Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj,
já nevím,jestli mám vůbec právo tady odpovídat, protože s otěhotněním problém nemám, ještě jednou se omlouvám…
Ale jsem taky věřící, katolička, a mám dojem, že tvé podvědomí s některými věcmi moc nesouhlasí…
Zkoušela sis o těchto věcech promluvit s nějakým dobrým knězem?
Myslím, že by ti mohl pomoci, ať už vysvětlením, jak sa k tomu staví církev, nebo svým osobním postojem…
Ale zkus najít opravdu dobrého kněze, nejlíp mladého, ti starší nemusí být zrovna v obraze.....
nazdar holky!
taky patřim k lidem co na otěhotnění čekali (vlastně čekaly) dlouhé roky. Koukám, že vztah k IVF mam pdoobný jako ty Pudloslavo. Uvazovala jsem o nem, ale nadsená jsem z nej nebyla. Jeden problém byl kolik embryjí si nechat zavést- jedno nebo dvě? mame v rodině několikery dvojčata, tak jsem řešila jestli nemám zvýšenou šanci , že bych čekala třeba trojčata a jaká rizika by to pro ně neslo. (tudiz jsem dospela k nazoru , že asi jedno embryo)
Druhá věc je embryologuv výběr -s tim tedy mam opravdu problem dodnes
- mozna proto, že speciálně v ČR nejsem přesvědčená, že by embryologové měli velkou úctu k životu a tahle moje nedůvěra k nim mne hodně odrazovala dát jim sama sebe - a připadné děti všanc (tak to cítím, a v případě, že by došlo u mne na IVF. tohle bych musela nějak řešit - snad najít embryologa, jemuž budu věřit jako člověku…)
Třetí jsou zmrazená embrya - ty jo vidíš, tak to mne ani nenapadlo, že bych jich mohla mit zamrazeno tolik, ze bych jich bylo vice nez na tři čtyři pokusy. Prostě jsem si řikala, že kdyz budu mit to štesti a uchyti se vice embryji, tak jim proste v dalsich pokusech dame (rádi
) šanci. Tak jsem se klonila k tomu nestimulovat- ale je fakt, že k tomuhle jsem neměla dostatek informací. takže fakt nevím jak bych se zachovala… dá se třeba stimulovat nějak míň???
(o „redukcích“ - doufám, že by mne minula situace, kdy by mne do ní nějaký lékař chtěl snad nutit. sama mám jasno)
no hlavně, všem, které jdete na IVF přeji, at vám (vašim rodinam) vyjde hned první IVF a radujete se z dětí!
laacenko
tvoji sestry atvyho muze je mi lito - a ten tvuj „napad“
no je fakt, ze v bolesti člověka napadaji různé nesmysly, fajn, ze ti to časem docvaklo, musi to pro vas byt tezke…
jaké jsou postoje církve mi nikdo nemusí vysvětlovat, znám je moc dobře. Nepotřebuji si popovídat s žádným knězem, ušetřím toho sebe i jeho.
S většinou věcí jsem srovnána a vyrovnána, pochybuji trochu jen o tom zmrazování a event. likvidaci.
Víš, není to podvědomí, ve froudovském smyslu je to spíš superego, které v nás vyvolává tyhle pochybnosti. Je v každém z nás a je to to, co nám brání dělat to, co si logikou odůvodníme jako správné. Zažrané autority.
Jsem ráda, že se mi to podařilo v mnoha ohledech překonat. Ale už léta (a dávno před zjištěním své neplodnosti) jsem řešila otázku „co přesně je člověk, tvor, který má lidská práva“. Samozřejmě jsem to nevyřešila, ale mnohé jsem si ujasnila. třeba, že na tohle mi nedá odpověď nikdo. Tím myslím použitelnou odpověď, měřítka, podle kterých bych poznala, jestli tvor, na kterého se dívám, je nebo není tvor s lidskými právy. Nepoužitelných odpovědí charakteru žvástů jsem se dozvěděla mnoho.
A tak otázka, zda zygota musí mít všechna nezadatelná lidská práva, pro mě zůstává nedořešena. A troufám si tvrdit, že každý, kdo to má dořešené (ať tak či tak), vlastně o tom nikdy pořádně nepřemýšlel, jen převzal, co mu okolí nebo autority pověděly.
na tohle totiž odopvěď není.
Nicméně zůstává zde jasný fakt, že sám Bůh oplodněnými vajíčky značně plýtvá a moc ohleduplně s nimi nezachází. O něčem to vypovídá.
harpyje to víš, že se dá stimulovat míň - nebo se dají na oplodnění třeba jen dvě vajíčka. Přijď někdy mezi nás do psychiky a přečti si pár pokusů - a pochopíš, proč je to tak hrozně hloupé plýtvání. IVF kromě peněz stojí ještě daleko víc nervů, a bylo by zbytečné si takhle hrozně snižovat svoje šance. Po běžné stimulaci jsi obvykle ráda, že máš třeba 3 embrya na mrazák.
Já z jedný strana samozřejmě chápu, že když už stimuluju na IVF, tak že budu chtít maximum, na druhou stranu mě právě na lidská nebo pro mě ne úplně zvládla otázka embryí trochu děsí. Ale uznávám, že asi v pozici riskující a stimulující budu chtít čím víc tím líp…
Pudloslavo jak to myslíš, že o něčem vypovídá, že Bůh s embryi takhle plýtvá? To není v rámci svobody volby člověka?
harpyje chápu, u nás dvojčata nebyly, ale i tak jsem hledala způsob jak se řekněme českýmu stylu IVF vyhnout. Nakonec jsem si zjistila, že nejsme o mnoho jiný než západní státy a že prostě nechat si umělý udělat v DE nebo někde jinde by taky nebylo řešení. Ale asi mě to čeká
Díky za přání, jak to dopadlo u vás? Bez asistence nebo s úspěšnou asistencí?
Aha, tak to si troufnu nesouhlasit. Podle mě má a to, kolik jich vydrží nebo ne s tím nesouvisí. To je jako bys řekla, že když byla úmrtnost dětí před 100 lety taková, jaká byla, tak že hodnota dítěte byla nižší než dnes…
No koukáš na to z lidského pohledu. Jde tedy o to, jestli věříš tomu, že to, jestli vydrží nebo ne, je v rukou Božích, nebo ne. Pokud s tím ani Bůh nemůže nic udělat, potom platí cos říkala.
Úplně netuším, jestli jsem tě pochopila nebo ne, jen si myslím, že to jestli s tím Bůh něco udělá, tj. jestli to může změnit, je téma dost podobný jako války, násilí, terorismus a tak. Takže bych tam měla ještě jednu vnucující se myšlenku, třeba může = je schopen, ale není ochoten
![]()
Myslím si, že to není to samé jako války a terorismus - selekce embryí je prostě příroda, není to něco, co by způsobili lidé svou vůlí. Zřejmě to je evoluční mechanismus.
Tím nechci otevřít debatu, jestli člověk může zasahovat do evolučních mechanismů, to už je od tématu zavádějící.
Rozumím, ale nesouhlasím. Nicméně to jsme OT, takže to s tématem nesouvisí. Včera jsem si procházel věřící kamarádky nebo známé s problémem otěhotnění, ale snad všechny to řešily adopcí… To jen čistě statisticky.
Adopce není špatná, možná k ní taky dojdeme, ale alespoň jedno svoje dítě bych chtěla, pokud to jen trošku půjde.
I kdybych se bránila selekci embryií, tak bych zkusila nechat oplodnit jen dvě vajíčka a transferovat. S manipulací s embryii in vitro opravdu morální problém nevidím. Jen v té likvidaci.
Adopce určitě není špatná, jen netuším jak zvládnout všechny ty nároky sociálky ![]()
Jasně, likvidace embryí v rámci vyhodnocení vývoje je v tomhle asi nejcitlivější téma… Ale zrovna tak rozumím, že v rámci stimulaci budu chtít jít cestou nejvyšší pravděpodobnosti. Asi. Takže to je rozpor a nevím, jak ho zvládnout…
Máš ještě čas, takže třeba tě to osvítí jedním nebo druhým směrem. Já už jedu na tygru.
OPU bude v pátek.
No uvidíme, jakej směr mě osvítí
Každopádně, ať tě tygr neshodí a OPU dopadne co nejlíp ![]()
Dobrý den, může se kvalita embryí mezi jednotlivými cykly zlepšit nebo zhoršit? Děkuji. Odpověď