Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Je to tím, že existuje internet a emimino, je kde se o tom pobavit. Když to nebylo, nebylo kde potíže řešit, maximálně u doktora.
@jahuhudka
proc myslis, ze se to neresilo? akorat se to resilo v ramci rodiny treba. nejezeni deti se treba resilo vzdycky, to si pamatuju historky uz od mych babicek.
nektere veci se resily samozrejme mnohem „razantneji“, treba ten nocnik. ale doba pokrocila, takze se uz deti k nocniku neprivazuji a misto toho se o tom diskutuje na emiminu. pokroku zdar ![]()
@1Luca píše:
Je to tím, že existuje internet a emimino, je kde se o tom pobavit. Když to nebylo, nebylo kde potíže řešit, maximálně u doktora.
presne tak. a taky se snama nasi rodice tak ne*rali jako my s nasema detma. treba to jidlo, nechces? nedostanes. vsak si to rozmyslis, az budes mi hlad.
@jahuhudka Hele, treba segra jist pred 30 lety nechtela a mamka to resila, akorat ne na internetu. Navic ted na internetu najdes kvantum casto protichudnych informaci, nazoru… Driv byla jedna, dve knizky o materstvi a peci o dite a konec
.
@jahuhudka píše:
Při čtení mnoho diskuzí mě stále napadá jedna otázka. Jak je možné, že dnešní maminy musí řešit že dítě odmítá kousat jídlo, chodit na nočník a podobně (o výchovných nemluvě).
Jsem přesvědčená, že před lety s dětmi tyto potíže nebyly. Koho by tenkrát napadlo řešit, že dítě nechce jíst nebo že se nevykaká?
Je to tím, že z dětí vychováváme poupátka?
![]()
Tak děti jsou furt stejné, ale matky mají víc času je řešit.
Navíc na své mládí hledí každý idealizovaně, takže v jeho vzpomínkách děti byly poslušné, chodily na nočník hned, kousaly, zdravily, hned mluvily… atd.
@Anro píše:
@jahuhudka A proč myslíš, že se to kdysi neřešilo?
@jahuhudka osobně myslím, že problémy byly, ale mámy to řešily spolu maximálně po pískovištích, tak to nebylo tolik vidět.
Ale myslím, že toho bylo méně, teď každý uvažuje o tom, jak nezpůsobit dítěti trauma, tak se načítá, řeší a řeší a řeší… ![]()
PS: Moje babička řešila, že strejda nejí a vyřešila to tak, že mu ucpala nos, on se nadechl pusou a ona mu tam vrzla lžíci. Můj 40letý soused měl problémy s kakáním ještě jako předškolák (vzpomínala máma, jak to se sousedkou řešily přes plot). Tety děti byly nejedlíci, tak je vázala do prostěradla, aby se s ní nepraly… ![]()
@jahuhudka až budu u tchýně na návštěvě ( má 75 let ), tak se jí poptám, má 3 děti.
Při čtení mnoho diskuzí mě stále napadá jedna otázka. Jak je možné, že dnešní maminy musí řešit že dítě odmítá kousat jídlo, chodit na nočník a podobně (o výchovných nemluvě).
Jsem přesvědčená, že před lety s dětmi tyto potíže nebyly. Koho by tenkrát napadlo řešit, že dítě nechce jíst nebo že se nevykaká?
Je to tím, že z dětí vychováváme poupátka?