Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Taky mám doma dítě s ADHD, je to prostě s nimi těžší a je potřeba mít více trpělivosti (ne vždycky ji taky mám). Za zapomínání nemohou, čili lístek je potřeba dát rovnou do tašky. Nám se osvědčilo dávat do tašky učení v deskách na druk, na každý předmět zvlášť a jedny desky na žákovskou a právě takovéto lístečky atp. S ranními odchody to chce důslednost, manžel to dělá dobře. Přijď na FB, je tam skupinka pro maminky s dětmi s ADHD, kde si radí. Kdo totiž takové dítě nemá, nepochopí…
Dítě má sice diagnózu, ale není retardované, takže oblict se, najíst, umýt a jít do školy už by v tomto věku mělo zvládnout. Když to s manželem funguje, tak se inspiruj u něho. Žádné přemlouvání a ječení, prostě buď se oblíknes nebo jdeš v pyžamu, věci které má mít sebou v klidu připravte spolu, ideálně večer, ať ráno nemusí nic honit a nehrozí, že to zapomene.
@Petula306 https://www.ceskatelevize.cz/…-deti-uplnku
Mrkni a řekni mi pak jak takovéhle dítě chceš učit zodpovědnosti mimo sluničkovou výchovu.
Přestala bych na něj řvát a bit ho. Prostě ho v příslušný čas vystrc za dveře. On dobrovolně v pyžamu do té školy nepůjde. Po pár dnech rychlého převlečení na chodbě nejspíš pochopí, že když mu rekneš, že se má obléct, musí se opravdu obléct.
U nás tohle fungovalo už na 3lety dítě. Jednou šel ven v pyžamu, jen jsem mu na to dala.bundu, byl listopad. Od té doby stačí říct, že když se neoblece, jde ven v tom, v čem zrovna je. Po této větě je komplet připraven do minuty. A to je to uz rok, pořád si to pamatuje.
@Bebinka29 píše:
@Petula306 No já rozhodně sluníčkovou výchovu nemám. Děcka musí poslouchat. Miluji je nadevše, ael rozhodně se s nima nemaluju.
Já to myslela tak obecně
budete asi muset jít cestou poraden, odborníků, tak se to dnes dělá.
@Prudence mohu poprosit název té skupinky? děkuji moc
Právě kdo nezažil… on je jinak užasný a šikovný kluk. Moc dobrý ve sportu, chytrý, ale toto je prostě šílenost. Když jsem se jednou ptala proč tatky poslouchá a obleče se atd a u mě to neplatí, tak jeho odpověd byla , že tatka spíchá do práce. On je ráno vodí do družiny. Když je vedu já do práce nejdu, chodím na směny. Takže tak.
Ja teda na ADHD moc neverim… 90% z tech, co rikaji, ze to jejich deti maji neni zadny postizeni, ale rozmazlenost a neschopnost rodicu… Tim samozrejme nerikam, ze to ke vas pripad ..
@Malike píše:
@Petula306 https://www.ceskatelevize.cz/…-deti-uplnkuMrkni a řekni mi pak jak takovéhle dítě chceš učit zodpovědnosti mimo sluničkovou výchovu.
Jasný. Je to smutné. Jenže dnes má diagnózu snad 8 dětí z 10. Stačí mi tady ty dotazy typu - má tolik měsíců a nemluví, má tolik měsíců a nemá oční kontakt..a hned rada letět k odborníkovi. Je zlobivé, neposlouchá, letí se pro diagnózu.
Projevy dětí s ADHD v běžném dni
Nezvládají ranní stereotypy, a často proto přicházejí pozdě do mateřské školy.
Zapomínají věci, ale i opakující se činnosti.
Smlouvají, vysvětlují (proč to či ono nejde).
Mají neadekvátní reakce (přehnané emoce).
Nepustí vás ke slovu.
Nepamatují si instrukce.
Je jim jedno, když něco nedokončí.
Nesoustředí se na práci, stále vyrušují. Často mají opožděný vývoj řeči, motoriky.
Nesnášejí grafomotoriku.
Chybí jim například krátkodobá paměť.
Nevydrží u poslechu pohádky.
Dřív jednají, než myslí.
Ale bývají často vynalézavé a mají velkou fantazii.
Rodičům takříkajíc „přerostly“ přes hlavu. Často s neúspěchem ztrácejí motivaci. Více na: https://www.maminka.cz/…to-diagnozou
Vážení…já mám postižené dítě,znám i díky tomu děti s ADHD a je to neurologické postižení.To dítě potřebuje jiný styl výchovy,ale né ho nahatého dávat za dveře a nebo ho mlátit a ječet.To prostě nepomůže.
@Bebinka29 píše:
@Prudence mohu poprosit název té skupinky? děkuji moc
Právě kdo nezažil… on je jinak užasný a šikovný kluk. Moc dobrý ve sportu, chytrý, ale toto je prostě šílenost. Když jsem se jednou ptala proč tatky poslouchá a obleče se atd a u mě to neplatí, tak jeho odpověd byla , že tatka spíchá do práce. On je ráno vodí do družiny. Když je vedu já do práce nejdu, chodím na směny. Takže tak.
A co třeba systém odměny? Že taky spěcháš, protože když ho odvedes tak jdeš do obchodu koupit něco dobrého za to, jak se hezky vypravil tak aby ti to nevyprodali. A až přijde domů tak tam bude mít něco co má rád.
@Malike píše:
@Petula306 https://www.ceskatelevize.cz/…-deti-uplnkuMrkni a řekni mi pak jak takovéhle dítě chceš učit zodpovědnosti mimo sluničkovou výchovu.
Tak tyto děti jsou těžce postižené, to je asi jiný případ než zakladatelky.
@Malike píše:
Ahá,takže autismus neexistuje..
co má ADHD společného s autismem? Jako že každé dítě, které má napsánu diagnozu ADHD, je autista? Nepřeháníš to trochu?
Zakladatelko, u nás jsou rána stejná, a to nemám dítě ADHD. Dcera ještě navíc má potřebu vést diskuse o všem možném. Když mluví, tak se tím pádem neobléká a má největší pilno se bavit buď se mnou nebo svojí sestrou. Také pořád jenom volám a křičím, ať pospíší. Teď někde nechala nedávno nové lyžařské rukavice, tašku s knížkami. Druhá dcera zase dneska ráno dělala ještě před odchodem úkol, a to jsem se jí včera ptala, zda něco nemá za úkol. Asi to dělá dobře tvůj manžel, ale na to já nemám nervy jí nechat přijít pozdě, ona by tedy asi pozdě nepřišla, ale byla by z toho vystresovaná. Jinak je hodně zodpovědná, jen ty rána jsou problém než nastartuje. Ale já také taková bývala, mamka říká, že sestra na mě věčně čekala a byla ve stresu, abychom stihly včas autobus. Vždycky jsme ho stihly.:)
ADHD, dříve nevychovanost. Lékařské diagnozy nezpochybňuju, autismus a jiné samozřejmě existují. Mám kolem sebe děcka z obou skupin. Kolegyně v práci si vyběhala pro syna i jakousi nepřizpůsobivost, aby omluvila to, že nechce chodit do školy, a nechodí, z gymplu ho přeřadila na obchodku pro postižené, protože tam se s děckama jedná v rukavičkách, takže má jedničky, i když tam nechodí, letos je v maturitním ročníku, a maturitu zvládne taky jistě v pohodě.
Vzpamatuj se. Pokud ráno funguje u manžela, tak asi není chyba v synově „nemoci“. Nemám pravdu?
Sluníčková výchova je k ničemu. Navíc tyhleti „postižení“ potřebují pravidla a řád víc než děcka, který žádnej papír k životu nepotřebují… to ti ale řeknou i psychologové, aspoň ti normálnější určitě ano.
Mela jsem stejnou diagnozu. Muj syn to ma asi taky. Vim, ze mi pripravila uceni a ja si ho rano vyndala. Nechavala jsem tasku ve skole, protoze mi prislo zbytecny to druhej den nosit zase zpatky… Bylo toho hodne, porad neco.
Mama si se mnou nevedela rady, tak rvala a bila me vareckou. Casem mi to bylo jedno. Na rev jsem si zvykla a biti pomohlo jen ji. Jediny, kdo na me platil, byl deda. Mel se mnou ohromnou trpelivost a dost si se mnou povidal a mych zasecich a vykyvech. Porad dokola. Do dnes je deda muj clovek. Chce to vlidnost a trpelivost. Mne to preslo na stredni. Soustredenost se hodne zlepsila uz koncem zakladky. On to nedela schvalne a nemysli to zle. Proste ma svuj svet.