Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Po krádeži mi jako druhý nejpravděpodobnější scénář přijde to, že jí peníze podstrčil nějaký dobrotivý příbuzný, který ji litoval, že musí platit půlku notebooku ze svého. I kdyby to byla ta krádež, nedělala bych z toho vědu. Skoro každý má nějakou takovou zkušenost, prostě nějakou tu kaňku, a i hodné holky můžou uklouznout. Řešila bych to v klidu.
Buď ji to někdo z rodiny podstrčil(za půlku noťasu) nebo to ukradla v obchodě u švagra nebo vàm. Protože kdyby něco prodávala nebo si šetřila neměla by tam dvoutisícovky. To je nesmysl.
Taky jsem párkrát rodičům ukradla peníze.
Naši měli doma vždycky hotovost, ze které oba brali, velký přehled o její výši neměli. Už nevím, proč jsem to dělala, myslím, že to nějaký konkrétní důvod snad ani nemělo. Nebyly to teda tisícovky, ale taky byla jiná doba.
No a teď je ze mě slušný a čestný člověk, který by se pro svoje rodiče rozdal a naopak se je snažím finančně podporovat, jsou už v důchodu. Vždycky jsme měli naprosto perfektní vztah a vždy mi mohli důvěřovat, měla jsem vůči nim (až na těch pár kiksů) velmi silné svědomí. Takže tě chci uklidnit, že to z dcery nemusí dělat špatného člověka. ![]()
Z druhého pohledu, jsem učitelka a nedávno jsme ve škole řešili šikanu (nižší ročníky osmiletého gymnázia). Hlavní sikanatorky byly holky, do kterých by to nikdo neřekl - ani kolegové, ani jejich rodiče. Takže s tou šikanou bych nic netvrdila s absolutní jistotou. Bohužel, stačí se třeba chytnout horší party a snažit se jim vyrovnat a i na první pohled nevinné děti - hlavně holky - dokážou hodně.
@vokishka píše:
Ještě neni dcera doma?
Zaklad. psala ve čt, že za týden. Taky jsem zvědavá, o co šlo.
Počkala bych, až dcera přijede a zkusila si s ní promluvit. Je to divné, kde k takovým penězům přišla.
@Žirafa 69 píše:
A jo, no asi teda zitra, ve čtvrtek je uz prvniho
@Žirafa 69 píše:
Tohle jediný mi na té diskuzi přijde divné. Který tábor trvá do středy těsně před začátkem školního roku?
@marra2 píše:
Já bych z toho nedělala kovbojku. Určitě to vzala vám. Nic víc v tom nehledej. Děti zkouší různé věci v tomto věku, peníze nevyjímaje. V klidu si promluvit, vysvětlit, vyřešit.
ty bys nedělal kovbojku z toho, že vlastní dítě doma pokrade 6500Kč? Tu fakt nejde o drobáky na zmrzku! ještě takhle schované ve skříni…
asi to zkusila jednou, prošlo doma, doma si toho Nikdo nevšiml (což koukám, kolik z vás nemá přehled o hotovosti doma!! a hlavně na co dom mít xy tisíc… všude platím kartou…)
a tak využila situace..
další možnosti jsou prodej věcí (chybí jí nějaké oblečení, elektronika, dražší hračky?) a pak bohužel i peníze za nějaké fotky/protislužbu
snad nikoho nešikanuje o peníze…
to vše je možné
našetřit to v této situaci, kterou jsi popsala, nemohla
Tohle by pro mne byla obrovská rána (nám by se to ale doma nestalo, v penězích mám 100% přehled) a ten týden do jejího návratu by pro mne byl opravdu děsný
nakonec nejlepší varianta z toho všeho je, že to brala rodičům, ale i tak je to špatné a na hodně velkou rozmluvu. Já bych předtím musela hodně moc dýchat, abych zachovala KLID.
@Kolicek95 píše:
Tohle jediný mi na té diskuzi přijde divné. Který tábor trvá do středy těsně před začátkem školního roku?
Jsou takové. Nedávno jsem viděla jeden, který byl od 22. do 31.8.
@Lucy75 s většinou tvého příspěvku souhlasím, jen k té hotovosti - ty asi bydlíš ve městě, že? U nás na vesnici se bez hotovosti neobejdeš. Ani v těch několika vedlejších (tedy v některých vlastně ano, tam nejsou žádné obchody).
Ve dvanácti je možností několik:1.)Dostává peníze a šetří si.
2.)Krade rodičům po částech a šetří si.
3.)Vypomáhá třeba sousedce s nákupem apod..
4.)Šikanuje někoho ve škole, kdo jí dává peníze.
5.) Drogy(už jsem viděla dítě v tom věku prodávat).
6.)Zneužívání(někdo jí platí za mlčení).
Myslím, že první tři možnosti jsou ještě v pohodě, nechtěla bych řešit další tři.
Tak dnes ji manžel dovezl u tábora a zahájil s ní rozhovor, údajně jsou to její ušetřené peníze, např. když ji pro něco pošleme do obchodu, nebo když jde do kina, prostě co zbyde, tak si nechá, s naším souhlasem. Takto ušetřené drobné si prý pak nechala vyměnit v obchodu na papírové bankovky. Manžel by jí to rád věřil, mně se to ale stále nezdá, ta celková částka je opravdu vysoká na zbytky z nákupů a pod..
Minulý týden nám to nedalo a mladší dceři jsme otevřeli její pokladničku. Jednak se mi zdálo, že tam má celkem málo peněz a druhak byly tam i bankovky, které byly potrhané, evidentně se je někdo pokoušel z pokladničky vyndat, bohužel si myslím, že zde bude řešení, byť to dcera popřela. Já si s ní odpoledne ještě promluvím, nicméně moment překvapení je pryč a má šanci si to promyslet.
@Anonymní píše:
Tak dnes ji manžel dovezl u tábora a zahájil s ní rozhovor, údajně jsou to její ušetřené peníze, např. když ji pro něco pošleme do obchodu, nebo když jde do kina, prostě co zbyde, tak si nechá, s naším souhlasem. Takto ušetřené drobné si prý pak nechala vyměnit v obchodu na papírové bankovky. Manžel by jí to rád věřil, mně se to ale stále nezdá, ta celková částka je opravdu vysoká na zbytky z nákupů a pod..Minulý týden nám to nedalo a mladší dceři jsme otevřeli její pokladničku. Jednak se mi zdálo, že tam má celkem málo peněz a druhak byly tam i bankovky, které byly potrhané, evidentně se je někdo pokoušel z pokladničky vyndat, bohužel si myslím, že zde bude řešení, byť to dcera popřela. Já si s ní odpoledne ještě promluvím, nicméně moment překvapení je pryč a má šanci si to promyslet.
Zeptala bych se jí, kdy si to nechala vyměnit, jelikož pokud před táborem měla možnost nechat si drobné, tak to muselo být před odjezdem.Po její odpovědi bych se zeptala kde si peníze přesně vyměnila a zašla bych tam s ní a zeptala bych se jestli tam opravdu byla.