Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj maminy, mám své první dítko, které má 15m, zatím jen chodí kolem nábytku,ale pády jsou na denním pořádku. Asi to znáte, proto prosím napište jak se k tomu stavíte vy. Naše malá (15m) jako zdatná průzkumnice se pořád po něčem spíná a neustále padá, a bohužel taky jednou mojí blbostí kdy jsem ji nechala sedět na pohovce samozřejmě žuchla když se předklonila a hlavou dolů. Nebo když obchází kočárek, nevyjde jí krok nebo něco a skoro pokaždé hlavou do země. Kdybych to měla řešit pokaždé vyjížďkou na pohotovost, tak by si asi řekli, že nejsem normální, ale co je normální? Většinou ani nenahmatám bouli, jen třeba malou odřeninku, ale bojím se pořád stejně aby z toho nebyl otřes mozku. Jednou jsme jeli, rtg bylo ok. No a zaposlední týden bylo asi 5 pádů, to bysme tam byli každý den. Asi budu muset pořídit helmu. Jak to řešíte vy? díky za vaše odpovědi.
Jé, můj syn byl v tomhle přímo strašnej. Jak já záviděla všem, jejichž děti skrčily hlavu a padly na záda. Ten můj sebou pravidelně křapnul nejdřív na hlavu, pak na zbytek těla. Doma jsme měli plovoučku, no úděsný. Jednu dobu jsem zvažovala helmu, ale pak si přečetla, že není moc dobrá, že dítě ztratí pud sebezáchovy a pak to bude jen horší.. A přiznam, ale asi mě tu za to sprdnou, kvůli pádu jsme nikdy u dr nebo na pohotovosti nebyli.. Vždycky jsem mladého sledovala, ale nikdy se mu nepovedlo si třeba seknout čelo, nebo mít nějaké obr boule, takže tohle jsem neřešila, pokud se vyloženě nerozflákal tak, že hupsnul z postele obličejem napřed, tak jsem jen pohladila, pofoukala a pak po očku sledovala, jestli je v pohodě ![]()
otřes mozku bys poznala (malátnost, zvracení, bledost, spavé dítko). Já se ptala dr, protože extra pády byly na denním pořádku a on řekl, že pokud nemá krvácející ránu nebo některý z příznaků otřesu, tak to nemám řešit.. ![]()
ahoj, tak ja maleho odmalicka nechavat padat. aj z postele,ked mal 7 mesiacov- vyska 40 cm, dole koberec, alebo penove puzzle.
necham ho, aby si privrzol prsty, udrel sa,som proste tyranka mater ![]()
ale vzdy som pri nom a dohliadam, aby sa nestalo nic vazne.
ale on je ucenlivy, ked si dva tri krat ublizi, tak pochopi a potom si uz dava riadny pozor.
ked mal 8 mesiacov, tak sa naucil schadzat dole z postele zadkom,lebo vedel, ze po hlave to boli ![]()
a ani by ma nenapadlo pokazdom pade bezat na pohotovost. pokial nepadne z vyssej vysky ako je jeho vlastna, tak to vobec neriesim. a vacsinou uz ani on ![]()
jaaaj, a zaver prispevku mi niekam uletel.
pokial je Tvoje dieta kamikadze, tak by som mozno tu „helmu“ zvazila, ale pokial je to v norme, tak radsej nie, nech sa na nu nenauci spoliehat.
Přesně jak píše Martina-po pádu hlídat a pokud se neobjeví něco neobvyklého,bud v klidu.Matyáš padá neustále,tělíčko samá modřina,hlava samá boule.Počkej,až začne chodit pořádně-bude chtít vlízt všude a pak to teprve začne ![]()
Našemu synkovi je 20 měsíců, tak už je přeci jen šikovnější, ale tu a tam se taky ještě stane, že upadne, naposledy na nos. Když začínal chodit, tak taky hodně padal a když upadl na hlavičku, tak jsem měla strach. Chodila jsem ho potom, pro jistotu kontrolovat, když třeba spinkal. Na vyšetření jsme nikdy nebyli, myslím, že se nikdy neuhodil tak, aby to bylo opravdu nutné. S manželem jsme oba zdravotníci, on je lékař. Takže myslím, že jakékoliv změny ať už v chování či jiné příznaky by jsme rozeznali v čas.
Jinak jsem naučila malého, že když třeba někam leze nebo z něčeho slézá, říkám mu „pomaličku, jinak bude bebí“ a on se opravdu jakoby zarazí a vylézá nebo sléza opatrněji. ![]()
když náš prcek padá ze stoje, tak už se snaží pád zbrzdit, poslední dobou už padá na zadek, ony se to ty děti naučí, že si mají dávat pozor, chybama se učí i malý človíček, taky nechávám volnost, jediné sem zabezpečila zásuvky, zbytek se musí naučit, když ho to bolí, tak už to pak neudělá
![]()
Náš taky ted přišel na to, jak se chodí, takže to pořád zkouší a to jsou pak samé držkopády, ale já ho taky nechala vždy padat, takže to umí, na hlavičku si dává hodně pozor a nepadá na ni, ví, že to není nic příjemného ![]()
Prstíky si taky párkrát trochu přivřel se šuplíkem a taky rychle pochopil, že je má vytahovat.
Horší to je, když spadne tak nešikovně, že tou hlavičkou do něčeho narazí, zrovna minulý týden zakopnul a narazil čelem do stolu a naskočila mu boule, ale taky jsme nikam nejeli, jenom jsme ho pak sledovali a chladili bouli.
Prý ale můžou být nebezpečné pády na zátylku, tam jsou prý nějaké bunky, které by se mohly poškodit, ale nevím, co je na tom pravdy..
Já jsem taky tyran, ono to ani jinak s naší 13m dračicí nejde, to bych byla na pohotovosti 3× za den. Z postele sice slejzat umí, ale někdy v zápalu boje stejně letí po hlavě. Včera zrovna jela na odrážedle, najela na plyšáka a letěla jak? Na hlavu. Nedávno se na hřišti zkutálela ze stráňky, zastavila se o prolejzačku a vedle mne sedící maminka: „Ježiši a vy jen tak sedíte?“ Než to dořekla, pochopila. Domča se zvedla a s úsměvem odlezla na písek ![]()
Jak už tu bylo psáno, když dítě není malátný, reagují mu dobře zorničky a neteče krev, tak je to ok ![]()
Vibe, prosimtě když jste ti zdravotníci, a zlomenina lebky se nějak projevuje kromě boule? Na hlavičce jsem nenašla ani malý šrám, jen ten dutý zvuk jak se ducla mně pořád zní v uších…