Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Protože není z pedagogického hlediska dobře zatěžovat dětem hlavu jazyky, dokud neovládají svou mateřštinu, ve které by měly vyrůst, pokud mají tu možnost. Jsou pak lépe vybavené citem pro jazyk a jeho nuance, citem pro vyjadřování a snáz se pak učí cizí jazyky. Něco jiného je, když znají pár cizích slůvek pro zábavu z takových těch jazykových kroužků ve školkách a něco jiného je nasávat jazyk, který je obklopuje. Možná to tak nevypadá, ale dítě nasává úplně všechno, i když ty máš pocit, že s ničím do styku nepřijde. Je to tím, že ty jsi dospělá, vyrostla jsi v nějakém prostředí (v tvém případě předpokládám českém) a dokážeš odlišovat, co je česky a co slovensky. Dítě ne, nasává vše (obchod, tv, dětský koutek, u lékaře, hřiště, kamarádi Slováci…) ![]()
Caty píše:
Anonymní: Proč myslíš, že zítěž? Malí budou dva roky a mluví dobře, na Slovensku prakticky s nikým do styku nepřijde, zatím jen s dětma v dětským koutku a případně později ve školce. Manžel na ní mluví ještě německy tedy.
Já se hlavně bojím toho dojíždění manžela Co když se mu něco stane?Jednu babičku máme v Praze a druhá se stěhuje na Vysočinu. Samotnou mě to táhne do Prahy a na Slovensku se mi moc nelíbí, ale taky tam skoro nikoho neznám a prostě nevím.
Anonymní píše:
Protože není z pedagogického hlediska dobře zatěžovat dětem hlavu jazyky, dokud neovládají svou mateřštinu, ve které by měly vyrůst, pokud mají tu možnost. Jsou pak lépe vybavené citem pro jazyk a jeho nuance, citem pro vyjadřování a snáz se pak učí cizí jazyky. Něco jiného je, když znají pár cizích slůvek pro zábavu z takových těch jazykových kroužků ve školkách a něco jiného je nasávat jazyk, který je obklopuje. Možná to tak nevypadá, ale dítě nasává úplně všechno, i když ty máš pocit, že s ničím do styku nepřijde. Je to tím, že ty jsi dospělá, vyrostla jsi v nějakém prostředí (v tvém případě předpokládám českém) a dokážeš odlišovat, co je česky a co slovensky. Dítě ne, nasává vše (obchod, tv, dětský koutek, u lékaře, hřiště, kamarádi Slováci…)
Caty píše:
Anonymní: Proč myslíš, že zítěž? Malí budou dva roky a mluví dobře, na Slovensku prakticky s nikým do styku nepřijde, zatím jen s dětma v dětským koutku a případně později ve školce. Manžel na ní mluví ještě německy tedy.
Já se hlavně bojím toho dojíždění manžela Co když se mu něco stane?Jednu babičku máme v Praze a druhá se stěhuje na Vysočinu. Samotnou mě to táhne do Prahy a na Slovensku se mi moc nelíbí, ale taky tam skoro nikoho neznám a prostě nevím.
no nevím znám pár bilingvních lidí a nezdá se mi že by jim pak nešly jiné jazyky nebo neměli cit pro jazyk ![]()
Eemii píše:
A tak jsem si dobre myslela,ze jsi to ty
Jak to???
vevi: rodinu máme v Praze. Pracuje z domova právě i Ale nechce se mu dojíždět už teď, proto váhám, kde se usadit. Jestli na Slovensku nebo tady. Ale už chci někde být natrvalo ne ted tam a za rok sem. Navíc asi opravdu nebude dobré pro dcerku začít chodit do školky na slovensku a pak jí dát zase sem Je hodně vnímavá, citlivá, vše se jí odrazí ve spaní hned. Nesnáší dobře ani přejezdy a změny prostředí, ale táta jí taky někdy chybí,ale nevím co je horší právě. A mě to na Slovensko netáhne už vůbec tedy. Neznám to tam, neznám tam nikoho a nic.
kvetinka56: Tak jsem to nemyslela. Není to konec světa ani třetí země, ale prostě je tam to ALE no. Asi je to dáno i hodně tím, že se mi tam prostě nelíbí no.Ale chci to nejlepší pro děti.
Tak u dcerky by nešlo ani tak o jazyk, jako spíš o lidi a o prostředí. Jako jediný klad být na Slovensku je, že tam budeme všichni, jinak vůbec nic.
Caty píše:
kvetinka56: Tak jsem to nemyslela. Není to konec světa ani třetí země, ale prostě je tam to ALE no. Asi je to dáno i hodně tím, že se mi tam prostě nelíbí no.Ale chci to nejlepší pro děti.
Ja jsem si delala jenom legraci. Urcite to neni lehke se rozhodnout, ja myslim, ze velky plus pro deti je i to, kdyz maji blizko prarodice a dalsi rodinu, my ji mame bohuzel dost daleko. I kdyz jeden bracha bydli od nas 2hodiny cesty (na SK), tam jezdime tak 3-4× rocne. Asi bych se prestehovala zpatky do Cech, kdyz se ti na SK nelibi, nic te tam nedrzi, nebudes taky nikdy spokojena. Mne se teda v CR moc libi a chceme tady zustat, kdyby nam nechybela rodina
Ale az dobuduji na dalny vychod SK dalnice, tak ta cesta bude trvat kolem 5hodin a to by slo dat i casteji ![]()
A co třeba do Brna? Je to v ČR, dobrá vybavenost, vysoké školy. Na Slovensko kousek.
Já bych z ČR nešla, i když je to taky pěkná tragédie. Ale máme tu rodinu, kamarády, všechno…To by muselo být něco hodně mimořádnýho, aby jsme oděšli
Brno je obrovská vesnice, plná fabrik a hypermarketů..... Je fakt, že je tu všechno (včetně příležitostí k výdělku a volnočasových aktivit), co člověk potřebuje. Ale nějaká rozvinutá vyšší společenská vrstva…
No, radši se nevyjádřím.
Jura007 píše:
Brno je obrovská vesnice, plná fabrik a hypermarketů..... Je fakt, že je tu všechno (včetně příležitostí k výdělku a volnočasových aktivit), co člověk potřebuje. Ale nějaká rozvinutá vyšší společenská vrstva…No, radši se nevyjádřím.
Bydlíme v Kuřimi, což je u Brna a je to značka ideál. Nežiješ v obrovským městě, přitom tu všechno zařídíš, koupíš. Do školy je to kousek, nemusím být na VŠ na privátě někdě. Doktoři, nemocnice, instituce…Neměnila bych
kvetinka56: Malá má babičky a dědu moc ráda i svojí tetu, je u nich strašně moc ráda, takže hodně sem jezdíme, cca obtýden, ale pak je rozhozená z té změny prostředí, špatně spí a navíc nerada jezdí autem, takže jezdíme zásadně na noc.Uplně ti rozumím, že ti chybí rodina To mi na Slovensku taky.
Petra8a: My v Brně nikoho nemáme, takže bysme byli daleko od babiček a manžel by ráno musel v 8 vyjet a přijel by v 9 večer, takže ještě horší nez Blava nebo Praha právě, ale taky ta varianta padla.
Renco: My šli původně na rok, max 2 do Vídně, jak říkal manžel a už jsme pryč 5 let ![]()
Teeda, jsem nevedela, ze pochazim z krajiny tretiho sveta
Slovensko neni az tak spatne, na zapadnim SK a kolem Bratislavy je nejvyssi zivotni uroven v krajine, skoly a skolky jsou tam urcite taky na skvele urovni, teda ja jsem rodila v Brne a nemuzu rict, ze bych byla s porodnici nejak spokojena. Vsude je neco.
Ale ted zpatky k otazce, ja bych se rozhodovala taky podle deti, nevadilo by ti pripadne, kdyby chodili do slovenske skoly? Cestinu si muzou zachovat, ale kdyby uz chodily do skolek a skol na SK, myslim, ze by slovensky umeli lip nez cesky. Mne to taky tahne zpatky domu (vychod SK - nic tam poradne neni, ale je to domov), ale my bychom tam s manzelem nemeli praci a to by bez ni asi neslo, ze. Sepis si vedle sebe na papir klady a zapory stehovani a pak skrtej - jeden klad za jeden zapor, pripadne dva podle toho, jakou jim das vahu. Kdyz to mas na papiri, tak se s tim lip pracuje.