Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já bych z toho nedělala kovbojku. Určitě to vzala vám. Nic víc v tom nehledej. Děti zkouší různé věci v tomto věku, peníze nevyjímaje. V klidu si promluvit, vysvětlit, vyřešit.
K tomu braní penězů rodičům, možná má v sobě jen takového toho pokušitele, proto ty peníze ani neutratila, jen je hromadí
nebo je čorla její kámoška a řekla, ať jí je schová…ale já bych řekla, že jí to dal někdo z rodiny…třeba na půl toho notebooku, co si pořizovala ![]()
@Anonymní píše:
V jejím věku jsem to měla stejně. To byl adrenalin a pak čekat jestli se na to přijde nebo ne.
Dekuju, me docela pomaha cist, ze to mel nekdo stejne… verim, ze to ma nejake vysvetleni, u zakladatelky, ale schovane penize nejsou ok..treba i neco prodala, ale pak teda neco, co nechtela, aby rodice vedeli..treba nejaky drahy darek od nich? Proste nekdy mohou neco provest i deti, do kterych by to nikdy nikdo nerekl
První bych zkontrolovala zprávy (a to i od kamarádek), ideálně ještě teď, dokud je na táboře. Pokud bych v nich nic podezřelého nenašla, tak bych si tyhle peníze dala někam k sobě do obálky. Po příjezdu bych ji dala pár dnů čas, než bych ji konfrontovala. Třeba za tebou přijde sama, kde jsou ty peníze, že jsou třeba kamarádky. Zároveň bych ale nastavila past. Spocitala bych si hotovost doma a nechala ji tak jako obvykle. Pokud něco zmizí, tak je to jasné. Pokud ne, tak bych se jí po týdnu, dvou, v klidu zeptala, kde tu hotovost vzala. Ale přiznám se, že netuším, co bych dělala, kdyby na to odmítla odpovědět. Určitě bych doma zrušila hotovost a chtěla bych mít přístup do jejího mobilu, počítače a nepravidelně bych to kontrolovala.
@Anonymní píše:
Přeji hezký den, potřebuji asi poradit. Má dcera, téměř dvanáctiletá, odjela na tábor. Rozhodla jsem se, že jí udělám čistku v oblečení, a proto jsem začala třídit skříně, když jsem našla mezi oblečením částku 6500Kč, dvoutisícovky a tisícovky a pětistovku, absolutně nerozumím k tomu, kde takovou částku vzala. Doma míváme standardně hotovost v řádu tisíců, ale úplně se mi nechce věřit, že by nám je brala, takže se teď děsím, co se děje. Z tábora se vrací za týden, takže si s ní promluvíme, ale asi se do té doby nezbavím paranoidních myšlenek. Vím, že nemáte křišťálové koule, ale nějaké tipy na zamyšlení by bodly
Ahoj,
může to být něco uplně nevinného, jako prodej věcí na VINTED a jiných bazarových platformách, nemusí to hned být krádež
Popřípadě si našetřila z narozenin nebo vánoc? Není to možné?
Já se přiznám, že hotovost moc u sebe nemívám, takže moc dobře vím, že bych 100% poznala zda mi někdo něco z peněženky vzal ![]()
A echt konspirační verze typická pro emimino: Tvůj muž má milenku, tvoje dcera to vía dostává tak úplatky za mlčení ![]()
@ivašot. píše:
Stejně by se s ním musela setkat osobně, pokud má ty peníze v hotovosti. A o tom by asi zakladatelka věděla, píše, že mají o dceři přehled
strejdové tohle mají obvykle nějak obšláplé, s dítětem se osobně nesetkávají (pokud tedy nemají další úmysly), předání peněz se asi dá zařídit
kéž by to byla jen ta krádež…
mj. chová se dítě stále stejně? nemá výkyvy v chování?
já bych tedy dítěti prolezla poštu, historii atd. ač se mi to příčí
@chs.jasmin píše:
Ahoj,může to být něco uplně nevinného, jako prodej věcí na VINTED a jiných bazarových platformách, nemusí to hned být krádež
A echt konspirační verze typická pro emimino: Tvůj muž má milenku, tvoje dcera to vía dostává tak úplatky za mlčeníPopřípadě si našetřila z narozenin nebo vánoc? Není to možné?
Já se přiznám, že hotovost moc u sebe nemívám, takže moc dobře vím, že bych 100% poznala zda mi někdo něco z peněženky vzal
Pak by ale nemela duvod penize schovavat… @Pitaya1 to je sice dobry plan, ale lepsi je s detmi jednat na rovinu…za prve..nedas diteti cas, vymyslet si vymluvu..prumerne chytre dite, ktere penize vzalo rodicum, to pochopi, kdyz penize zmizi a pro dalsi si nepujde a za druhe, aby se udrzela vzajemna duvera, i rodice musi byt uprimni…Anicko, uklizela jsem ti pokoj a prekvapilo me, ze jsem u tebe nasla tolik penez, rekla bys mi, odkud je mas? Zeptat se neutralnim tonem, idealne az doma, klidne tak jako mimochodem…az si vyslechnete pribehy z tabora a tak… Kdyz to bude jinak, vytvori jen dusnou atmosferu, stejne ji to bude vrtat v hlave a dcera bude vedet, ze mama vi…
@Anonymní píše:
Pak by ale nemela duvod penize schovavat… @Pitaya1 to je sice dobry plan, ale lepsi je s detmi jednat na rovinu…za prve..nedas diteti cas, vymyslet si vymluvu..prumerne chytre dite, ktere penize vzalo rodicum, to pochopi, kdyz penize zmizi a pro dalsi si nepujde a za druhe, aby se udrzela vzajemna duvera, i rodice musi byt uprimni…Anicko, uklizela jsem ti pokoj a prekvapilo me, ze jsem u tebe nasla tolik penez, rekla bys mi, odkud je mas? Zeptat se neutralnim tonem, idealne az doma, klidne tak jako mimochodem…az si vyslechnete pribehy z tabora a tak… Kdyz to bude jinak, vytvori jen dusnou atmosferu, stejne ji to bude vrtat v hlave a dcera bude vedet, ze mama vi…
Já být tom dítětem, tak to otočím proti těm rodičům, že mi lezli do pokoje a do mých věcí. Takže bych se urazila a odmítla se s nimi bavit.
Taky si myslím, že je to trochu o adrenalínu…
my jsme normální slušná rodina, není to o tom, že by neměla kapesné, nebo, že bych ji nedala nad rámec kapesného, nekoupila co potřebuje, vztah máme dobrý, ptá se mně na můj názor i když je pak vzteklá, že se neshoduje s jejím
… a taky si myslím, že v tomto věku to nedokážou domyslet tak, aby se na to nepřišlo (naštěstí)
@Pitaya1 píše:
Já být tom dítětem, tak to otočím proti těm rodičům, že mi lezli do pokoje a do mých věcí. Takže bych se urazila a odmítla se s nimi bavit.
Pokud je holcicka takova, jak zakladatelka popisuje, tak to neudela…, jestli neco provedla, tak se spis rozplace..,ale to zas vi jen zakladatelka, jaka jeji dcera je…jak to maji doma nastavene..jestli ji chodi uklizet normalne, nebo ma dcera na dverich zakaz vstupu…kdybyses takhle sekla, pak bych ti rekla, ze ok, pojdme si domluvit pravidla soukromi a jak ma tvuj pokoj byt uklizeny, abych tam nemusela chodit, ze chci tve soukromi respektovat, ale ze me to nenapadlo, kdyz ti tam jinak bezne chodim uklizet…pak bych ti rekla, ze te z niceho neobvinuji, ze se nezlobim, ze me to jen prekvapilo a zajimalo by me, odkud ty penize mas, kdyz vim, ze jsme ted utratili vse za novy ntb…pokud bys trvala na tom, ze to jsou tve nasetrene penize, tak bych ti zkusila verit…presto by mi to nedalo a hotovost bych uz doma nemela, nebo schovanou…v ramci moznosti bych zapojila manzela, pokud byste meli hezky vztah..mozna bych to nechala treba i jen na nem…ja se treba v puberte chodila vic sverovat za tatou…
Dám anonymně, kvůli příběhu v rodině…
Chlapeček kradl doma peníze, když se na to přišlo, byl to fakt sekec…časem se z toho vyklubalo, že tak řešil šikanu kamaráda, prostě těm otravnejm děckám kupoval dárky, aby jeho kámošovi dali pokoj…
Někdy věci vypadají jinak než se zdají…
@Anonymní píše:
Ale jak je schovala? Že si je dala do skříně, OK pod oblečení? Ty máš peníze vystavené v poličce?
Má sourozence? Bojí se že ji je rodiče seberou? Bojí se, že ji je sourozenec sebere? Bojí se, že bude muset vysvětlovat proč to a to prodala? Na co si šetříš? Proč si o to neřekneš? Proč máš tajemství? Já bych ji pochopila, proč si ty peníze schovala
A nemusela je hned ukrást…
@Anonymní píše:Tak když je to tak, tak to bude mít nějaké normální, „dobré“ vysvětlení.
Co se týká finanční stránky, tak bych řekla, že jsme na tom celkem dobře, tzn. že peníze se u nás úplně neřeší, dceři pořídíme, co si přeje, samozřejmě v rámci nějakých pravidel. Žijeme na malém městě a okolí mi přijde tak nějak normální. Její kamarádky znám a myslím, že je na tom z nich nejlíp, samozřejmě má nějaké spolužáky, kteří jsou na tom líp, ale nikdy mi nepřišlo, že by jí to nějak vadilo nebo to řešila. A kdyby jo, tak proč by to teda hned neutratila ze nějaké značkové oblečení? I když, toho bych si pak všimla, já fakt nevím, nemůžu se dočkat, co z ní vypadne..
Já právě vím, že když na ni uhodíme, tak bude velké slzavé údolí
fakt je to cíťa a když něco provede, tak má z toho strašné výčitky svědomí a trápí ji to. Proto musíme opatrně, protože pokud je nám vzala, tak to musí mít nějaký hlubší, i když pro mě nepředstavitelný důvod.
Její pokoj je nám volně dostupný a moc dobře ví, že když úroveň nepořádku překročí i mou toleranci, že tam všichni i s manželem naběhneme a děláme pořádky, takže mě udivuje, že ty peníze tak ledabyle schovala.
Nikde jinde asi opravdu by neměla mít šanci je sehnat, žádný Vinted a podobně, od příbuzných taky ne, i když mě teď ještě napadlo, že byla na prázdninách u ségry a švagr má obchod, kde má větší hotovost taky, ale to mě úplně jímá hrůza, že by do toho šla.
@chs.jasmin píše:
Ale jak je schovala? Že si je dala do skříně, OK pod oblečení? Ty máš peníze vystavené v poličce?Má sourozence? Bojí se že ji je rodiče seberou? Bojí se, že ji je sourozenec sebere? Bojí se, že bude muset vysvětlovat proč to a to prodala? Na co si šetříš? Proč si o to neřekneš? Proč máš tajemství? Já bych ji pochopila, proč si ty peníze schovala
A nemusela je hned ukrást…
Ano, schovala…pokud ma penize normalne jinak v kasicce, jak zakladatelka psala…proc by se bala, ze ji penize seberou, pokud je ziskala „normalne“? Jestli ma sourozence nevime, ale to uz by se muselo stat nekdy pred tim, ze ji sourozenec penize vzal, a to by se nejspis v rodine resilo…pokud prodala neco, ze se boji, ze to bude muset vysvetlovat, tak to uz take neni ok a neodpovidalo by to vztahu, jaky zakladatelka popisuje…sami maji doma hotovost „vystavenou“, tak proc by to dcera delala jinak?…ja chapu, ze uz ve 12ti muze mit dcera tajemstvi a soukromi, ale prehled o penezich jeste maji rodice…6500,– je celkem velka suma…jestli byla na prazdninach u svagrovcu v obchode, nemohla si je tam treba vydelat? Ale to by ti svagrovci asi rekli ne?