Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@mokkk píše:
Prosím, neporadil by mi někdo - volali ze školky, že dítě má jít do karantény, protože ve třídě je covid a vrátit se může za týden. Mám dva dotazy 1) Musím to hlásit pediatrovi? a za 2) Musí být nějak otestované, než se do školky vrátí? Není jí ještě šest a nemá žádné příznaky. Popř. ještě 3) Můžeme na nákup potravin?
teď se změnila pravidla, může se vrátit po 7 dnech, ale s negativním PCR testem, který Ti indikuje lékař, pokud si ho nechceš platit sama
stejně tak ti lékař vypíše OČR
na nákup můžeš Ty, ona je v karanténě
Mělo by se hlásit lékaři, ano na konci karantény by měl být test měla by to být podmínka pro návrat do školky a dítě nesmí ten týden nikam mě se týkalo 14 dní ještě ale u nás nakonec je covid ale než jsem věděla museli jsme na test a být doma první jen ten co ho to týkalo a teď samozřejmě všichni
Vše bylo už napsáno.
Nakup pokud možno jiná osoba, nicméně pokud to není možné, na nákup můžete viz. Např.
Co mám dělat, když nemám možnost zajistit si nákup, či venčení domácích mazlíčků jinou osobou a bydlím v panelovém domě:
cestou praktického lékaře si zajistit respirátor bez výdechového ventilu třídy FFP2, případně 2 chirurgické roušky, v krajním případě lze použít šátek, šálu apod., kterou si zakryjete ústa a nos – toto se týká osob, které nemají příznaky onemocnění
nepoužívat výtah
nakoupit v době, kdy je nejmenší pohyb osob – brzy ráno po otevření obchodu, případně v noci
dodržovat odstup min. 1 m od ostatních osob
důsledně dbát na hygienu rukou, nesahat si na nos, ústa apod.
Zdroj: KHS
@bublinek píše:
teď se změnila pravidla, může se vrátit po 7 dnech, ale s negativním PCR testem, který Ti indikuje lékař, pokud si ho nechceš platit sama
Moc díky za odpovědi. Bez ní na nákup nemůžu - jsem s ní sama, hlídání nemám a doma jí nechat samotnou nemůžu.
@Limi123 píše:
Vše bylo už napsáno.Nakup pokud možno jiná osoba, nicméně pokud to není možné, na nákup můžete viz. Např.
Co mám dělat, když nemám možnost zajistit si nákup, či venčení domácích mazlíčků jinou osobou a bydlím v panelovém domě:
cestou praktického lékaře si zajistit respirátor bez výdechového ventilu třídy FFP2, případně 2 chirurgické roušky, v krajním případě lze použít šátek, šálu apod., kterou si zakryjete ústa a nos – toto se týká osob, které nemají příznaky onemocnění
nepoužívat výtah
nakoupit v době, kdy je nejmenší pohyb osob – brzy ráno po otevření obchodu, případně v noci
dodržovat odstup min. 1 m od ostatních osob
důsledně dbát na hygienu rukou, nesahat si na nos, ústa apod.Zdroj: KHS
https://www.khsova.cz/…detail/12988
Ale na zakladatelku se to nevztahuje, ta není v karanténě, ona má v karanténě dítě.
@Janli píše:
Ale na zakladatelku se to nevztahuje, ta není v karanténě, ona má v karanténě dítě.
Ano, ale pokud nemá hlídání… Předpokládám, že kdyby nebyla samozivitelka, tak by s dítětem v karantene na nákup jít nechtěla. Ale je pravda, že co já vím…
@mokkk píše:
Moc díky za odpovědi. Bez ní na nákup nemůžu - jsem s ní sama, hlídání nemám a doma jí nechat samotnou nemůžu.
Online dovážku nemáte? Někoho, kdo ti nakoupí?
Jinak to info z KHS je ocividne z loňského roku, ještě bych si to ověřila u hyg. stanice. ke z logiky věci nemůžou lidem zakázat jít na nákup, pokud by kvůli tomu měli umřít hlady
@mokkk píše:
bydlíš kde? Nemůžeš ťuknout na sousedku?
Rodiče nemáš v okolí?
Nebo nějaká kamarádka?
Protože pokud se u dcery prokáže pozitivita, jdeš do izolace s ní, pak bude třeba někoho na nákupy určitě
@mokkk
za 1. pediatrovi hlásit ano, i z důvodu že potřebuješ očr, zřejmě
za 2. nevím
za 3. za dodržení všech podmínek bych s ní na nákup šla - v době kdy je tam málo lidí, dětský respirátor a dezinfekce ručiček - ty v karanténě nejsi
@Limi123 Hlady neumřeme, ale v pečení rohlíků zrovna nevynikám. No nic, díky za informace. Jsem zvědavá, jestli hygiena zavolá dřív, než karanténa skončí. Ještěže existuje emimino ![]()
@bublinek píše:
zkrátit karanténu smí jen a pouze hygiena, nikdo jiný
takže s dotazy na případné zkrácení karantény se obracet na příslušnou hygienu, nikdo jiný jí nemůže zkrátit
z toho logicky vyplývá, že pokud by hygiena řešila zkrácení karantény, žádanku na daný test musí vystavit taky
@mokkk píše:
@Limi123 Hlady neumřeme, ale v pečení rohlíků zrovna nevynikám. No nic, díky za informace. Jsem zvědavá, jestli hygiena zavolá dřív, než karanténa skončí. Ještěže existuje emimino
nejspíše nezavolá
![]()
ale v dnešní době pravda, jeden nikdy neví
dnes jsme měli srdcervoucí dotaz na karanténu
![]()
pánovi není naprosto nic, ale pro jistotu si vyčerpává všechny testovací možnosti co mu stát platí, a tak se nechává vyštourávat pravidelně ![]()
i konečně jej nebožáka vyšťourali pozitivně, není mu naprosto nic, tak nám celej skleslej volal, a žádal jen o sedmidenní karanténu, protože „on musí chodit do práce“ ![]()
sestřička mu to, že to nejde řekla do telefonu celkem 4 krát… pak jsem už neměla nervy a vzala si jej do telefonu, a řekla mu to po pátý
nechápal, békal, na můj dotaz, proč proboha chodí na testy, když mu nic není, mi řekl, že chtěl ještě využít všechny testy zdarma než je zrušej
joooooo…kdo chce kam… ![]()
@Borrealis píše:
zkrátit karanténu smí jen a pouze hygiena, nikdo jinýtakže s dotazy na případné zkrácení karantény se obracet na příslušnou hygienu, nikdo jiný jí nemůže zkrátit
z toho logicky vyplývá, že pokud by hygiena řešila zkrácení karantény, žádanku na daný test musí vystavit taky
Hygiena nestíhá, toto jsou informace od školy, které má vedení od hygieny.
@mokkk píše:
Prosím, neporadil by mi někdo - volali ze školky, že dítě má jít do karantény, protože ve třídě je covid a vrátit se může za týden. Mám dva dotazy 1) Musím to hlásit pediatrovi? a za 2) Musí být nějak otestované, než se do školky vrátí? Není jí ještě šest a nemá žádné příznaky. Popř. ještě 3) Můžeme na nákup potravin?
Ten sedmy den se musi otestovat. Na nakup ty muzes kdykoliv, dite by melo sedet doma. Ty nepotrebujes OČR? Je dobre se domluvit s doktorkou, at posle zadanku na test ona.