Kdo by měl platit oběd?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
433
27.12.23 22:38

Najedla bych se nekde cestou tam a prisla k nim uz po obede. Veceri a snidani bych nechala na nich, protoze vy jste hosti a oni hostitele. Ja jako host bych jim jen privezla nejakou pozornost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
27.12.23 23:07
@Enitka píše:
Pokud jedete vy na návštěvu k nim, pak jídlo by měli zajistit oni. Pokud vás pozvou do restaurace, měli by zaplatit. Vy byste měli dovézt nějakou pozornost, dárky pro ně, ev. místo toho lze nechat finanční příspěvek, dle situace. U nás v rodině se nechávají peníze pro děti, což u nich není, takže jen jim něco dovézt.To by platilo ta situace, že v minulosti jste to takto praktikovali. Tj. když bylo dítě u tebe, tak třeba neplatilo oběd v restauraci apod. a tedy jste si nevytvořili jinou praxi. Jinak pokud by měli rodiče přijet k nám a my šli na oběd, nedovedu si ani představit to za ně nezaplatit. I když většinou se dohadujeme, kdo bude platit, ve smyslu, že nikdo nechce nechat platit toho druhého, takže občas je pro číšníka těžké dilema, od koho má vzít peníze :lol:.

Takže návštěva se nechá celou dobu hostit a ještě jí jsou povinní pozvat na oběd do restaurace, jo? Já bych se teda asi spíš chtěla nějak revanšovat za ubytování a ostatní pohostinnos, taže bych navrhla zaplatit já nebo alespon domu objednala pizzu apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76739
27.12.23 23:14
@Lama Lama píše:
Takže návštěva se nechá celou dobu hostit a ještě jí jsou povinní pozvat na oběd do restaurace, jo? Já bych se teda asi spíš chtěla nějak revanšovat za ubytování a ostatní pohostinnos, taže bych navrhla zaplatit já nebo alespon domu objednala pizzu apod.

přesně,
jak to tady postupně čtu, tak mi napadá poradit zakladatelce, jestli se na to nechce vy.rat - než takové jakési obstrukce, aby náhodou něco nemusela platit :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
443
27.12.23 23:18

Ten, kdo navrhuje restauraci, má byt připraven zaplatit (pokud to není parta kamarádů, nebo kolegu, co jdou v poledni pauze na oběd, kde je jasne, ze si každý zaplatí svoje).
Pokud se host chce revansovat za ubytování atp (viz příspěvek výše), muže restauraci navrhnout sám nebo trvat na tom, ze zaplatí. Ale pozvat někoho do restaurace a čekat, ze on zaplatí, se fakt nedela. Ani pokud jde o rodiče dospělého vydelavajiciho dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
28.12.23 00:33
@Urubamba píše:
Ten, kdo navrhuje restauraci, má byt připraven zaplatit (pokud to není parta kamarádů, nebo kolegu, co jdou v poledni pauze na oběd, kde je jasne, ze si každý zaplatí svoje).
Pokud se host chce revansovat za ubytování atp (viz příspěvek výše), muže restauraci navrhnout sám nebo trvat na tom, ze zaplatí. Ale pozvat někoho do restaurace a čekat, ze on zaplatí, se fakt nedela. Ani pokud jde o rodiče dospělého vydelavajiciho dítěte.

To souhlas, očekávat se nemá nic. Normální je ale podle mě se dohodnout předem, jak to bude vypadat. Pokud host bude předem vědět, že bude pozván do restaurace, může se připravit: buď se revanšuje nějakým dárkem, jiným pozváním - třeba na snídani - nebo se nabídne, že oběd zaplatí. Ale jet někam a předem šrotovat coby kdyby, to je praštěný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
583
28.12.23 04:49

Ja by jsem se snazila predem přesně takhle domluvit.
Dcera si muže říct, ze přece ona bude delat večeři, snídani a další obed, tak ten jeden obed v restauraci jednou v roce za ni můžete zaplatit…
Ja by jsem osobne zaplatila za svou mamku, uz jen proto, ze je to ma návštěva, ale i ze mam jiny příjem.
Moje sousedka ma dceru, žijící v cizině a ta pokaždé, kdyz přijede s rodinou ( 2 děti), tak jezdi na různé výlety, restaurace, no proste jak v lete. A pokaždé sousedka vše platí za všechny. Když jsme se o tom bavili, tak mi dcera rekla, ze vždy platí hostitel. Když její mamka za ni přijede, tak taky oni budou platit. Ale vzhledem k tomu, ze ona je tady každé Leto a mamka tam uz 5 roku nebyla, tak tohle mi pride vycurane. Sousedka zase řekne, ze přece ji cely rok nevidí, tak tech par dnu si muže dceru a vnoučata rozmazlovat. Takže obě dvě jsou spokojene.
Sice jsem odbočila, ale chtěla jsem říct, ze každý to bere jinak. Takže proste se domluvte.

@Petra Z píše:Hele, dítě moje, přijedeme v době oběda, jak to vidíš? :nevim: půjdeme někam, nebo se máme najíst a pak přijít k vám?
Nebo půjdeme společně do restaurace?
A když ano, prosím, můžeme se podělit o účet?
Nebo máš jiný nápad?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15097
28.12.23 06:00

V tom případě navařit kotel guláše, každému z dětí i sobě dát do batůžku plastovou uzavírací misku, u nejstaršího ohřát. Vlk se nažere, koza zbyde celá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
28.12.23 08:25
@stinga píše:
přesně,
jak to tady postupně čtu, tak mi napadá poradit zakladatelce, jestli se na to nechce vy.rat - než takové jakési obstrukce, aby náhodou něco nemusela platit :zed:

Proč tak hnusně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
28.12.23 08:30

Smutné je, že se neumíte domluvit, otevřeně spolu komunikovat. To jen ukazuje, že ty vztahy nejsou nic moc. Než řešit, kdo bude platit oběd, jestli by nebylo lepší, že se zaměříte na tenhle nepatrný detail.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
28.12.23 08:32

Dle mého by mělo platit dítě, pokud tě zve.
Minimálně tedy za sebe a partnera. Ještě je možnost nepsat vše na jeden účet a poděkovat jim za pozvání a říct, že budeš platit za sebe. A říct to už při objednávání( ideálně před vstupem do restaurace). Tím bys dala i najevo, že platíš pouze za sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33689
28.12.23 08:39
@Anonymní píše:
Ahoj všichni,
téma zakládám, protože by mě zajímalo jak to vidí ostatní, případně jak to vidí někdo zběhlý v etiketě :) :think:
Předesílám, že když ten oběd za všechny zaplatím, přežiju to a do sociální bídy mne to neuvrhne i když je teda pravda, že zdražování všeho moje konto pociťuje čím dál tím víc.
Opravdu mi ale jde hlavně o ten princip.
Popis situace.
Jsem rozvedená mám v péči 2 děti. Nejstarší dítě je dospělé žije jinde cca 150km od nás, žije s partnerem, jsou bezdětní. Za pár dní k nim s dětmi pojedeme, pozvali nás o Vánocích jsme se neviděli, předchozí Vánoce trávili několik let u nás. Pojedeme tam vlakem na jednu noc, dorazíme v době oběda druhý den dopoledne budeme odjíždět zpět domů. Na základě nejrůznějších předchozích zkušeností si myslím, že nás vezmou na oběd do restaurace a dítě bude očekávat, že zaplatím oběd za všechny. :think:
Je to podle Vás v pořádku? Troufám si o sobě říct, že rozhodně nejsem lakomá, dělá mi radost lidi kolem sebe obdarovávat a na korunu u toho nehledím.
Na druhou stranu jsem dost alergická na to, když nabudu dojmu, že mě někdo využívá ap.
Dítě je s prominutím, tak trochu vyčůraný kolenovrt :oops: Vztahy mezi námi nejsou úplně hrozné, vycházíme spolu normálně, ale bohužel pravda je ta, že když nezavolám já dítě se až na vyjímky neozve, prakticky k nám nejezdí. Je to chyba moje i dítěte, detailně to nechci rozebírat :( Dítě ale miluju a kdyby nastala situace, že bude potřebovat pomoc v jakémkoliv směru, udělám pro něj všechno co bude v mých silách.
Počítám s tím, že ten oběd všem zaplatím, nechci to setkání pokazit už kvůli mladším dětem a fakt nejsem malicherná.
Jenom by mě zajímalo, jak to vidíte Vy?
Pro úplnost ještě uvedu, že příjem dítěte je výrazně vyšší než můj, příjem partnera neznám, ale určitě je rovněž vyšší než můj.

Jedete vy k nim, budete návštěva. Tak by snad dospělou, vydělávající dceru nezabilo, kdyby mámě zaplatila oběd. Nechápu, proč bys měla za všechny platit ty. Tak se prostě domluvte, a přejdete trapasu u placení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
28.12.23 08:42
@arinecka píše:
Jedete vy k nim, budete návštěva. Tak by snad dospělou, vydělávající dceru nezabilo, kdyby mámě zaplatila oběd. Nechápu, proč bys měla za všechny platit ty. Tak se prostě domluvte, a přejdete trapasu u placení.

Hlavně mamu, která sama pecuje o dva mladší sourozence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2395
28.12.23 08:42

Teda nevím, tohle jsme s manželem udělali jednou, že jsme platili v restauraci za tchánovce předem, a ten skandál si nedovedeš představit. Žádný „ale my jsme vás zvali“ neprošlo. :lol: Takže už to ani nezkoušíme a holt buď se jí u nás (to zas ale nanosí dary v hodnotě tří krav), nebo prostě respektujeme, že platí rodiče. Moji rodiče to samé v bledě modrém. Prý že by je hanba fackovala nezaplatit za mladé (mladí už teda fakt nejsme :lol: ). Takže očividně co rodina, to jiné zvyky. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15097
28.12.23 08:45
@Tomie píše:
Teda nevím, tohle jsme s manželem udělali jednou, že jsme platili v restauraci za tchánovce předem, a ten skandál si nedovedeš představit. Žádný „ale my jsme vás zvali“ neprošlo. :lol: Takže už to ani nezkoušíme a holt buď se jí u nás (to zas ale nanosí dary v hodnotě tří krav), nebo prostě respektujeme, že platí rodiče. Moji rodiče to samé v bledě modrém. Prý že by je hanba fackovala nezaplatit za mladé (mladí už teda fakt nejsme :lol: ). Takže očividně co rodina, to jiné zvyky. :think:

My to máme rozdělené tak, že pokud se rozhodneme pro restauraci, u nich platí oni, u nás my.Ale,většinou vezu já moje jídlo, protože od maminky je nejlepší a dceři se po něm stýská. Navařeno má i ona, kdyby někdo nechtěl to moje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí