celou dobu v pohodě. Na ta velká poranění se přišlo až při prohlídce.
Kdyby šlo jen o mě, tak rodím znova přirozeně, ale to, že syn má za sebou 5 narkóz a jednu čtyřhodinovou operaci a transfuzi, je pro mě dostatečně silný argument, že další dítě, pokud bude mít velkou hlavičku, budu určitě rodit sekcí.
@petula1108 také nás hned po porodu poslali na utz mozku (teda syn už byl úplně mimo tabulky - pořád má percentil 100
) kvůli možnému hydrocefalu, ale ten se nepotvrdil, zjistili jen, že má prostě hodně velkou hlavu (teď v deseti měsících má obvod 52cm - a ne, nepřepsala jsem se). Je potřeba to prostě pohlídat, ale nemusí to nutně něco znamenat.
My také bojujem s větší hlavičkou už od čtyřech měsíců. V pul roce 48 cm, v deseti měsících 50 a ted ve čtrnácti 51,5 cm. Jsme sledováni na neurologii, dělali nám ultrazvuk a také magnetickou rezonanci. Nic závažného nenašli. Doufám, ze se to ustálí a bude klid.
@miri31 my máme ve 12 měsících 53 cm, takže jako průměrné devítileté dítě. Je zážitek pro něj kupovat čepice
Naštěstí je syn jinak také zdravý. Oba rodiče jsme nadprůměrně vysocí, takže k té výšce to v dospělosti nebude tlouct do očí.
Ahoj holky, byl ted nekdo na antropometrii v Motole, jsk to tam chodi? Jsem objednana s dcerou na 5.12., ale nerekli mi cas. Dekuju
@Sisinka04 čekali jsme tam s osmitýdenním miminkem 4 hodiny. V chodbě byl průvan a pořadí pacientů se nejspíš určuje losem
. Kojit se dá jedině přímo na chodbě (ptala jsem se sestry). Měření probíhá krejčovským metrem a šuplerou. Pro mě to byl natolik otřesný zážitek, že jsme se synem začali radši z Prahy jezdit na kraniometrii do Frýdku-Místku a na neurochirurgii do Ostravy.
Edit: V Motole jsme byli loni na konci listopadu a syn tam navíc chytil rýmu, se kterou jsme pak bojovali měsíc.
Taky jsme tam byli s pul ročním synem a nic příjemného, dlouhé čekání a pak mučení. Malej dost plakal, když mu tu hlavičku měřili, takže pro nás taky dost otřesný zážitek. Ale co se dá dělat, když je to potřeba ![]()