Karanténa covid

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
64969
24.11.20 14:18
@Anonymní píše:
Tušíte někdo, jestli je ještě stále platné, že pokud se na testy nejde, platí karanténa 14dní? Dítě jsem dala po několika týdnech do školky (začátek byl v karanténě, pak nechala ještě se školákem doma..chodil 2dny a opět byl v kontaktu s pozitivním ze školky. Tam mi bylo řečeno, že teď už 14dní neplatí a „musí“ na test do 10.dnů. Na stránkách khs je psáno:
Zaměstnanci KHS Vás informují o Vašem kontaktu s pozitivní osobou, a dále o tom, že v rozmezí 5.-7. dne od rizikového kontaktu (nejpozději však do 10. dne) s touto osobou musíte absolvovat test (RT-PCR), tj. dostavit se na odběrové místo. Za tímto účelem Vám bude jimi vystavena elektronická žádanka na Vaše jméno. K tomu zaměstnanci KHS potřebují od Vás získat další údaje (bydliště, rodné číslo). V případě, že se nepodaří provést RT-PCR test v průběhu 10 dnů od rizikového kontaktu s pozitivně testovanou osobou, karanténa osob bez příznaků je ukončena bez provedení testu, a to za 14 dnů od posledního kontaktu s pozitivně testovanou osobou.A kde je tedy pravda? Počkám, až se mi ozve hygiena, ale do té doby bych chtěla zjistit informace, co mají ostatní. Dítěti nic ale není a upřímně, aby mu každé 3 týdny dělali výtěry (pokud by hned po karanténě šel do školky, dost možná by byl zase hned v kontaktu s pozitivním), tak to se mi nezamlouvá..za chvíli by ze zdravotníků měl hrůzu.

Jak pise jani, tech 14je pro pripad, ze se to nestihne. Nekde dlouho trva trasovani a pak cekani na test. Oni ted nove chteji vice testovat deti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.11.20 14:23
@j.a.n.i1 píše:
No, pravda je to, co je na stránkách, čemu na tom nerozumíš? Test je povinný a pouze v případě, že se z technických důvodů nestihne, tak je místo něj delší karanténa.
Že MUSÍM, ale pokud se to nestihne, tak se NEMUSÍ..takže když pediatra nekontaktuji, počkám na hygienu a nestihnu to, je to ok..ale domluvit se rovnou s pediatrem na 14denní karanténě nejde? Už mi to začíná pěkně štvát, v říjnu 14dní být doma nevadilo, teď už jo..jak když jim chybí lidi na udávání testů, tak všichni půjdou povinně..ale že by byla někde informace o protilátkách a následně postupu nikde info není..za chvíli budeme všichni muset na očkování ( i když další rok tu bude už úplně jinak zmutovaný vir). A pak si vymyslí ještě něco dalšího..fakt mě to začíná děsit, co se tu děje. Tobě se zdá ok, aby malé děti chodili třeba co 2-3týdny na testy?
  • Citovat
  • Upravit
101523
24.11.20 14:28
@Anonymní píše: Že MUSÍM, ale pokud se to nestihne, tak se NEMUSÍ..takže když pediatra nekontaktuji, počkám na hygienu a nestihnu to, je to ok..ale domluvit se rovnou s pediatrem na 14denní karanténě nejde?

Ano, přesně tak, je to z toho důvodu, že dělat test po víc jak 10 dnech od kontaktu prostě nemá smysl, ale na druhou stranu, na testy mají ty kontakty jít z toho důvodu, aby když budou pozitivní se mohli dohledat i jejich kontakty. Pokud ty si necháš doma pozitivní dítě a nepůjde na test, tak v případě, že je taky nakažené, tak už nikdo nedohledá ty, které mohlo nakazit ono.
A jinak tedy pokud se mi to nezdá OK, tak prostě do té školky chodit nebudou a tím zajistím, že na žádné testy chodit nebudou muset, pokud jim to nepřitáhne domů někdo z rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.11.20 15:21

@j.a.n.i1 tak do práce nějak chodíme, hlídací babičky nejsou (a v takovéhle situaci bych je ani nevyužívala) a přeci jen pokud dělá někdo na HO, jde pracovat líp s jedním dítětem než odbíhat k oboum..nemluvě o tom, že pokud osoba pracuje, tak děti půl dne „hnijí“ u tabletů, televize, PC..pravda, školák alespoň online výukou.
Co píšeš samozřejmě také chápu, ale dostává mě, jak ani hygieny nemají jednotný postup..že se něco MUSÍ a jinak co? Sankce prý nejsou (zatím-to by muselo ale asi líp fungovat trasování). Třeba nechápu, proč nikde není motivování k testování protilátek..takových lidí chodí zbytečně na testy, přitom, kdyby měli zjištěné protilátky (a že v populaci budou už hodně), tak by se mohlo říct, že po dobu xy měsíců budou bez omezení - i na ekonomiku by to mělo lepší dopad, než tohle vyřazování osob. Třeba zrovna živnostníci - proč by kadeřnice nemohla fungovat, pokud už měla nákazu za sebou? Proč plošně? Prostě se to „někomu“ hodí! A to nechci vidět nařízení, jak se musí jít na očkování..pak se možná budeme muset nechat očipovat (přeháním, ale jde mi o princip).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.11.20 15:34
@Anonymní píše: Že MUSÍM, ale pokud se to nestihne, tak se NEMUSÍ..takže když pediatra nekontaktuji, počkám na hygienu a nestihnu to, je to ok..ale domluvit se rovnou s pediatrem na 14denní karanténě nejde? Už mi to začíná pěkně štvát, v říjnu 14dní být doma nevadilo, teď už jo..jak když jim chybí lidi na udávání testů, tak všichni půjdou povinně..ale že by byla někde informace o protilátkách a následně postupu nikde info není..za chvíli budeme všichni muset na očkování ( i když další rok tu bude už úplně jinak zmutovaný vir). A pak si vymyslí ještě něco dalšího..fakt mě to začíná děsit, co se tu děje. Tobě se zdá ok, aby malé děti chodili třeba co 2-3týdny na testy?

Před pár dny jsme to řešili v naší školce. Právě to, že to v září a říjnu se neřešilo je bráno jako jeden z důvodů druhé vlny. Děti se nechaly doma, nic jim nebylo, byly pozitivní, rodič/rodiče/sourozenci dále chodili do práce a škol a tak se to krásně rozneslo až to našlo někoho, kdo s tím lehnul, ale už se u něj ten zdroj nenašel. Mezi dětmi se to šíří hodně bez příznaků. Test je nyní povinný, je tam i nějaká pokuta, aby v případě, že by byl pozitivní trasovali dále členy rodiny. Takže na test musíte, výmluva že se to nestihlo z technických důvodů moc uplatnit nejde, teď jsou místa na testování vesměs volná do 2 dnů…

• Citovat
  • Upravit
9935
24.11.20 16:29

Tzn. že už NEPLATÍ, že mohu odmítnout test, ale budu 14dní v karanténě? 8o 8o 8o 8o To vážně? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101523
24.11.20 16:41
@Kotatko03 píše:
Tzn. že už NEPLATÍ, že mohu odmítnout test, ale budu 14dní v karanténě? 8o 8o 8o 8o To vážně? :think:

Ono to neplatilo nikdy, to, že na to někteří doktoři nebo hygieny neřešili, je věcí druhou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.11.20 16:43
@Kotatko03 píše:
Tzn. že už NEPLATÍ, že mohu odmítnout test, ale budu 14dní v karanténě? 8o 8o 8o 8o To vážně? :think:

Tak to neplatilo nikdy, na test se mělo vždy, ta 14 denní lhůta byla pro případ že se test z technického důvodu nestihl do 10. dne (pomalé trasování, málo míst na odběrových místech, což se ted zlepšilo), ale jak toho v říjnu bylo tolik tak to někde doporučovali jako možnost, což prý vedlo také k tomu navýšení případů, protože členové rodiny toho, který zůstal bez testu doma dál chodili do práce a školy jako by byl negativní a roznášeli to dál

• Citovat
  • Upravit
101523
24.11.20 16:49
@Anonymní píše:
@j.a.n.i1 tak do práce nějak chodíme, hlídací babičky nejsou (a v takovéhle situaci bych je ani nevyužívala) a přeci jen pokud dělá někdo na HO, jde pracovat líp s jedním dítětem než odbíhat k oboum..nemluvě o tom, že pokud osoba pracuje, tak děti půl dne „hnijí“ u tabletů, televize, PC..pravda, školák alespoň online výukou.
Co píšeš samozřejmě také chápu, ale dostává mě, jak ani hygieny nemají jednotný postup..že se něco MUSÍ a jinak co? Sankce prý nejsou (zatím-to by muselo ale asi líp fungovat trasování). Třeba nechápu, proč nikde není motivování k testování protilátek..takových lidí chodí zbytečně na testy, přitom, kdyby měli zjištěné protilátky (a že v populaci budou už hodně), tak by se mohlo říct, že po dobu xy měsíců budou bez omezení - i na ekonomiku by to mělo lepší dopad, než tohle vyřazování osob.Třeba zrovna živnostníci - proč by kadeřnice nemohla fungovat, pokud už měla nákazu za sebou? Proč plošně? Prostě se to „někomu“ hodí! A to nechci vidět nařízení, jak se musí jít na očkování..pak se možná budeme muset nechat očipovat (přeháním, ale jde mi o princip).

A jak bys podle toho protilátkového testu poznala, od jaké doby máš těch xy měsíců počítat? A tedy když to tak vezmu do důsledků - z jakých skupin se rekrutují ti, kdo mají protilátky a nebyli na PCR testu? No, z velké části ze skupiny vyhýbačů se testu, takže na něj mohli jít. A druhá skupina měla nejspíš bezpříznakový průběh, takže zas nevědí, kdy to tak mohli mít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9935
24.11.20 16:56
@j.a.n.i1 píše:
Ono to neplatilo nikdy, to, že na to někteří doktoři nebo hygieny neřešili, je věcí druhou.

Tak to je super…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.11.20 17:27
@Kotatko03 píše:

Mně to hygiena řekla jako možnost. Buďto 10 dní karantena a 7.-10. den na test. Nebo 14 dní karanténa bez testu. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.11.20 17:40
@j.a.n.i1 píše:
A jak bys podle toho protilátkového testu poznala, od jaké doby máš těch xy měsíců počítat? A tedy když to tak vezmu do důsledků - z jakých skupin se rekrutují ti, kdo mají protilátky a nebyli na PCR testu? No, z velké části ze skupiny vyhýbačů se testu, takže na něj mohli jít. A druhá skupina měla nejspíš bezpříznakový průběh, takže zas nevědí, kdy to tak mohli mít.

Bude nějaká hladina protilátek..od toho by se dalo něco odvodit, nevím..že při takových hodnotách by bylo vhodné zopakovat test třeba po 3 měsících, při jiných třeba za 6 měsíců..Hodně lidí je bezpříznakových nebo třeba za sebe - v polovině září mi bylo trochu divně, trochu bolela hlava (v okolí nikdo karanténu neměl, na test by mě dr. neposlal), tak jsem to tak brala a chovala se opatrně vůči okolí, ale třeba to, že už po xté jsme v karanténě mě fakt štve..takže bych takový postup uvítala a klidně si to i uhradila, pokud by se nás následuhících x měsíců restrikce netýkaly..

• Citovat
  • Upravit
13010
24.11.20 17:47
@Anonymní píše:
Třeba nechápu, proč nikde není motivování k testování protilátek..takových lidí chodí zbytečně na testy, přitom, kdyby měli zjištěné protilátky (a že v populaci budou už hodně), tak by se mohlo říct, že po dobu xy měsíců budou bez omezení - i na ekonomiku by to mělo lepší dopad, než tohle vyřazování osob. Třeba zrovna živnostníci - proč by kadeřnice nemohla fungovat, pokud už měla nákazu za sebou? Proč plošně? Prostě se to „někomu“ hodí! A to nechci vidět nařízení, jak se musí jít na očkování..pak se možná budeme muset nechat očipovat (přeháním, ale jde mi o princip).

bohužel s těma protilátkama to tak jednoduché není

ani těžké průběhy, ba opravdu těžké někdy nevyvinou žádné měřitelné protilátky

a naopak, stane se, že někdo neví, že by byl nemocen, a protilátky se u něj najdou

k dnešnímu dni neexistuje žádný spolehlivý protilátkový test, který by nám poskytl validní kvantifikovatelné výsledky a mohli bychom se podle něj jakkoliv řídit, nemáme ho, nikde na světě není

očkování povinné zcela jistě nebude, to se nebojte, tolik vakcín nebude a nikdo je nebude ochoten platit pro všechny

žádná vakcína ještě reálně dostupná není…osobně odhaduji že šířeji dostupná bude až bude po všem, ale to uvidíme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
24.11.20 17:49
@Anonymní píše:
Bude nějaká hladina protilátek..od toho by se dalo něco odvodit, nevím..že při takových hodnotách by bylo vhodné zopakovat test třeba po 3 měsících, při jiných třeba za 6 měsíců..

tak přesně toto nemáme, zatím ne

je možné že časem bude, ale zatím žádný takový test žel není

pozitivní protilátkový test nám napoví, že onemocnění proběhlo, ale jak píšu, vyvine ho málo kdo, i ti co marodili fest

naopak negativní protilátkový test naprosto neznamená, že onem. neproběhlo, tzn jeho výpovědná hodnota je téměř nulová

u tohoto je klíčová buněčná imunita, tu běžnými laboratorními metodami testovat neumíme, pouze nějakými spešl pokusy ve výzkumu a to je extra drahé a dostupné jen jako věděcký výzkum

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.11.20 20:41
@Borrealis píše:
tak přesně toto nemáme, zatím ne

je možné že časem bude, ale zatím žádný takový test žel není

pozitivní protilátkový test nám napoví, že onemocnění proběhlo, ale jak píšu, vyvine ho málo kdo, i ti co marodili fest

naopak negativní protilátkový test naprosto neznamená, že onem. neproběhlo, tzn jeho výpovědná hodnota je téměř nulová

u tohoto je klíčová buněčná imunita, tu běžnými laboratorními metodami testovat neumíme, pouze nějakými spešl pokusy ve výzkumu a to je extra drahé a dostupné jen jako věděcký výzkum

To se dá ale vztáhnout i na dnešní PCR testy, tam je také vysoká falešná pozitivita a stejně se berou jako platné..s falešnou negativitou to nebude lepší. Pokud někdo nefunguje na tvorbu protilátek po nemoci, proč by měl po očkování..

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA