Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Parčatko píše:
Krásný večer, mám takový dotaz. Nikde jsem nenašla na internetu a manžel dnes teda nezjistil o moc více. Manžel nám donesl domu covid(naštěstí jen co se u nich v práci oběvil prví případ, tak děti hned zůstaly ze školek doma a manžel také aby nechytl zůstal doma). Po týdnu šel na testy a byl pozitivní. Takže jsme v karanténě. Ale děti jelikož jsou malé 4 a 3 roky jsme na testy nedali. Protože nemají příznaky a jsou už skoro 14 dní s námi doma a nikam se nehneme. Ale nevím jak to nyní mají oni s karanténou. Zda jako manžel jim končí v neděli, nebo se počítá jinak. Manželovi řekli, že pokud nebyli na testech mají být 14 dní doma, s tím počítáme, ale nevím od kterého dne se bere 14 dní, od Manželových testů? Neřešil někdo. Nyní jsem také pochopila, že se nedělá kontrolní test, tak teda nevím jak bude po neděli, zda půjde manžel do práce, nebo nepůjdePředem děkuji za radu.
Počítá se to od pozitivního testu - od chvíle provedení testu.
Manžel by měl mít karanténu 10 dní protože byl na testu.
Od chvíle kdy víte že je manžel pozitivní by děti když nebyli na testech, případně i vy měli mít 14 dní karanténu.
Karanténa bez dalšího testu končí pouze v případě, že nejsou žádné příznaky.
EDIT: S temi 10 dny je to blbost. Tam jde o karanténu když je kontakt. Když je pozitivní tak to bude 14 dní a jen pokud necítí příznaky nemusí na testy. Fakt je to blbě dohledatelný ![]()
@Parčatko pokud kašle, tak karanténa mu končí až když bude 3 dny bez příznaků.
@Olina95 10 dní od pozitivního testu, pokud nejsou příznaky, pokud jsou, tak déle, aby byl alespoň 3 dny bez příznaků.
14 dní od partnerova testu.
Ano, nyní se kontrolní nedělá, pokud to zaměstnavatel nevyžaduje.
Mám dotaz ohledně jednoho covid pozitivního zaměstnance jedné menší firmy..
Kontaktuje hygiena i ostatní zaměstnance, a ti jdou do karantény, nebo po tom už hygiena „nepátrá“?
@amazon Hoď si korunou… asi taková je šance, že kolegy budou kontaktovat. Podle nějaké statistiky, co jsem viděla stíhají tak kolem půlky.
@j.a.n.i1 píše:
@amazon Hoď si korunou… asi taková je šance, že kolegy budou kontaktovat. Podle nějaké statistiky, co jsem viděla stíhají tak kolem půlky.
Na korunu to nebude. Jde o to, že část zaměstnanců hygiena kontaktovala a část ne. Všichni byli v kontaktu s nakaženým. Takže to smrdí
@Olina95 vím vím, ono ještě větší blbost by byla snad na ty testy jít, protože tam je to vůbec něco. Sestře donesl manžel domů z práce, šli na testy, on pozitivní ona negativní, když jsou spolu, tak ona má 10 dní karanténu od posledního kontaktu, takže jel pryč, aby nebyla 20 dní doma. Je v 35 týdnu a teď úplně sama 10 dní 😔 fakt nedomyšlené. My 14, teda raději 19 budem.
@amazon takhle, tam to dunguje tak, pokud je pozitivní, tak koho záda ten zaměstnanec, že s ním byl v kontaktu, toho vyzve hygiena(tak to bylo u manžela). Manžel naštěstí co byl pozitivní první, tak začal pracovat z domu, takže kontakty jsme byli jen já s dětmi a tam jsme rovnou řekli, že ne a nasroupili do 14 denní karantény. Ale manžela uvedl kolega. Ale třeba v létě to bylo jinak, to měli poprvé covid ve výrobě proměnu a to přijela sanitka a dělali jim odběry celé firmě. Byla to velká zpráva ohnisko na Liberecku… Teď se tomu spíš směju. Teď je ohnisek, že je ani nehlásí.
Zdravím, mohl byste mi někdo prosím poradit? Volala nám dnes tchýně, že jí není dobře, má teplotu, bolí ji celý člověk, na testy půjde v pondělí.. my jsme u nich byli na návštěvě v sobotu a mě by zajímalo, jestli když bude v pondělí pozitivní, bude se nás týkat karanténa? Nějak v tom už nemám přehled, děkuju za info ![]()
@darekp záleží, jestli vás nahlásí hygieně, že jste byli v kontaktu. Pokud ano, tak vás vyzvou na testy, ty můžete odmítnout, případně v tomto případě se vám karanténa bude počítat od data posledního styku, než od pozitivního testu. Nebo můžete jít na testy a pokud budou negativní, tak jste v klidu. Druhou věcí je, že je lepší snad nechlasit vás a být ve své domácí karanténě. Protože pak se to může tak zamotat. Sestra vermomoci chtěla na testy, že manžel také z práce měl kolega(byli raději doma v karanténě hned co byl positivní. Na testy se dostali po týdnu. Manžel pozitivní, ona negativní. Ona v 35 týden těhotná. Nemohou být spolu, jinak by musela v tomto případě být ona 20 dní v karanténě. Takže manžel odjel na chatu ona sama doma. Její manžel už přes týden nemá jediný příznak, mohli být doma 3 týdny v klidu, takto jsou od sebe 10 dní a není to nic příjemného. Záleží jak moc se toho bojíte a koho případně ohrořmžujete.
@Parčatko děkuju za info, mě hlavně zajímá, kolik dní zpět by měla ty kontakty hlásit.. když má první příznaky teď ve středu, tak jestli má nahlásit, s kým byla v kontaktu třeba týden zpět? Nebo kolik dní to riziko vlastně je? My když jsme se viděli, tak ještě neměla žádný příznaky, byli jsme teda v jedny mistnosti, ale dost daleko od sebe, takže dost pochybuju, že bysme se nakazili, ale nevim ![]()
@darekp takhle, manžel chytl od kolegy z kanceláře přes celé patro, co tam párkrát za den jde(ten ale byl idi.. a 3 dny chodil do práce s 38 °). Než měl první příznaky, tak to bylo 6 dní si myslím a na testy šel 12 dní po kontaktu a pozitivní. Já chytla od manžela a příznaky jsem měla asi 3-4 dny po něm. Děti nechytlo ani jedno..
Tušíte někdo, jestli je ještě stále platné, že pokud se na testy nejde, platí karanténa 14dní? Dítě jsem dala po několika týdnech do školky (začátek byl v karanténě, pak nechala ještě se školákem doma..chodil 2dny a opět byl v kontaktu s pozitivním ze školky. Tam mi bylo řečeno, že teď už 14dní neplatí a „musí“ na test do 10.dnů. Na stránkách khs je psáno:
Zaměstnanci KHS Vás informují o Vašem kontaktu s pozitivní osobou, a dále o tom, že v rozmezí 5.-7. dne od rizikového kontaktu (nejpozději však do 10. dne) s touto osobou musíte absolvovat test (RT-PCR), tj. dostavit se na odběrové místo. Za tímto účelem Vám bude jimi vystavena elektronická žádanka na Vaše jméno. K tomu zaměstnanci KHS potřebují od Vás získat další údaje (bydliště, rodné číslo). V případě, že se nepodaří provést RT-PCR test v průběhu 10 dnů od rizikového kontaktu s pozitivně testovanou osobou, karanténa osob bez příznaků je ukončena bez provedení testu, a to za 14 dnů od posledního kontaktu s pozitivně testovanou osobou.
A kde je tedy pravda? Počkám, až se mi ozve hygiena, ale do té doby bych chtěla zjistit informace, co mají ostatní. Dítěti nic ale není a upřímně, aby mu každé 3 týdny dělali výtěry (pokud by hned po karanténě šel do školky, dost možná by byl zase hned v kontaktu s pozitivním), tak to se mi nezamlouvá..za chvíli by ze zdravotníků měl hrůzu.
@Anonymní píše:
Tušíte někdo, jestli je ještě stále platné, že pokud se na testy nejde, platí karanténa 14dní? Dítě jsem dala po několika týdnech do školky (začátek byl v karanténě, pak nechala ještě se školákem doma..chodil 2dny a opět byl v kontaktu s pozitivním ze školky. Tam mi bylo řečeno, že teď už 14dní neplatí a „musí“ na test do 10.dnů. Na stránkách khs je psáno:
Zaměstnanci KHS Vás informují o Vašem kontaktu s pozitivní osobou, a dále o tom, že v rozmezí 5.-7. dne od rizikového kontaktu (nejpozději však do 10. dne) s touto osobou musíte absolvovat test (RT-PCR), tj. dostavit se na odběrové místo. Za tímto účelem Vám bude jimi vystavena elektronická žádanka na Vaše jméno. K tomu zaměstnanci KHS potřebují od Vás získat další údaje (bydliště, rodné číslo). V případě, že se nepodaří provést RT-PCR test v průběhu 10 dnů od rizikového kontaktu s pozitivně testovanou osobou, karanténa osob bez příznaků je ukončena bez provedení testu, a to za 14 dnů od posledního kontaktu s pozitivně testovanou osobou.A kde je tedy pravda? Počkám, až se mi ozve hygiena, ale do té doby bych chtěla zjistit informace, co mají ostatní. Dítěti nic ale není a upřímně, aby mu každé 3 týdny dělali výtěry (pokud by hned po karanténě šel do školky, dost možná by byl zase hned v kontaktu s pozitivním), tak to se mi nezamlouvá..za chvíli by ze zdravotníků měl hrůzu.
No, pravda je to, co je na stránkách, čemu na tom nerozumíš? Test je povinný a pouze v případě, že se z technických důvodů nestihne, tak je místo něj delší karanténa.