Kde přišla dcera k penězům?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5752
30.8.22 17:22

Starší dcera takhle brala doma peníze z kasičky, do které jsme šetřili větší drobáky na dovolenou. Bylo jí asi devět tenkrát. Kupovali si za to s dětmi, se kterými chodila ven, chipsy a podobné blbosti. Než jsme na to přišli, vzala asi tak 3.000 Kč (nutno říct, že to samé udělala její nejkamaradka). Takže jsme jí dali přednášku, dostala zaracha má chození ven a také jsem se s třídní učitelkou domluvila, že nepojede na hory, na které byla přihlášená a strašně tam chtěla. Současně jsme jí řekli, že ještě jednou a nebude moct chodit na kroužek, který zbožňuje.
Od té doby nic nevzala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
30.8.22 17:24
@Lucy75 píše:
@Fiveone :hug: to s bráchou je mi líto..
ano, my, co máme zkušenosti, tak to vidíme komplexně ze všech stran.. není řešení to vyřešit jedním Výpraskem a není ani řešení udělat duhovou přednášku u stolu…
tohle jsou prostě pro život naprosto zásadní věci a musí se řešit zásadně..
problém je Důvěra… mně tu vadí, že to dítě Lže
kdyby se přiznalo (ukradla jsem ve třetí třídě spolužákovi kružítko, bylo mi čerstvě sedm, žádné jsem neměla a on měl nádherné modré, vyryla jsem si do něj iniciály a myslela, že tím se to vsákne - analogie s vyměněním bankovek)
samozřejmě, že se to nevsáklo.. otec mi vysvětlil Proč se u nás v rodině nekrade, přidal historky o oběšeném dědovi, kterému komanči ukradli celé živobytí (statek, koně, krávy, hospodu, masnu a nechali ho bydlet v jedné místnosti v přístavku, odkud ho nakonec taky vyhodili, oběsil se), ukázal mi jejich fotky, toho hospodářství i toho dědy..byl to pro mne tak Extrémní zážitek tohle slyšet, co vlastně Krádež znamená a co může způsobit, že jsem brečela snad ještě dva dny (ani jsem nedostala, nebylo to nutné) a Nikdy v životě už bych to neudělala
je potřeba vědět JAK na své dítě, najít cestu, aby si zvnitřnilo správné morální zásady nenásilnou cestou…

Drsné… účinné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Prostě Vodnář
30.8.22 17:44

Já vám nevím, buď jsem něco přehlédl, nebo nepochopil? Ony jsou důkazy, že dcera nemluví pravdu? Bez jasného důkazu bych do žádného „kázání“ nešel. Presumpce neviny by měla být svatá! Jasně, že nikdo nechce mít z dítěte zloděje, proto bych se na ní více soustředil. Ale bez důkazu ani ránu.

• Citovat
  • Upravit
5879
30.8.22 17:45
@Lucy75 píše:
@Fiveone :hug: to s bráchou je mi líto..
ano, my, co máme zkušenosti, tak to vidíme komplexně ze všech stran.. není řešení to vyřešit jedním Výpraskem a není ani řešení udělat duhovou přednášku u stolu…
tohle jsou prostě pro život naprosto zásadní věci a musí se řešit zásadně..
problém je Důvěra… mně tu vadí, že to dítě Lže
kdyby se přiznalo (ukradla jsem ve třetí třídě spolužákovi kružítko, bylo mi čerstvě sedm, žádné jsem neměla a on měl nádherné modré, vyryla jsem si do něj iniciály a myslela, že tím se to vsákne - analogie s vyměněním bankovek)
samozřejmě, že se to nevsáklo.. otec mi vysvětlil Proč se u nás v rodině nekrade, přidal historky o oběšeném dědovi, kterému komanči ukradli celé živobytí (statek, koně, krávy, hospodu, masnu a nechali ho bydlet v jedné místnosti v přístavku, odkud ho nakonec taky vyhodili, oběsil se), ukázal mi jejich fotky, toho hospodářství i toho dědy..byl to pro mne tak Extrémní zážitek tohle slyšet, co vlastně Krádež znamená a co může způsobit, že jsem brečela snad ještě dva dny (ani jsem nedostala, nebylo to nutné) a Nikdy v životě už bych to neudělala
je potřeba vědět JAK na své dítě, najít cestu, aby si zvnitřnilo správné morální zásady nenásilnou cestou…

Ano, moje děti ač jsou malé, tak díky jejich zkušenostem už ví, co je špatné a sami se navzájem na to upozorňují. Říkají si jaká slova se neříkají, že se nesmí prát, že když budou hodně ubližovat, tak je odveze policie.Ale jo, taky jsme něco podobného už řešili. Dcera párkrát strčila v obchodě do kapsy sladkosti. Poprvé jsem si toho všimla až doma.Pak už vždy v obchodě a donutila jsem jí, aby to vyndala.Asi se bála, že jí nic nekoupim, ale já jim vždy koupila alespoň něco. Pak jsem s ní doma o tom mluvila, mluvili jsme o tom, že si může dát jednu věc do košíku, o tom proč si nesmí vzít co chce bez zaplacení. Byly jí 3 roky a pochopila to, teď je z ní jen sběratelka všeho, co vidí někde venku ležet(tracená hračka, gumička, hezký kamínek atd..),ale dokud je to něco neškodnýho, tak to neřešim, ale když už je to třeba brčko s tím, že ho chce taky použít doma, tak se ozvu.Ale já teda i dětem říkám, že když mi řeknou pravdu, tak se nebudu tak zlobit. Takže u nás není takové to, že jeden brečí, ale nikdo ho nepraštil. Prostě oni se tak nějak napráší sami, řeknou co se stalo a já to pak nějak řešim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.22 08:15

Dobré ráno, včera jsem si dceru vzala bokem a zeptala se jí, jak to tedy bylo doopravdy, že mi ta historka, co řekla manželovi nesedí, a že mi musí říct pravdu, protože dalším lhaním průšvih jenom zhoršuje. Takže z ní vypadlo, že peníze opravdu vzala sestře z pokladničky, protože šly s kamarádkou nakupovat oblečení a ta dostala víc peněz, tak se jí chtěla vyrovnat, super nápad to řešit tímto způsobem. Prý to chtěla vrátit, myslela, že to nějak dorovná svým kapesným, chtěla i na brigádu. ale pořád se bála, že na to přijdeme, proto je schovávala, neví, proč to vlastně udělala, neví proč to hned nevrátila, zamotávala se do toho čím dál víc. Musím říct, že jsem neskutečně zklamaná, na druhou stranu bylo na ní vidět, že je jí to opravdu moc líto, je si vědoma toho, co provedla, dostala lekci a snad to už neudělá. Každopádně má zaracha, zákaz mobilu, počítače. Dnes jdeme dcerám založit účty a k těm spořáky, budou tam dostávat kapesné a na spořák budeme dávat peníze, co dostanou bokem. Platit budou hodinkami, a když budou chtít něco většího na útratu, domluvíme se, že si převedou peníze ze spořáku. Snad tak budeme mít i přehled. Domů pořídíme trezor, protože ač to někomu může přijít divné, tak hotovost prostě doma potřebujeme. Ach jo…

• Citovat
  • Upravit
25549
31.8.22 08:25

Jj, někdy až průšvih člověka přinutí přijmout zásadnější opatření… myslím, že jste to vyřešili OK :kytka: snad si z toho vezme ponaučení na celý život…

PS : před pár lety jsem holkám zakládala taky na kapesné a jejich vlastní peníze dětské účty zdarma, nalákala nás spořka na tuhle akci, kdy každý měsíc jim přidá 50Kč po dobu půl roku, mrkni ;) https://www.csas.cz/…cet-pro-deti?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80318
31.8.22 08:30
@Prostě Vodnář píše:
Já vám nevím, buď jsem něco přehlédl, nebo nepochopil? Ony jsou důkazy, že dcera nemluví pravdu? Bez jasného důkazu bych do žádného „kázání“ nešel. Presumpce neviny by měla být svatá! Jasně, že nikdo nechce mít z dítěte zloděje, proto bych se na ní více soustředil. Ale bez důkazu ani ránu.

jo třeba se dvanáctileté holce ty peníze mezi oblečením vylíhly :nevim:
tak zázraky se občas dějou (nebo je za zázrak vydávané něco, co žádným zázrakem není) ale takhle hmatatelné zázraky :roll:
ty peníze jsou předmět doličný neboli usvědčení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
31.8.22 08:41

Zakladatelko, myslím že už máte vyřešeno a bude to v pořádku… holka si ostudu snad dobře zapamatuje a nebude podobné průšvihy opakovat. Dobře že jsi ty peníze našla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Prostě Vodnář
31.8.22 09:39

Usvědčení z čeho? Já jsem tu četl jen samé nepřímé důkazy, a přiznání také neproběhlo. Takže z mého pohledu by měl být případ odročen.

@stinga píše:
jo třeba se dvanáctileté holce ty peníze mezi oblečením vylíhly :nevim:
tak zázraky se občas dějou (nebo je za zázrak vydávané něco, co žádným zázrakem není) ale takhle hmatatelné zázraky :roll:
ty peníze jsou předmět doličný neboli usvědčení
  • Citovat
  • Upravit
Prostě Vodnář
31.8.22 09:40

Tak oprava, přiznání proběhlo. Příspěvek v 8:15 jsem nečetl.

@Prostě Vodnář píše:
Usvědčení z čeho? Já jsem tu četl jen samé nepřímé důkazy, a přiznání také neproběhlo. Takže z mého pohledu by měl být případ odročen.
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.8.22 09:44
@Anonymní píše:
Dobré ráno, včera jsem si dceru vzala bokem a zeptala se jí, jak to tedy bylo doopravdy, že mi ta historka, co řekla manželovi nesedí, a že mi musí říct pravdu, protože dalším lhaním průšvih jenom zhoršuje. Takže z ní vypadlo, že peníze opravdu vzala sestře z pokladničky, protože šly s kamarádkou nakupovat oblečení a ta dostala víc peněz, tak se jí chtěla vyrovnat, super nápad to řešit tímto způsobem. Prý to chtěla vrátit, myslela, že to nějak dorovná svým kapesným, chtěla i na brigádu. ale pořád se bála, že na to přijdeme, proto je schovávala, neví, proč to vlastně udělala, neví proč to hned nevrátila, zamotávala se do toho čím dál víc. Musím říct, že jsem neskutečně zklamaná, na druhou stranu bylo na ní vidět, že je jí to opravdu moc líto, je si vědoma toho, co provedla, dostala lekci a snad to už neudělá. Každopádně má zaracha, zákaz mobilu, počítače. Dnes jdeme dcerám založit účty a k těm spořáky, budou tam dostávat kapesné a na spořák budeme dávat peníze, co dostanou bokem. Platit budou hodinkami, a když budou chtít něco většího na útratu, domluvíme se, že si převedou peníze ze spořáku. Snad tak budeme mít i přehled. Domů pořídíme trezor, protože ač to někomu může přijít divné, tak hotovost prostě doma potřebujeme. Ach jo…

Myslim, ze to dopadlo nejlepe, jak mohlo. Drzim palce, aby slo o jednorazovy preslap! (Anonym, protoze jsem ho tu pouzila uz drive)

• Citovat
  • Upravit
Pitaya1
31.8.22 09:49
@Anonymní píše:
Dobré ráno, včera jsem si dceru vzala bokem a zeptala se jí, jak to tedy bylo doopravdy, že mi ta historka, co řekla manželovi nesedí, a že mi musí říct pravdu, protože dalším lhaním průšvih jenom zhoršuje. Takže z ní vypadlo, že peníze opravdu vzala sestře z pokladničky, protože šly s kamarádkou nakupovat oblečení a ta dostala víc peněz, tak se jí chtěla vyrovnat, super nápad to řešit tímto způsobem. Prý to chtěla vrátit, myslela, že to nějak dorovná svým kapesným, chtěla i na brigádu. ale pořád se bála, že na to přijdeme, proto je schovávala, neví, proč to vlastně udělala, neví proč to hned nevrátila, zamotávala se do toho čím dál víc. Musím říct, že jsem neskutečně zklamaná, na druhou stranu bylo na ní vidět, že je jí to opravdu moc líto, je si vědoma toho, co provedla, dostala lekci a snad to už neudělá. Každopádně má zaracha, zákaz mobilu, počítače. Dnes jdeme dcerám založit účty a k těm spořáky, budou tam dostávat kapesné a na spořák budeme dávat peníze, co dostanou bokem. Platit budou hodinkami, a když budou chtít něco většího na útratu, domluvíme se, že si převedou peníze ze spořáku. Snad tak budeme mít i přehled. Domů pořídíme trezor, protože ač to někomu může přijít divné, tak hotovost prostě doma potřebujeme. Ach jo…

Stejně ti dál lže do očí. Pokud peníze potřebovala na 1 nákup oblečení, tak proč je měnila na jiné větší bankovky? Nebo sestra měla v pokladničce peníze takových hodnot? To ta kamarádka šla nakupovat s 10.000? :think: Ty sis nevšimla nového oblečení, nemáš přehled o tom, jak dcera tráví volný čas?

• Citovat
  • Upravit
Prostě Vodnář
31.8.22 10:17

Tak pokud kamarádka měla větší bankovky a chtěla se jí vyrovnat, tak si malé vyměnila na velké, aby nevypadala, jako chudá příbuzná. A proč by její kamarádka nemohla mít 10 000? Třeba si je „vypůjčila“ podobným způsobem. Holky si to povědí, jak se to dělá, nebo si najdou návod na internetu.

@Pitaya1 píše:
Stejně ti dál lže do očí. Pokud peníze potřebovala na 1 nákup oblečení, tak proč je měnila na jiné větší bankovky? Nebo sestra měla v pokladničce peníze takových hodnot? To ta kamarádka šla nakupovat s 10.000? :think: Ty sis nevšimla nového oblečení, nemáš přehled o tom, jak dcera tráví volný čas?
  • Citovat
  • Upravit
2723
31.8.22 10:34
@Pitaya1 píše:
Stejně ti dál lže do očí. Pokud peníze potřebovala na 1 nákup oblečení, tak proč je měnila na jiné větší bankovky? Nebo sestra měla v pokladničce peníze takových hodnot? To ta kamarádka šla nakupovat s 10.000? :think: Ty sis nevšimla nového oblečení, nemáš přehled o tom, jak dcera tráví volný čas?

Ty jo to mě taky nesedí. Že by dělala takové manévry s penězi, které teda chtěla utratit za oblečení?
Asi bych se bála, že je v tom něco horšího. A pátrala dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15448
31.8.22 10:38
@Karinkas píše:
Ty jo to mě taky nesedí. Že by dělala takové manévry s penězi, které teda chtěla utratit za oblečení?
Asi bych se bála, že je v tom něco horšího. A pátrala dál.

Taky mi to moc nesedí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati