Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ještě k těm kecům „za nás tohle nebylo, dostal by na zadek a naučil by se poslouchat, taky jsme vyrostli bez diagnózy“ atd. - rozhlédněte se kolem sebe. Každý druhý je „chudák“, přednaštvaný na všechny, zakomplexovaný, protože „já měl těžké dětství, tak teď trpte vy“. Arogantní nebo naopak chudinky co na sobě nechají dříví štípat. Pracuji s lidma a ano, mohu potvrdit, že dost z nich mají (měli) asi v dětství něco, co se neřešilo.
To, že někdo není diagnostikován a bitím a vyhrožováním je „zlomen“ neznamená, že nemá žádnou poruchu pozornosti nebo něčeho, nebo že je vyléčen.
Stejně jako dneska máte děti, které mají dys-něco, ale dříve byli považované za „hloupé“. Nebo dnes, někdo je hluchý, dříve (protože se nemohl vyjadřovat konvenčním způsobem) byl považován za idiota.
@Petula306
Souhlasim, kazde druhe dite ma dnes ADHD aneb jak omluvit svou nedůslednost pri vychove. Ano jiste se tahle forma nemoci vyskytuje, ale urcite ne u kazdeho nevychovaneho drzounka 😂
@KimL píše:
Ještě k těm kecům „za nás tohle nebylo, dostal by na zadek a naučil by se poslouchat, taky jsme vyrostli bez diagnózy“ atd. - rozhlédněte se kolem sebe. Každý druhý je „chudák“, přednaštvaný na všechny, zakomplexovaný, protože „já měl těžké dětství, tak teď trpte vy“. Arogantní nebo naopak chudinky co na sobě nechají dříví štípat. Pracuji s lidma a ano, mohu potvrdit, že dost z nich mají (měli) asi v dětství něco, co se neřešilo.
To, že někdo není diagnostikován a bitím a vyhrožováním je „zlomen“ neznamená, že nemá žádnou poruchu pozornosti nebo něčeho, nebo že je vyléčen.
Stejně jako dneska máte děti, které mají dys-něco, ale dříve byli považované za „hloupé“. Nebo dnes, někdo je hluchý, dříve (protože se nemohl vyjadřovat konvenčním způsobem) byl považován za idiota.
Perfektně vyjádřeno!
@lolink píše:
Presne tak. By me zajimalo, zda by to tu ty matky nebraly jako ponizeni, kdyby je nekdo vystrcil za dvere jen proto, ze jim chystani na veceri s partnerem trva ne 5 minut, ale hodinu.
Jenže tohle není večeře, ani výlet s kámošem, ale povinnost, kterou si to dítě musí plnit ať chce nebo ne. Pokud ta večeře bude pracovní a bude to pravidelná akce tak ani té matce nikdo nebude tolerovat každodenní zpoždění a ano, úplně klidně se jí stane, že se bude cítit ponížená když přijde nepřipravená nebo se to bude řešit před kolegy.
Mela jsem praxi s ditetem, ktere ma ADHD. Je to narez, navaly vzteku, ktere si pak temer nepamatuje, nekonecna energie 😂 atd. A pak znam deti, ktere jen zlobi a vyzaduji neustalou pozornost, jelikoz ji nemaji od svych rodicu, neposlouchaji, protoze vlastne nemaji potrebu respektu svych rodicu, protoze je nikdo k tomu nevedl. A i tyhle deti maji zbytecne tzv ADHD. Priznaky ADHD by jinak sedly na temer kazde dite, kazde ma obdobi, kdy proste zkousi co si muze dovilit, od toho jsou rodice, aby ta pravidla stanovili, ne psychologove, aby pouze napsali diagnózu, vyslali ho s kusem papirku o ADHD a rodice za vsim rikali noo to viis on ma ADHD.
@terien píše:
Jenže tohle není večeře, ani výlet s kámošem, ale povinnost, kterou si to dítě musí plnit ať chce nebo ne. Pokud ta večeře bude pracovní a bude to pravidelná akce tak ani té matce nikdo nebude tolerovat každodenní zpoždění a ano, úplně klidně se jí stane, že se bude cítit ponížená když přijde nepřipravená nebo se to bude řešit před kolegy.
Jo. Nekdo ma takovehle vychovne metody. Biti, rvani, ponizovani. Tak pripravi je to na zivot. Deti budou vyrovnane a budou mit velke sebevedomi. ![]()
@lolink píše:
Jo. Nekdo ma takovehle vychovne metody. Biti, rvani, ponizovani. Tak pripravi je to na zivot. Deti budou vyrovnane a budou mit velke sebevedomi.
Ale já jsem nemluvila o bití, řvaní a ponižování, radila jsem něco úplně jiného. Ovšem přirovnávat vypravování do školy k večeři s partnerem je úplně mimo. Když už tak k vypracování do práce a tam si taky každý nechodí jak do holubníku až se mu to bude hodit. To dítě není retardované aby nepochopilo co se po něm chce, navíc s otcem problémy nemá takže možná když si i s mámou zkusí, že tohle jeho courání má své následky tak bude po problému.
Zakladatelko, mně přijde, že si musíš zklidnit nervy. Treba situace s lístkem. Roztrhala jsi ho a pohádali jste se. Ale kdybys to nechala být, lístek by zůstal doma a bylo by, klukovi by ve škole došlo, že ho zapomněl. A výsledek: nejde domů sám, by byl stejný, jen bez hádky. Možná si domluvte to sezení, jak vzhledem k poruše k dítěti lépe pristupovat.
@terien píše:
Ale já jsem nemluvila o bití, řvaní a ponižování, radila jsem něco úplně jiného. Ovšem přirovnávat vypravování do školy k večeři s partnerem je úplně mimo. Když už tak k vypracování do práce a tam si taky každý nechodí jak do holubníku až se mu to bude hodit. To dítě není retardované aby nepochopilo co se po něm chce, navíc s otcem problémy nemá takže možná když si i s mámou zkusí, že tohle jeho courání má své následky tak bude po problému.
Kazdy mame jine potreby. Ja se rano vypravim bez deti za 45 minut. Manzel za 10. Nikdo mne za dvere nestrka. Vstavam proste driv. Se mnou vstava jedno z deti, co ma stejne potreby, druhe spi. Tak teda tohle srovnani snad uz bude pochopitelne. Retardovane neni. Ani ja nebyla. Proste jsem mela myslenky jinde a potrebovala vic casu nez jini lide.
Edit: kazdy potrebujeme na urcite cinnosti urcity cas. Je jedno, zda je to skolka, skola, prace, vecere. Vetsinou mame byt vsude na urcitou hodinu. A to ucim sve deti. Trva ti to? Zacni s pripravou driv. At ostatni nemusi cekat.
@lolink píše:
Kazdy mame jine potreby. Ja se rano vypravim bez deti za 45 minut. Manzel za 10. Nikdo mne za dvere nestrka. Vstavam proste driv. Se mnou vstava jedno z deti, co ma stejne potreby, druhe spi. Tak teda tohle srovnani snad uz bude pochopitelne. Retardovane neni. Ani ja nebyla. Proste jsem mela myslenky jinde a potrebovala vic casu nez jini lide.
Ano, ale pokud toho času má dostatek a zlepšení žádné není tak nějaké řešení se asi bude muset najít. Těžko to vyřeší tak, že chlapeček nebude chodit do školy a omluví to diagnózou. A jelikož to s tatínkem stíhá bez problémů, tak se mi zdá, že má maminku prostě na praku a v tom případě bych prostě přitvrdila.
@Bebinka29 holka, nemáš to snadný
chápu, jak to musí být, na mě tvůj popis působí jako normální rozjívený klučina, co ví, že si s tebou utre zadeček
rozhodně ne jako nějaký „problémový chudáček s adhd“, jak ti napsala paní v prvním (a dost hrubém) komentu. A že jsi na něj zarvala? No a? Rozhodně to nepovažuji za selhání ve výchově. Dnes by všichni děcka pomalu nosili do školy v náručí až do vysoké ![]()
Já bych zkusila přístup manžela - neoblika se? Soupla bych ho před dveře v pyžamu. Nevzal si lístek? Domů sám nejde - za mě super tah
Fakt není tak malý, aby nechápal, co se po něm chce, myslím, že tě testuje ![]()
Přeji mnoho sil ![]()
@terien píše:
Ano, ale pokud toho času má dostatek a zlepšení žádné není tak nějaké řešení se asi bude muset najít. Těžko to vyřeší tak, že chlapeček nebude chodit do školy a omluví to diagnózou. A jelikož to s tatínkem stíhá bez problémů, tak se mi zdá, že má maminku prostě na praku a v tom případě bych prostě přitvrdila.
Protoze ho vyhroti takovym zpusobem, ze se vystresovanej oblikne. To chces. Neverim, ze po vystrceni za dvere je mladej v klidu. Dle myho se taty boji.
@Bídžej Děkuji. JJ má mě u zadku, ale přitom nejsem měkká. Musím zvolit jiný přístup. Jinak za mnou taky budou chodit na návštěvu do blázince ![]()
@Bebinka29 Hlavně si musíš z hlavy vymazat myšlenku, že to dělá naschvál nebo dokonce - tobě naschvál! Ne každý vstává stylem: budíček-vstanu-zuby-oblíct-jdu.