Kapesní nůž pro dospívajícího

91
9.3.25 20:52

Kapesní nůž pro dospívajícího

Ahoj, synovi bych ráda pořídila ke 13. narozeninám kapesní nůž, nedávno se zmínil, že by nějaký chtěl. Jako menší měl nějaký levný čínský do skauta, pak (dětský) Victorinox. S noži zacházet umí, hledám spíše klasický než multifunkční. Kvalitní, ale spíše levnější (nejlépe do 1000 Kč), aby jeho případná ztráta tolik nemrzela. Jde mi o to, aby byl využitelný v lese jak na houby, tak na stavbu „bunkrů”, popř. vyřezávání. Nejspíš jako součást/doplněk KPZ. Jsem bezradná i s délkou :nevim:, nechci nic příliš velkého ani mrňavého. Mají vaše dospívající děti kapesní nože, popř. jaké? Díky za pomoc :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18668
9.3.25 21:06

Jako první jsem měla Huntsmana. Ma tak akorát střenku. S teda nedám dopustit na Outrider. Nejvíc používám krizak, nůžky, otvírák, pinzetu na klíšťata. Brala bych klidně ten lepší a poradny. Manžel ho má minimálně 15 let a ja asi 10.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
9.3.25 21:24

Nemáš někde poblíž prodejnu zbraní? Většinou tam mívají i velký výběr nožů a poradí ti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
9.3.25 21:32

Já bych to asi probrala se synem, co přesně by chtěl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ruzzicka
10.3.25 06:30

Opinel No. 7 nebo No. 8 by mohl být dobrá volba – jednoduchý, lehký, dobře se brousí a má pojistku. Pokud chce něco odolnějšího, Morakniv Eldris je skvělý kompaktní nůž do lesa. Obojí se dá pořídit kolem 1000 Kč a jsou to kvalitní nože.

• Citovat
  • Upravit
91
10.3.25 16:22

@hospodki díky, Victorinox doma máme a jsme také spokojení :lol:, ale synovi tahle značka moc nesedla

@Janli bohužel dost z ruky, navíc tam nerada chodím (osobní důvody)

@Tayen syn právě moc neřekl, jen že by rád kapesní nůž, co by se mu hodil „na každý den” (stavby bunkru, jednodušší vyřezávání, houby, hlavně ke KPZ) a že nechce multifunkční, že chce „pořádný klasický”

@ruzzicka Opinel se mi moc líbí a zvažuji. Akorát nevím, jestli by ta dřevěná rukojeť nemohla nabobtnat. Myslim, že by to tahal na své „výpravy”, které téměř vždy vedou přes říčku za naším domem :lol: A myslíš, že by byla lepší 7 nebo 8?
U Morakniv se mi zdá čepel až příliš krátká

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
196
10.3.25 17:48

@Ve7verka
Dlouhá léta jsem jezdila po světě s Opinelem, nůž je to skvělý, drží si ostří, je úplně jednoduchoučký, není na něm nic moc c by se mohlo rozbít. Ale ta dřevěná rukojeť je úplně naprd, hodně reaguje na vlhkost, takže na jaře a na podzim mám problém ten nůž přeprat a otevřít. V suchém létě, nebo v zimě se zase otevírá sám 8o

Jako rychlou kabelkovou kudlu nosím klasický Victorinox (malý, velký nůž, pinzeta na třísky a klíšťata a pár dalších drobných funkcí) vyhovuje mi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
10.3.25 20:00

@Kačikáča díky :lol:, já si to s tou rukojetí myslela. Viděla jsem, že mají i plastovou, ale to je zaoblené spíše pro menší děti (takže pro 13letého už to kupovat nechci).
Na druhou stranu si říkám, že když to bude syn nosit v nějakém pouzdře, tak by dřevo takový problém být nemuselo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
196
10.3.25 20:33

@Ve7verka Žádný obal ani pouzdro neměl vliv na nasákavost toho dřeva. Vlhký vzduch se dostane úplně všude.

Naši puberťáci měli tyhle nože, v praktické oranžové barvě. Ale ani cestářská oranžová nezabránila aby ho ten mladší neztratil :roll:
https://ganzo.cz/…zo-g611.html#…
Slečna dcéra je s ním spokojená, kudla stále funguje jak má. Až ten mladší trumbera přestane ztrácet kudly, koupíme mu ho znovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3391
11.3.25 12:26

Zalezi na co?! Na houby je Victorinox super, na bunker skor UTON, pistalku, vodny mlyn… vyrezem Victorinoxom, lyzicu/varechu vyrabam UTONOM no a na medveda v zivotnej velkosti potrebujes motorovku :-D

Victorinox je najlepsi: najskor som mal CSSR kopiu, potom skutocny victorinox a teraz mam 12cm s poistkou. Podla mna najlepsi noz, perfektne funguje na akukolvek beznu pracu.

Neskor som k nemu pridal este klasicky UTON (armadna verzia, kontrolovana tvrdost, v baleni s brusnym kamenom), pretoze na hrubsie veci (priprava ohna…) mi bolo victorinoxa luto, ani som ho na taketo cinnosti nemal nabruseny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13949
11.3.25 12:33

Mam tenhle a jsem spokojena: https://ganzo.cz/…d-fh922.html?…

Prijde mi hezky malý, ale zatim mi vyřešil všechno co bylo treba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37205
11.3.25 16:11

To záleží na očekávaném používání. A na cestování.
Třeba někam nemůžete jít s dlouhým nožem (Německo), nebo nožem se špičkou (Velká Británie).
Jenže - zkuste ukrojit krajíc chleba, nebo přepůlit žemli. A přitom jde o klasický výletní úkol, žádná bojovka. :roll:
Vyřezávat něco bez špičky je taky mučení. :roll:
Jako první bych tedy rozhodně doporučil nůž s pojistkou. Bez ní je to u prvních pokusů p prstíky. ;)
Pokud jedete na jednodenní výlet, může se „vše v jednom“ od šití knoflíku, přes záděru po otevření některých obalů (láhev, konzerva), utažení šroubků na brýlích a pod. samozřejmě hodit. A to i na tábor, kam si kluci odmítají vzít „šití“, nebo manikuru.
Pak jsou ještě speciality, jako plovoucí nůž, nebo nůž s jehlou na šití plachet, potápěčské a samozřejmě lovecké.
Pokud se mě chcete zeptat, co nosím, tak záchranářský s pojistkou, úderovým bodcem na sklo a řezačkou na pásy (lze použít na jakékoliv provázky a nitě). Lze ho otevřít jednou rukou a zacvakne se pojistka ( a také ho lze jednou rukou zavřít). No a mám malý švýcarák, ale s sebou ho většinou nenosím.

Příspěvek upraven 15.03.25 v 09:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
15.3.25 08:02

@Kačikáča aha škoda. Ale ganzo taky vypadá hezky i prakticky, díky

@IcePlanet7 díky, UTON mi pro syna přijde příliš :lol:, jak jsem ale psala, Victorinox mu moc nevyhovoval, i když sama na něj nedám dopustit

@Lily-of-the-valley díky :lol:

@M_Vladim děkuji. Syn ho chce do KPZ a „na běžné záležitosti v lese”-což je u něj vyřezávaní, bunkr apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37205
15.3.25 09:34

„Běžné záležitosti v lese“, jako ten bunkr, to je většinou práce se dřevem, asi s ním
i sem-tam hodí a tam kloub u skládacích trpí, časem se uvolňuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3391
17.3.25 14:48

Netvrdim ze konkretne Victorinox alebo UTON, ale skor by som za zamyslel nad tym pouzitim.

Priklad ked zakladam ohen, tak tie najmensie vetvicky na podpal si proste nalamem, victorinoxom urobim ‚pilinovy konarik‘, ale ked zacnem chystat hrubsie drevo, tak Victorinoxom to trva celu vecnost, podobne ked na pristresku chcem niekde urobit zarezy, odraznu stenu… aby to drzalo tak uton to zvladne s prehladom, ma aj pilkovu nasadu… Robit takto hrubu pracu Victorinoxom, tak za prve mu znicim ostrie a za druhe ako pisal M_Vladim ten noz na to konstrukcne nieje stavany a skor alebo neskor tam nieco povoli.
No a v KPZ mam takeho uplne malickeho victorinoxa ktoreho som kdesi dostal ako reklamny predmet. Nastastie som ho este nikdy nemusel pouzit.

Dalej 2 noze mi vyhovuju aj z toho dovodu ze Victorinoxa mam nabruseneho na ostro aby bez problemov dokazal spracovat maso, kozu… ale UTONa mam na ‚tupo‘ aby to ‚ostrie‘ co najdlksie vydrzalo aj pri hrubom zachadzani - v podstate je UTON nabruseny ako sekera :-). Obavam sa ze tu varianta 2 v 1 neexistuje.

Tym som chcel povedat ze by som si este raz zo synom presiel ako ho chce pouzivat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný