Kdo by měl platit oběd?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Enitka píše:Asi bys měla zapracovat na porozumění psanému textu.
Ale houbelec, rozumím dost dobře- já bych se prostě na místě zakladatelky styděla ten oběd nezaplatit a připadala bych si jako vyžírka, kdežto ostatní ne, k rodině jezdí a nechají se hostit komplet bez cavyků. Mám prostě jen jiný názory než většina (jak obvykle), to ještě neznamená, že jsem slabá duchem, tak si laskavě tyhle invektivy odpusť.
Jinak nejsem tu jediná, kdo to má tak, že když mě někdo hostí, tak se revanšuju a to včetně rodiny, jen je nás menšina.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já si z dětství pamatuju, když jezdila babička k příbuzným na noc, vždycky vozila několik tašek jídla, jak kdyby byli chudáci, co nemají ani na chleba. Mamka to vždycky pomlouvala a teď mi dělá to samé. Vozí si k nám i pečivo a máslo
Já to třeba úplně nesnáším a uráží mě to. Před každou návštěvou se ptám, co by chtěli jíst, co mám nakoupit, připravit… A když pak do plné lednice musím nacpat tunu dovezeného jídla, tak jsem akorát naštvaná a nic uctivého mi na tom nepřijde. Stejně tak nemám ráda vození dárků dětem
Za mě je ok milá pozornost ke kávě a pro děti třeba kindervajíčko, ale víc věcí mi přijde padlé na hlavu, pokud hostitel nedře bídu s nouzí
- Citovat
- Upravit
@Liberalissima Ale zakladatelka píše: „Počítám s tím, že ten oběd všem zaplatím, nechci to setkání pokazit už kvůli mladším dětem a fakt nejsem malicherná.
Jenom by mě zajímalo, jak to vidíte Vy?“
Já to vidím tak, že když mě někdo pozve na oběd do restaurace, tak předpokládám, že to zaplatí (a je jedno, zda je to rodina nebo cizí). A stejné to mám já, když nechci útratu zaplatit. tak nikoho do restaurace nezvu.
Příspěvek upraven 29.12.23 v 15:25
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@veria píše:
@Enitka A vy jste schopni ubytovat 27 lidi?V pripade zakladatelky by asi bylo nejspravedlivejsi, any kazdy zaplatil sam za sebe. Prijde cisnik, rekne zvlast, zaplati za sebe a deti a vyreseno
My ne. Proto takové větší akce se dějí jinde. Např. u jedněch příbuzných mají od sebe cca 5 minut baráky, jeden dvougenerační, celé patro volné, takže se lidi takto ubytují, ti, co to mají daleko, zbytek dojede, no je to organizačně složité, kolikrát, když se vaří, je to teda fakt záhul, ale je to vždy super. My jsme zvládli návštěvu kolem 10 lidí. Jenže my to neděláme tak, že návštěva sedí, ale chystáme jídlo společně, rovněž nádobí a tak. Když třeba přijdou naší sami, tak zase nechám mamku sedět, ať si odpočine, nechci, aby mi pomáhala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucy75 píše:
@veria oni jsou přece někteří místní! prostě tenhle případ byl o tom, že se tam sejde široká rodina na návštěvě - ne o tom, že tam i spí 27 lidí…
u nás teda nejvíc 15 celkem a OK
Přesně, šikovná. Konečně někdo, kdo chápe
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja nevim.. jsem mama,, už mam taky dospělého syna.. ale předpokladam, ze to vzdycky budu ja kdo to bude živit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucy75 píše:Přesně, šikovná. Konečně někdo, kdo chápe
@veria oni jsou přece někteří místní! prostě tenhle případ byl o tom, že se tam sejde široká rodina na návštěvě - ne o tom, že tam i spí 27 lidí…
u nás teda nejvíc 15 celkem a OK
@veria píše:
Ani tak si neumim predstavit 27 lidi na navstevu, a to mame barak, ale tak v lete na zahradu to asi jde. No nic.
Ano, prazdna slama, presne tak.
No naposledy jsme byli na Velikonoce v takové velké sestavě, jedni v baráku místní, 3 osoby. Ubytovali nás, my jsme 3. Nahoře pak další příbuzní, je tam volně celé patro, tam bylo 5 dospělých plus 4 děti. Pak v druhém baráku kousek dál, co přijeli na jídlo a posedět 2 dospělí a 4 děti. No a pak přišli další 5 dospělých a 2 děti. tj. celkem nás bylo 28, jestli jsem nikoho nezapomněla, z toho teda 11 dětí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já zakladatelku chápu, kdyby přijeli k ní, uvařila by a nemusela by utrácet za restauraci a vzhledem k cenám v dnešní době se jí nedivím.
Bohužel pokud to takto máte nastaveno roky, asi s tím nic nenaděláš. A pokud s dítětem nemáš žádný extra vztah, asi bych mlčela a zaplatila to a byla ráda, že se jednou za čas vidíme.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Za mě - kdo zve, ten platí. A obstará i servis pro návštěvu. Ta jistě nepřijede s prázdnou.
Vezměte si, kolikrát asi mladí byli u zakladatelky na delší dobu. Myslím, že si od nich peníze na jídlo a pobyt nebrala. A pokud jsou mladí soběstační a vydělávají, tak bych tedy nečekala, že budu jako matka platit za všechny.
Nás třeba mladí nepozvali na oběd k nim ani jednou, do hospody už vůbec. A my za ty roky každou chvíli domů na kafe, oběd, při různých příležitostech do restaurace. A jo, docela mě to mrzí.
Druhé dítě je jiné, když slavilo narozeniny kulatiny, tak platilo za nás, sourozence s partnerem, moji ségru s rodinou a babičku a dědu. Jednou za čas to prostě jde.
Nevím, proč bychom měli platit všechno jen my jako rodiče. A nestydím se za to. Jak už jsem psala, kdo zve, ten platí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Liberalissima píše:
Ale houbelec, rozumím dost dobře- já bych se prostě na místě zakladatelky styděla ten oběd nezaplatit a připadala bych si jako vyžírka, kdežto ostatní ne, k rodině jezdí a nechají se hostit komplet bez cavyků. Mám prostě jen jiný názory než většina (jak obvykle), to ještě neznamená, že jsem slabá duchem, tak si laskavě tyhle invektivy odpusť.Jinak nejsem tu jediná, kdo to má tak, že když mě někdo hostí, tak se revanšuju a to včetně rodiny, jen je nás menšina.
No, nám ostatním přijde dostatečný revanš, že je x let hostila ona, ale to ty (nejspíš úmyslně) přehlížíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Liberalissima píše:
Ale houbelec, rozumím dost dobře- já bych se prostě na místě zakladatelky styděla ten oběd nezaplatit a připadala bych si jako vyžírka, kdežto ostatní ne, k rodině jezdí a nechají se hostit komplet bez cavyků. Mám prostě jen jiný názory než většina (jak obvykle), to ještě neznamená, že jsem slabá duchem, tak si laskavě tyhle invektivy odpusť.Jinak nejsem tu jediná, kdo to má tak, že když mě někdo hostí, tak se revanšuju a to včetně rodiny, jen je nás menšina.
No to je právě ono. Ty se revanšuješ tím, že bys zaplatila obed v restauraci, my zase něčím jiným. Takže určitě nepodporujeme nějaké vyžírání, jak píšeš. Proto jsem psala, že si minimálně moje příspěvky nepochopila, resp. sis je vyložila po svém. Toť vše. Zakladatelka už stejně nepíše, tak už je to jen taková diskuze, jak to mají ostatní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Královna Kosmíru píše:
Ja nevim.. jsem mama,, už mam taky dospělého syna.. ale předpokladam, ze to vzdycky budu ja kdo to bude živit
Proc? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@veria píše:
Proc?
Protože to tak mam nastaveny.. tedy vzdycky budu ta mama co zalepi nekde oběd
.. pokud výslovně syn nerekne,, mami ja to lepim,, Ale muj syn je slusne vychovaný a neni sobec. Jsem proste hodna bohatá maminka ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luboš P píše:
@Liberalissima Ale zakladatelka píše: „Počítám s tím, že ten oběd všem zaplatím, nechci to setkání pokazit už kvůli mladším dětem a fakt nejsem malicherná.
Já to vidím tak, že když mě někdo pozve na oběd do restaurace, tak předpokládám, že to zaplatí (a je jedno, zda je to rodina nebo cizí). A stejné to mám já, když nechci útratu zaplatit. tak nikoho do restaurace nezvu.Příspěvek upraven 29.12.23 v 15:25
Souhlas.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luboš P píše:Souhlas.
Já to vidím tak, že když mě někdo pozve na oběd do restaurace, tak předpokládám, že to zaplatí (a je jedno, zda je to rodina nebo cizí). A stejné to mám já, když nechci útratu zaplatit. tak nikoho do restaurace nezvu.Příspěvek upraven 29.12.23 v 15:25
@Královna Kosmíru píše:
Ja nevim.. jsem mama,, už mam taky dospělého syna.. ale předpokladam, ze to vzdycky budu ja kdo to bude živit
A ty seš nechala takto živit od svých rodičů? My to teda máme jinak. Od určitého momentu se musí starat i děti, nejen finančně, ale i hmotnou pomocí. A to i o prarodiče. Jako to mám pořád od své mámy očekávat, že mi bude pořád něco platit? To jako vážně? Ona samozřejmě dává věci, že chce, ale stejně tak i dostává od nás. Je to ale tvá věc samozřejmě, jak si to kdo udělá, takové to má.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit