Kašel - déle než rok

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1101
8.9.22 17:28
@Anonymní píše:
Ahoj, syn/12let/, má dlouhodobý kašel který trvá více než rok. Neustále jsem lékařce zdůrazňovala že není dne který by nekašlal. Poslechový nález není. Léčí se na astma.
Spirometrii má vpořádku. Alergoložka zkusila léky na alergii nepomohlo, pak Omeprazol na žaludek, nic. Nakonec mi řekla že když má dobrou spirometrii, tak ať to neřeším a mávla rukou.
Pediatr nasadil pokaždé co jsme přišly Cotrimoxazol, bez efektu.
Nyní máme novou pediatru/původní odešla do důchodu, takže žádná výměna/a ta nás poslala na rentgen plic. Jdeme zítra.
Půjdeme ještě na krev. Takže doufám že se to někam pohne a konečně synovi někdo pomůže.
Zajímalo by mě ale co se dá poznat z krve když kašle. Máte někdo zkušenosti? Napadly mě nějaké chlamydie nebo něco takového?
Jsem docela zoufalá protože opravdu to trvá dlouho. A nejvíc se bojím, že se nezjistí příčina
a bude kašlat dál……

Co má za léky na astma? To, že má dobrou spirometrii neznamená, že má astma plně pod kontrolou. RTG měl mít už dávno. Krev bude pravděpodobně v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3466
8.9.22 17:40
@Doctus píše:
@rezulka
Měl syn klasickou spirometrii, nebo i s provokačním testem? Dostal nějaké léky od alergologa?

Od alergologa ne, jen dětská zkoušela aerius, účinek žádný. Spirometrii taky ne.
On nemá nějaké záchvaty kašle, jen tak prostě pokašlává. V noci nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9743
8.9.22 17:55

@rezulka
Už měl být dávno na alergologii (bohužel chyba lékaře). Než se tam dostanete, tak Helicid 10 mg cps. (2-0-0) na 2 týdny, když bude efekt, je příčinou kašle reflux.

PLDD může při nulovém účinku inhibitorů protonové pumpy (Helicid, Pantomyl apod.) provést terapeutický test s antagonisty leukotrienových receptorů (montelukast - Montelar, Singulair, Monkasta apod.), aby alergolog měl k dispozici co nejvíce údaje.

Konvenční spirometrie může být i u astmatu zcela v normě, zvažován by měl být též prokovační test.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3466
8.9.22 18:01
@Doctus píše:
@rezulka
Už měl být dávno na alergologii (bohužel chyba lékaře). Než se tam dostanete, tak Helicid 10 mg cps. (2-0-0) na 2 týdny, když bude efekt, je příčinou kašle reflux.

PLDD může při nulovém účinku inhibitorů protonové pumpy (Helicid, Pantomyl apod.) provést terapeutický test s antagonisty leukotrienových receptorů (montelukast - Montelar, Singulair, Monkasta apod.), aby alergolog měl k dispozici co nejvíce údaje.

Konvenční spirometrie může být i u astmatu zcela v normě, zvažován by měl být též prokovační test.

On ale nekašle v kuse. Prostě několik týdnů, pak to přejde, bez léků, samo. Chvíli klid, pak je to zpět. Starší dítě bylo alergické a vypadalo to jinak. Proto přemýšlím, zda to nemůže mít psychický původ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9743
8.9.22 22:27

@rezulka
Na psychiku to lze svést až po vyloučení všech zbývajících příčin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
8.9.22 22:51
@Doctus píše:
@rezulka

kupodivu ta psychika je častější než by jeden řekl

sama jsem tomu nevěřila, ale po čase pak zpětně…já popravdě stále žasnu, jak je to časté
/ nyní myslím jen a čistě dospělé /

klasický případ, paní, střední věk, kašle a kašle, tahám z ní anamnesu, jakékoliv stresy mi popírá, nespavost popírá, všechno popře, žádné stresy „nemá“ a. t. d…

takže jedem kolečko reflux, astma, reflux vyloučen, astma váháme, léky na astma odmítá, pak je zkusí, pak vysadí pořád kašle a kašle…řešíme plísně, ty nejsou, léky na astma nechce…a tak dokola

a pak jí vidím za 3 roky, už nekašle, zpětně mi řekne, že měla velké problémy v manželství, a rozvod, dva roky je rozvedena a datem rozvodu přestala kašlat a už nezakašlala :think: a už nekašle

jenže toto se zjistí až zpětně po x letech, v době kašle mi opakovaně a neustále / asi i sobě / tvrdila že naprosto žádné stresy nemá a že doma vše OK

:nevim: :nevim:

v tu chvíli to nelze zjistit, zpětně pak je každej generálem :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9743
8.9.22 22:56

@Borrealis
Bohužel je to tak, ale rodiče to asi moc nechtějí slyšet. Často až rozhořčeně říkají Představte si, že tomu mému synkovi nic nenašli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3466
9.9.22 08:37
@Doctus
@Doctus píše:
@rezulka
@Doctus píše:
@Borrealis
Bohužel je to tak, ale rodiče to asi moc nechtějí slyšet. Často až rozhořčeně říkají Představte si, že tomu mému synkovi nic nenašli.

To si trochu odporuje.
Já bych radši, kdyby synovi nic nenašli, kolečkem u lékařů a zkoušení léků stylem pokus omyl jsem si prošla se starším dítětem. Proto se ptám na tu psychiku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.22 12:06
@rezulka píše:
Zkusím se připojit k diskuzi.
Anonymní, přišli jste na nějaký původ kašle? Mám totéž se synem. Díky moc za info.

Ahoj, nezjistilo se nic….ach jo…kašle chudáček dál….

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA