Katolička na IVF

43029
10.11.08 09:56

Katolička na IVF

Předem této diskuse prosím, aby sem nepsali nepraktikující křesťané, nebo nevěřící. Takových je většina a jejich názory jsou víceméně stejné a poměrně dosti všeobecně známé. Pokud máte cokoliv proti náboženství, prosím neventilujte to zde a ponechte zde prostor pro zúčastněné. Děkuji.

Jsem praktikující katolička z Prahy, značně liberální. Pro ilustraci, s manželem jsme žili několik let před svatbou a antikoncepce nám není nijak cizí.
Dokáži poměrně bouřlivě obhajovat antikoncepci, práva homosexuálů a vůbec většinu bodů odsuzovaných v poslední petici České biskupské konference. Přesto mám stále v církvi své místo a myslím si, že tak je to správné. Nejsme přeci sekta a otázka hříšnosti je otázkou vlastního přesvědčení o tom, co to je hřích.

Dostali jsme se do situace, kdy naší jedinou možností mít dítě je IVF. Vlastně už týden stimuluji, takže je jasné že do IVF jdeme. Manipulace s embryi mimo lidské tělo mi nepřipadá mi nemorální a nedůstojné, ba spíše naopak.
Nenecháme si oplodnit jen dvě vajíčka, ze zkušenosti ostatních vím, jaký šílený to je risk a škoda nervů i peněz. Vím, jaké velké dokážou být odpady ještě před ET a jak málo transferovaných embryí se uchytí.

Trošičku ale mám problém se zamražováním embryiíí - no ale budiž. Větší problém mám s likvidací „béčkových“ embryí (embryolog vyřazuje fragmentovaná a špatně se vyvíjející embrya) a případnou likvidací zbytků po eventuelním úspěchu.

Chci mít tři děti, takže pro mě ideální představa - 1× stimulace, 1×ET , pak 2× úspěšný KET a žádné zbytky. Ale na to je šance jak ve sportce.

Samozřejmě, v takovém případě lze embrya darovat - jenže ejhle, další morální dilema, já jsem přenašečka poměrně nezávažné vady - poruchy barvocitu (polovička mých synů bude špatně rozlišovat červenou a zelenou), což mě jako dárkyni embryí poněkud handicapuje.

Manžel s embryologovou selekcí problém nemá, embryo pro něj není dítě. Já nevím, taky mi embryo jako člověk se všemi právy nepřipadá, ale zase copak já vím, kdy se jím stává?

Ráda bych navázala kontakt s někým v podobné situaci. kdo podobnou otázku řešil a jak se s ní vyrovnal. Případně i věřících, kteří na IVF nemusí, ale trošku někdy o problematice přemýšleli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
10.11.08 10:18

Pudloslavo, já myslím, že ruku embryologa stejně musí vést Bůh, a co rozhodne oživit, to oživí, co nerozhodne, to zanikne. V přírodě taky probíhá přirozená selekce, tak tohle bude „umělá přírodní selekce“. Moc se tím netrap a nech to na lékařích a na Bohu. Už posíláš v představě tvým budoucím dětem proudy lásky a klidu? To je myslím to nejlepší pro zdárný průběh IVF. Tak držím pěsti Petra

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
10.11.08 10:42

Já myslím, že nejšílenější problém je případná selekce, co když se ti uchytí třeba 4,5 oplodněných vajíček? To si potom necháš všechny, protože pokud ne , tak to je podle mě opravdu vražda. Jinak si osobně myslím, že um. oplodnění není nic strašného. Mám na věci podobný náhled jako ty. Ale ta hranice podle mě vede právě tady. Máš to rozmyšleno, co bys dělala? Jinak přeji mnoho zdaru. Tereza

• Citovat
  • Upravit
23505
10.11.08 10:46

Jsem v podobné situaci, nějak je pro mě natolik složité akceptovat „odpad“ embryjí, že zatím zkoušíme všechny ostatní varianty. Nicméně dali jsme si limit a příští rok pokud se nezadaří, jdeme do IUI a případně dalších variant. Pro mě je to hodně drsný, ale přeci jenom snažení 2,5 roku a totálně nic mi nedává moc na výběr.

To, že ruku embryologa vede Bůh, je jasný. Ale je na nás, jestli v rámci svobodné vůle tohle dovolíme. Nebo budeme chtít pro svoje dítě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
10.11.08 10:56

Děkuji za podporu

Jsem ráda, že v tom nejsem sama.
Embryologa jako nástroj přírodního výběru docela beru, zvláště, když si uvědomím jak ledabyle s embryi nakládá sám Bůh. Vždyť z oplodněných vajíček se uchytí tak 20% a z nich se ještě dalších 20% samovolně potratí. Předpokládám, že embryolog jedná na základě dobré zkušenosti a že embrya s šancí na úspěch by nevyřazoval. Snad ho tedy Bůh vede. Nakonec, Bůh, jsa všemohoucí, pokud by pro to dané embryo měl v plánu život, ať ho tedy udělá ukázkové a zdravé, aby embryolog nemusel váhat.

Horší je to u mě se zamraženými zbytky (teoreticky když už budu mít dost dětí a stále ještě embrya na mrazáku). Kdysi jsem četla, že v některém CAR tyto zbytky zavádějí ženě do pochvy, takže nemají šanci se uchytit, ale zároveň odejdou přirozenou cestou - nevím, to mi moc jako výhra nepřipadá. Je to podobné hraní si na dobré zdání, jako je metoda PPR.

Nop teoretizuji, snad to raději zatím moc neřešit, málokterá neplodka má nakonec tolik dětí, kolik by si přála, nebo dokoce víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
10.11.08 13:00

Pudloslavo, ale Bůh je potřeba u těhotenství neustále, a tak zjednodušeně řečeno vdechuje život nejen do tebou zmiňovaného embrya, ale pak ho dál požehnává v matčině břiše při uhnízdění, no prostě pořád. Některým ale ani v přírodě v určitém stadiu už nepožehná, tak ty zbylé ber jako že i ty tvoje zbylé nebyly dál už Bohem požehnané (byť rukou embryologa). Kdyby požehnané i tyhle zbylé měly být a čekaly na budoucí oživení, Bůh by ti pak třeba vnuknul myšlenku, že chceš mít další dítě a použít i ta čekající embrya. Nebo že je máš někomu darovat. Nebo naopak už ti najednou nepřijde blbé je nepoužít, protože ti vnukne myšlenku, že na svět přijít nemají. Nechtěj mít v sobě vyřešené všechno hned, ale spíš buď otevřená vůči tomu, co ti bude přicházet od Boha za signály. To tě vlastně může uklidnit, že ti vyřešení určitě přijde.

Podle mě je nejlepší svěřit to všechno do řízení Bohu. Určitě by pomohlo pomodlit se za to, aby to dopadlo co nejpřínosněji pro všechny zúčastněné. Fakt se netrap tím, co ty neovlivníš, nech to, jak to k tobě přijde. Petra

• Citovat
  • Upravit
43029
10.11.08 13:05

tere já si dám dát jasně jen 2, ostatní jdou na mrazák

jani můžu se zeptat, co Vám je? u nás je problém ve vejcovodech. Jinak IUI mi vůbec kontroverzní nepřipadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
10.11.08 13:56

U nás je problém hlavně SPG u chlapa, já jsem teda zatím bez nálezu. Ale na laparce jsem nebyla, takže je to zatím jen výsledek hormonů a ultrazvuků a běžných vyšetření…

IUI není kontroverzní, ale dle dr. to u nás nemá v podstatě šanci na úspěch. Takže IVF vidí jako první možnost s menší šancí na úspěch.

Představa, že embryologa a postup u neuchycených embryí vede Bůh, se mi líbí, ale nějak tomu ještě na 100% neumím uvěřit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
10.11.08 14:08

U nás to nejdřív taky vypadalo na spg, který byl opakovaně takový hraniční. Docela se to zlepšilo po vitamínech, tenkách a omezení horkých koupelí. U mě bylo opakovaně všechno vzorné… Pak jsem měla 3× IUI (šance je 15%), zuby nehty jsem se bránila IVF, tak jsem šla ještě na LPS a ejhle… modrá tekutina neprošla. Pak už nebylo na co čekat.

No taky mi nepřipadá úplně nejlepší, když se tady snažím sama sebe přesvědčit, že to je vlastně pohoda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
10.11.08 14:19

U nás už to není hraniční, ale dost za hranicí…

Vitamíny bere taky, ale zatím se výsledek nedostavuje :? No uvidíme, co se časem vyvrbí. Myslím, že v tomhle jsou na tom chlapi ještě hůř. Obviňování, řešení coby kdyby…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
10.11.08 14:35

Ahoj, i ja jsem silne verici clovek a stejne jako ty liberal. Ale poslys, nezabyvej se nyni vecmi, ktere se stejne vyresi v ten spravny okamzik samy. Touzis po diteti? Je tam nejaka prekazka? Od toho je tady ta moznost dana medicinou…tak preci do ni jdi bez velkych okolku a jak tady jiz nekdo psal: modli se za zdravi budouciho miminka ci miminek (znama bude mit 3! :lol: ) a za to, at se vam z neho podari vychovat dobreho cloveka. A treba zrovna nebudou zadne „skarty“, takze se neplas a bud v pohode! Hodne zdaru. Emma

• Citovat
  • Upravit
43029
10.11.08 15:08

No jo Jani, já to znám, dokud jsme mysleli, že to je tím spg, tak jsem se opájela svou ušlechtilostí, jak ho strašně miluji a vůbec mi nevadí, že je neplodný. Když se pak karta obrátila, najednou jsem si nebyla jistá v kramflecích „a bude mě ještě milovat“?
V jistém ohledu to máme my věřící lepší, je menší pravděpodobnost, že se kvůli tomu s námi rozvedou.

když jsem šla na IUI, zjišťovala jsem si, jestli po tom vůbec někdo otěhotěl. A kupodivu jo, v zebrách jich bylo docela dost. U nás v psychice se to povedlo jen jedné (ale u nás je úspěšnost čehokoliv mizivá). při horším spg asi je IUI jistou výhodou, protože oni ty spetrmie nějak centrifugují a zahušťují, takže spermiogram jakoby vylepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
10.11.08 15:31

No u mě to spíš není ušlechtilost, protože jak mi bylo řešeno i s jeho SPG by s extrémně plodnou ženskou měl už hafo dětí. Takže se prý dá předpokládat nějakej zádrhel i u mě. Samozřejmě dosud nepoznanej, aby se to nedalo řešit :lol:

Já nevím, nějak jsem nesledovala IUI statistiky, jen mám info od doktora, kterej na férovku poměřil svoje zkušenosti s IUI, náš SPG a ohodnotil, že uvidíme, ale ať to bereme spíš jako mezistav k dalším pokusům a nedáváme si žádný šance. Centrifůgu a tyhle věci vysvětloval, ale že prý stejně to má naději jedině u spíš lepších výsledků. Takže jestli máte hraniční, tak jste jistě ta nadějnější sorta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
10.11.08 15:46

No z diagnóz vedoucí neomylně k IVF je ta moje snad nejlepší, obyčejná mechanická překážka … takže jsem vlastně ráda. když jsem šla na LPS, tak jsem si nebyla jistá, co vlastně chci za výsledek. Normální nález by mě zase nikam neposunul, normálních nálezů jsem měla doma už balíček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18651
10.11.08 16:19

tak já se přidám se skromným příspěvkem. Naše rodina věří v boha, ale ani tak si nemyslím, že je „samospasitelný“. Když moje sestra loni u vánocích uhořela ve svém domě, taky mě napadlo, jestli to nemůže být proto, že se připravovali na 3IVF a bůh prostě nechtěl aby se protivili jeho vůli a měli děti… Tuto myšlenku jsem však rychle zavrhla jako nepoužitelný alibismus, svalování viny na někoho a nechala to být, jak to je. Jestli myslíš, že bůh vám chce pomoci k dětem, tímto způsobem tak do toho určitě jděte a přeji krásné potomky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí