Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
@Aspera píše:
Přesně tak, ještě 11kg dítě jsem v pohodě nosila a to nejsem žádná vysportovaná vazba. S krosnou bych toho táhla víc, krosna taky něco váží.
Ano, to jsem nedodala, že fyzička byla v té době nula - takže jsem byla ráda, že jsem ten kopec vylezla já sama
Na takových výšlapech je dobré každé kilo, které nemusím nést ![]()
Já si právě myslím, že v krosně se mu malý ponese snadněji než v tom nosítku a i pro malého to bude pohodlnější a navíc budu mít lepší pocit, že bude chráněn, kdyby přišel déšť nebo slunce - kvůli té stříšce. a má i plno kapes, kam se dají dát věci pro malého. Uvidíme, třeba vám dám po dovolené za pravdu ![]()
Manducu jsem klukovi pořídila hlavně kvůli cestování vlakem. Bylo pohodlnější nastupovat s dítětem na zádech a složenýma golfkama v ruce, než čekat než průvodčí přejde celý vlak, aby mi pomohl (bydlíme na vesnici, kde většinou nikdo v dobu, co jezdím, nenastupeje(nevystupuje)).
A pak jsem ho hodně využila při růstu zubá, kdy i doma chtěl být pořád na ruce a nic bych s ním nezvládla - takže jsme spolu vařili, dělali základní úklid. A když začínal chodit, tak moc nechtěl být v kočárku, ale po chvíli byl unavený a chtěl se nýst. Tak na to nosítko bylo taky super.
Jinak krosničku rozhodně nechci zatracovat, máme ji a užíváme na delší výlety. Ale až pro ty starší děti.
Oproti nosítku má krosnička na léto zase výhodu - s nosítkem se nosič i dítě hodně navzájem zahřívají.
Ta stříška proti sluníčku se hodí, při dešti taky trochu pomůže, ale stejně máme radši v pohotovosti ještě deštník.
@balenka píše:
Všude! Nosím do vlaku, na nákupy, doma, abych něco udělala
a daří se ti s nosítkem něco udělat? Já jsem si ho ze začátku taky kvůli tomu koupila ale moc mi to nešlo, maximálně vysávání ![]()
To je jasny ze ho vyuzijete…prave na ty chvile kdy jinak tahate dite na ruce.
ja ho pouzivam, kdyz dite place a nejde utisit - chodim s nim po byte, delam nektere domaci prace, beru ho ven, kdyz vim, ze se nekam nedostanu kocarem. Na vylety do lesa, tam kam neprojede kocarek.
@Verca1989 ja jsem sila na stroji, ale to byl syn malej, ted by to asi uz neslo. Neslo mi moc delat neco v kuchyni, jsem mala a dite mi prekazelo.
kdyz je ale na zadech je to mnohem lepsi, to muzu delat skoro cokoliv
Naše dítě si doma vydrží hrát docela samo (9měsíců). Když vyklízím myčku, vařím, luxuji kolem nebo tak, hraje si v obýváku (máme kuchyň propojenou s obývákem). Ale zpětně si vzpomenu na pár situací, kdy by se mi bývalo nosítko hodilo v běžných situacích.
Já teda na veškeré úřady a nákupy jezdím vždy sama, když muž hlídá doma (tj. nákupy 2× do týdne). Prostě se domluvíme předem. Připadá mi to pro ni pohodlnější. Ale možná, že ji časem vezmu s sebou do víru města, ať má na co koukat
Když já mám asi mylnej pocit, že je těm dětem v těch nosítkách nepohodlně, že jsou tam zkroucený. ![]()
@suik jj tak na zádech by to bylo lepší ale tam se malé nelíbí ![]()
Jinak jsem koukala, co různých nosítek je, od shelteru, manduc, mei tai, šátků, až po krosny atd.
@Pinkie prvorozený byl nošený od 9m výhradně, kočár jsem vůbec nepoužívala. Měli jsme manduku, šátek, ringsling, pak batolecí blue bear nosítko, naprosto bezkonkurenční je nošení na začínající chodce, tlačení prázdného kočáru nebavilo ani mě, ani dítě. Kočár jsem pak používala jen na kombinaci nákup-spaní, ale i tak jsem někdy jela na nákup s taškou na kolečkách, se kterou se i narvanou dostanu všude, kdežto nákupem nacpaný kočár už je problém zvednout do busu.
Na doma jako úplně dovnitř jsem moc nenosila, děti to nějak nepotřebovali, párkrát se stalo, že jsem někoho uspávala v nosítku, když třeba bolelo bříško, rostli zuby, byla rýma atd
Nosila jsem i jako těhotná, nosím teď mimino neboi batole, když beru zrovna jen monokočár a porouchají se nožičky… A vždycky se v duchu směju všemmatkám, co vláčej děti od 0 do 2r na ruce, že by to mohli mítpohodlnější ![]()
@Verca1989 jo jo, pokud byla menší tak skoro všechno, teď už přes ní nevidím a nedosáhnu, tak ji nosím na zádech… Je to pohodlné a udělám všechno… Teď jsme v nemocnici a i tady je manduca k nezaplacení. Vepředu nosím na uspání
Zvládám v manduce i nakojit ![]()
@Pinkie my jsme používali třeba do lesa na houby, pak jsme brali s sebou i na výlety, ne všude se dá s kočárkem a ne vždy malá v kočárku chtěla sedět
Máme teda manducu do 20kg, dcera má ted kolem 12ti a zrovna dneska se chystám brřát nosítko s sebou ke kamarádce - budu jí hlídat 7m holčičku, půjdeme ven s kočárkem a dcerka občas zlobí s chozením, tak abych ji nenesla na ruce, půjde na záda
![]()
@balenka jojo, kojení jsme taky v manduce zvládali, v tom je to super a nikdy o tom nikdo nevěděl ![]()