Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, m
y se kvůli velké hlavě naběhali dost - Roza byla vzrůstem hluboko pod grafama, velikostí hlavy vysoko nad grafama. Takže z neurologie nás poslali na antropometrii (v Motole, prostě tam měří vše, co se na lidském těle dá) a tam odtud na sono hlavičky, aby vyloučili hydrocefalus. Ten se nepotrdil, jen přišli na cysty
Tehdy jsem z toho byla fakt na mrtvici, kamkoli jsme šli, tak něco… no nakonec se cysty rozpadly a na antropometrii jsem je doslova donutila, aby přeměřili i nás s manželem, a ačkoli se to nezdálo, tak se ukázalo, že nadprůměrně velkou hlavu má i můj muž a Roza to JEN zdědila.
Jo a divnej tvar - tj. protažená hlava dozadu (jmenuje se to dolichocefalie), tak to byl hlavní důvod, proč nás vlastně dětská dr. začala honit všude možně. Mívají to nedonošené děti, což Roza byla.
jo tak to jsme měli taky…Ale sestřička nám udělala z obvazů věneček a na něj jsme malýho polohovali na záda a srovnalo se to.
tak jsem rada,ze to neni zadna anomalie,ze i jine ditka maji vetsi hlavicky,on mi to dela snad schvalne,abych mela vetsi obavy,nebo ho moc pozoruju,ale porad se v posledni dobe leka a rozmachuje rucky,dnes skoro cely den prospal,byli jsme taky na ockovani-hexa,tak snad to bude i tim
,dekuju za odpovedi,pomaha mi to,diky
culikata
posilam fotku nasi hlavicky-makovicky ![]()
aby jsi byla klidnejsi
urcite jste zdravi a Dr se jen sichruje kdyby nedej boze bylo neco spatne,je to Dr a je to jeji prace,ale chapu ze jsi z toho nesva
taky bych byla…Syn byl ve veku Tveho maleho take lekavy,plactivy a jak videl cizi ,bal se…to jw obdobi,neboj ze vseho vyroste…
my jsme rikali,ze ma nas Davidek hlavu jak starosta ![]()
ahoj, nečetla jsem vše. Když si vezmeš ten průkaz a dáš si tam vaše rozměry, jak roste, pokud kopíruje - klidně v nadprůměru ale kopíruje zhruba - tu křivku, tak to podle mě je věc genetiky, u nás v rodině jsou „velké“ hlavy, můj otec má velký problém sehnat čepici, vše je mu malé.
Náš Maty, abys měla pro srovnání: při porodu 37 cm (byl velkej, vážil 4770 a měřil 55 cm), ve 14 dnech 38,5 cm, 6 týdnů 40 cm, 3 měsíce 43 cm, 6 měsíců 46 cm, rok 48 cm.
culikata píše:
tak jsem rada,ze to neni zadna anomalie,ze i jine ditka maji vetsi hlavicky,on mi to dela snad schvalne,abych mela vetsi obavy,nebo ho moc pozoruju,ale porad se v posledni dobe leka a rozmachuje rucky,dnes skoro cely den prospal,byli jsme taky na ockovani-hexa,tak snad to bude i tim,dekuju za odpovedi,pomaha mi to,diky
Kluk má taky velkou hlavu. Na 90 percentilu. Honili mi s tím už v těhotenství. Pak byla záhada s velikostí u porodu. Zapsáno má 37 cm. Takže když měl po 14ti dnech zase 37 cm tak velké halo, že hlava neroste. Manžel ale přísahal, že ale u porodu hlásili 35 cm. Shlédli jsme video a potrdilo se to. Takže roste přiměřeně, ale je už od porodu docela velká. Mimochodem, máme stejnou čepici. Asi pro hlavatce. ![]()
Nikynko,tak to je mazec ta hlavicka
,Tobis ji mel zhruba taky takovou,zatim nedelam zavery,verim,ze nam zitra reknou,ze je to v poho,jinak ,mrkla jsem na tu krivku a stale vice se oddalujem od toho nejvyssiho percentilu,nevim,nikdo tady nepisete zadne zavazne problemy,tak asi to neni vazne,zitra napisu,jak jsme dopadli.
tak zatim zadne novinky,pan doktor naznal,ze vyvojove je normal,ale poslal nas na ultrazvuk,ktery odhali dalsi,takze defakto nic noveho nam nerekl nez doktorka v poradne:-(,ze ma opravdu hlavinku nad normal,ale celkove i vaha je na jeho pul roku veku,tak uvidime.Byla to jen prohlidka okem.
Synovi roste hlavička od narození hodně rychle, narodil se na spodních percentilech, vzal to útokem- ve 3. měsících má obvod o 8 cm větší (42,5cm)- bříško měl vždycky útlejší než hlavu (no zase lepší než typ „dinosaurus“ (jinak měří 65 cm a váží 6 kg cca). Fontanela OK, neuro OK- jen teda blbě pásl, páč ta hlava je jak metráková, ale už jsme to vypilovali:-)
Malej má hlavičku větší oproti tělíčku, teď už se to vyrovnává, po porodu 38 cm a v roce 48 cm.
Foto cca v 7 měsící ![]()
janinko,malej je krasnej a ma krasnej tvar hlavy
,jinak zalezi na tom ultrazvuku,diagnostikoval nam makrocefalie45cm(min+2cm),+dolichocefalie,coz je podlouhla hlava,dale ultrazvuk posoudi Hydrocefalus-zrejme mozkomisni tekutina-to bych teda nechtela,tj.na cely zivot:-(,no a pry muze mit brzy srostle svy???????a to se resi operativne-ja se z te nemocnice uz od porodu nemuzu vyhrabat,tak cekam do uterka.Ja si teda myslim,ze to ma z porodnich cest,ja je mam uzke,sel docela pomalu ven,nejak se tam sprajcnul,sel o 14dni driv,v terminu bych uz rodila zrejme cisarem,kvuli tomu,ze byl na moje kosti velky.
tak jsem dneska hledala očkovák a našla průkazku, takže dcera měla při narození obvod hlavy 41cm (4kg, 54cm), ve 3měs. 43cm, 6měs. 46cm, rok 48cm, rok a půl 50cm … takže myslím,že trháme rekord
no a dneska má hlavu jak koblížek a všechno ok
a takhle vyrostla ![]()
Culikata - držím palce, ať je všechno ok, dcerku jsem kvůli velké hlavě nedokázala protlačit, měla jí navíc ještě ne šišato položenou, takže nakonec šla CS a stejnak měla ode mě pěknou modřinu na vršku hlavy, jak jsem jí neúspěšně cpala ven ![]()
Při odchodu z porodky mi jedna sestřička řekla, že dcera bude taková „starostka zeměkoule“ no trefila to správně
![]()
ja jsem asi moc sebekriticka,ale vsechny ty vase hlavicky mi prijdou krasne a roztomile,jen ta nase je divna
,zkousim ho davat spinkat mezi dva molitany,aby mu hlavinka porad nepadala na bok a spal na zatylku,zatim mu to nejak nevadi,naopak spi jak dudek,snad to pomuze
,jinak diky za podporu,verim,ze nalez mit nebude,ze je to proste takovy tvar a jeste se urovna,hlavne at je zdravy.