Kdo by měl platit oběd?

Anonymní
27.12.23 21:13

Kdo by měl platit oběd?

Ahoj všichni,
téma zakládám, protože by mě zajímalo jak to vidí ostatní, případně jak to vidí někdo zběhlý v etiketě :) :think:
Předesílám, že když ten oběd za všechny zaplatím, přežiju to a do sociální bídy mne to neuvrhne i když je teda pravda, že zdražování všeho moje konto pociťuje čím dál tím víc.
Opravdu mi ale jde hlavně o ten princip.
Popis situace.
Jsem rozvedená mám v péči 2 děti. Nejstarší dítě je dospělé žije jinde cca 150km od nás, žije s partnerem, jsou bezdětní. Za pár dní k nim s dětmi pojedeme, pozvali nás o Vánocích jsme se neviděli, předchozí Vánoce trávili několik let u nás. Pojedeme tam vlakem na jednu noc, dorazíme v době oběda druhý den dopoledne budeme odjíždět zpět domů. Na základě nejrůznějších předchozích zkušeností si myslím, že nás vezmou na oběd do restaurace a dítě bude očekávat, že zaplatím oběd za všechny. :think:
Je to podle Vás v pořádku? Troufám si o sobě říct, že rozhodně nejsem lakomá, dělá mi radost lidi kolem sebe obdarovávat a na korunu u toho nehledím.
Na druhou stranu jsem dost alergická na to, když nabudu dojmu, že mě někdo využívá ap.
Dítě je s prominutím, tak trochu vyčůraný kolenovrt :oops: Vztahy mezi námi nejsou úplně hrozné, vycházíme spolu normálně, ale bohužel pravda je ta, že když nezavolám já dítě se až na vyjímky neozve, prakticky k nám nejezdí. Je to chyba moje i dítěte, detailně to nechci rozebírat :( Dítě ale miluju a kdyby nastala situace, že bude potřebovat pomoc v jakémkoliv směru, udělám pro něj všechno co bude v mých silách.
Počítám s tím, že ten oběd všem zaplatím, nechci to setkání pokazit už kvůli mladším dětem a fakt nejsem malicherná.
Jenom by mě zajímalo, jak to vidíte Vy?
Pro úplnost ještě uvedu, že příjem dítěte je výrazně vyšší než můj, příjem partnera neznám, ale určitě je rovněž vyšší než můj.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65378
27.12.23 21:19

A vy spolu nemluvíme??
Hele, dítě moje, přijedeme v době oběda, jak to vidíš? :nevim: půjdeme někam, nebo se máme najíst a pak přijít k vám?
Nebo půjdeme společně do restaurace?
A když ano, prosím, můžeme se podělit o účet?
Nebo máš jiný nápad?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
27.12.23 21:20

Upřímně, nevidím sebemenší důvod, proč bys měla platit za dospělé dítě a jeho partnera, pokud vy jedete k nim, takže ne, neplatila bych to a pokud by se neměli k zaplacení celého účtu, tak bych zaplatila za sebe a mladší děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
201
27.12.23 21:23

Vzhledem k tomu, že jedete na návštěvu vy k nim, počítala bych, že oběd / celkově jídlo zaplatí / obstarají ONI.

Tohle už je opravdu jen vyčůranost. Celé roky jezdili oni k vám a jedli VAŠE jídlo. Teď když jedete vy k nim, opět budete (s prominutím) jen dojná k*ava?! Takové bych hnala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4058
27.12.23 21:24

Ja ti to muzu rict jen ze svyho pohledu. Tez mam dospele dite, a v tomto pripade bych za nej zaplatila (jako za ostatni..),ale ja mam se synem nadstadardni vztah, a proste pro me je to porad moje milovany „dite“,a to je mu 22.
Prijem pri studiu ma velmi slusny, a ja jsem stastna, ze se mu dari, takze ten obed bych mu ze svy penezenky rada doprala…
Ale jak pisu, my mame vztah vrelej a v kontaktu jsme i z jeho iniciativy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.12.23 21:26
@Petra Z píše:
A vy spolu nemluvíme??
Hele, dítě moje, přijedeme v době oběda, jak to vidíš? :nevim: půjdeme někam, nebo se máme najíst a pak přijít k vám?
Nebo půjdeme společně do restaurace?
A když ano, prosím, můžeme se podělit o účet?
Nebo máš jiný nápad?

Jo asi máš pravdu. Mně se hrozně nechce do toho takhle razantně jít, ale rozumově si uvědomuju, že to asi bude nejlepší.
Dítě alespoň doufám zase není úplně bezskrupulozní ignorant a pokud bych to asi řekla takhle jasně dopředu nejspíš by nějak pobralo :oops:

• Citovat
  • Upravit
8437
27.12.23 21:27

Ty jedeš k nim, tudíž jsi host a neplatíš. Protože nemáš možnost vybrat jinou variantu, např. uvařit sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76727
27.12.23 21:28

Kdo by měl platit podle etikety, to fakt nevím a pochybuji, že etiketa něco takového řeší,
u nás by to zaplatila má matka, kdybych já byla to nepovedené dítě,
a kdybych já byla matka nepovedeného dítěte, tak bych to zaplatila také já :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76727
27.12.23 21:29
@Anonymní píše:
Jo asi máš pravdu. Mně se hrozně nechce do toho takhle razantně jít, ale rozumově si uvědomuju, že to asi bude nejlepší.
Dítě alespoň doufám zase není úplně bezskrupulozní ignorant a pokud bych to asi řekla takhle jasně dopředu nejspíš by nějak pobralo :oops:

a to se stydíš se dopředu dospělého dítěte zeptat, kdo bude platit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
27.12.23 21:29

A proc bys to kazila, kdyz to budes resit narovinu? Vic kazi naladu prave takove to dusno, nevyrcena prani a myslenky. Ja jsem casto „co na srdci, to na jazyku“, ale nakonec to aspon procisti vzduch a spis nam to se vsema vztahy zlepsuje.

Proste se zeptej, jak videj obed..a pokud restaurace, tak: „Bezva, utratu kazdy pojede za sebe…?“ Ted bych hlubsi rozhovory nevedla, asi chces mit tu navstevu v klidu, ale casem bych urcite resila taky to, proc se vzdycky musis ozyvat prvni jenom ty…atd.

Příspěvek upraven 28.12.23 v 18:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.12.23 21:31
@marcellia píše:
Ja ti to muzu rict jen ze svyho pohledu. Tez mam dospele dite, a v tomto pripade bych za nej zaplatila (jako za ostatni..),ale ja mam se synem nadstadardni vztah, a proste pro me je to porad moje milovany „dite“,a to je mu 22.
Prijem pri studiu ma velmi slusny, a ja jsem stastna, ze se mu dari, takze ten obed bych mu ze svy penezenky rada doprala…
Ale jak pisu, my mame vztah vrelej a v kontaktu jsme i z jeho iniciativy..

Asi máte lepší vztahy než my, ale kdyby moje dítě ještě studovalo, tak tuhle otázku zde vůbec nepokládám a automaticky to zaplatím za všechny bez ohledu na jeho příjem ke studiu. Moje dítě je ale výrazně starší a dávno má dostudováno :kytka:

• Citovat
  • Upravit
18657
27.12.23 21:32

Když jedem ke tchanum, spime a jíme u nich atp tak bychom platili oběd my. Kdyby k nám přijeli oni tak by zase oběd platili oni. Tak nějak to mame roky. Oni by teda nejradši platili všechno a taky mají menší příjem. Ale ty vztahy jsou normální. Kdybych věděla, ze nás 5× za rok přijedou vyjist a jen sosaji tak pozvu až po obědě a vypakuju další den před obědem v případě, ze by teda chteli do restauraci. Případně bych je pozvala na oběd k nám s ohledem na náklady, které bych měla mnohem menší. A když to ctu - pokud budete spát u nich a ono vás pozvou do restaurace tak platí oni :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
27.12.23 21:32
@ann_01s píše:
Vzhledem k tomu, že jedete na návštěvu vy k nim, počítala bych, že oběd / celkově jídlo zaplatí / obstarají ONI.Tohle už je opravdu jen vyčůranost. Celé roky jezdili oni k vám a jedli VAŠE jídlo. Teď když jedete vy k nim, opět budete (s prominutím) jen dojná k*ava?! Takové bych hnala.

Uprimne, u nas je spis zvykem, ze tohle vzdycky nejak zaplati rodice a jeste je jim blby, kdyz dite :D To se musim hodne vnucovat. Ale zadny rodic nema spatny prijem. Takze ja bych automaticky diteti platila a tesilo me to :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68988
27.12.23 21:36

Za nás občas zaplatí táta, ale vždy je to v situaci, kdy má pocit, že by se nám měl nějak revanšovat, např. ho s sebou pozveme na dovolenou a samozřejmě po něm nic nechceme. Pokud jedeme třeba jen na výlet, automaticky platíme za všechny, je důchodce. V každém případě já jako dítě vždy automaticky vytahuji peněženku a občas protistrana vyndá tu svou a řekne, že tentokrát platí oni. Nevybavuji si, kdy bych jako vydělávající dítě automaticky počítala s tím, že za mě budou v restauraci platit rodiče. Pokud by oni sami platit chtěli a předem to dali zřetelně najevo, nechala bych je, nemám ráda takové to hloupé dohadování a předpokládám, že když někdo prohlásí, že platit chce, tak to tak taky myslí. Ale fakt nikdy neočekávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4058
27.12.23 21:36
@Anonymní píše:
Asi máte lepší vztahy než my, ale kdyby moje dítě ještě studovalo, tak tuhle otázku zde vůbec nepokládám a automaticky to zaplatím za všechny bez ohledu na jeho příjem ke studiu. Moje dítě je ale výrazně starší a dávno má dostudováno :kytka:

Aha, tak to je jina.
V tom pripade bych se domluvila predem, ze si obed budete platit sami a oni dva taky sami.
Jen, aby bylo jasno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí