Kdo by měl platit oběd?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1178
28.12.23 10:17
@Lama Lama píše:
Takže návštěva se nechá celou dobu hostit a ještě jí jsou povinní pozvat na oběd do restaurace, jo? Já bych se teda asi spíš chtěla nějak revanšovat za ubytování a ostatní pohostinnos, taže bych navrhla zaplatit já nebo alespon domu objednala pizzu apod.

Ne, nejsou povinni pozvat na oběd. Přece oni je zvou kvůli tomu, že nebudou vařit. Pokud by se domluvili jinak, tak samozřejmě je to jejich věc. Ale od návštěvy či od pozvaného hosta prostě neočekávám, že ta sebe bude něco platit. Když jedeme za rodinou, nikdy za sebe nic neplatíme. Ani necháme platit, když jsou oni u nás. Ale samozřejmě vezeme s sebou nějaké věci pro ně, pro děti se dají peníze plus dárky, vezmeme s sebou třeba dort, který udělám atd. atd. Prostě dle situace.

Ale hanba by mě fackovala, pokud by mi přijela maminka a já po ní měla chtít zaplatit oběd. Ať už to budu vařit já nebo ji pozvu. Notabene když dle popisu zakladatelky dítě a partner vydělávají, a to více než ona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33676
28.12.23 10:22
@Keyllah píše:
ty když jedeš někam tak nic nevezeš a necháš se hostit? zadara přespíš, necháš se pozvat do restaurace? pojíš a popiješ a nic? Dovezeš sebou další osoby a očekáváš, že mají po dobu pobytu vše hrazeno? :think: ok, každý jsme nějaký. Mě by hanba fackovala, obzvlášť, když bych sebou přivezla další dvě osoby. Já když někam jedu, tak nikdy s prázdnou a to překvapivě jezdím k dospělým, vydělávajícím osobám, a nemá to na to vliv :think:

Zakladatelka píše -Na základě nejrůznějších předchozích zkušeností si myslím, že nás vezmou na oběd do restaurace a dítě bude očekávat, že zaplatím oběd za všechny.
Dcera byla v milulých letech na vánoce u matky, a pravděpodobně vše platila matka. A teď zřejmě čeká, že i když přijede matka k nim, tak opět bude platit ona. To ti fakt přijde v pořádku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
28.12.23 10:25
@Enitka píše:
Ne, nejsou povinni pozvat na oběd. Přece oni je zvou kvůli tomu, že nebudou vařit. Pokud by se domluvili jinak, tak samozřejmě je to jejich věc. Ale od návštěvy či od pozvaného hosta prostě neočekávám, že ta sebe bude něco platit. Když jedeme za rodinou, nikdy za sebe nic neplatíme. Ani necháme platit, když jsou oni u nás. Ale samozřejmě vezeme s sebou nějaké věci pro ně, pro děti se dají peníze plus dárky, vezmeme s sebou třeba dort, který udělám atd. atd. Prostě dle situace.Ale hanba by mě fackovala, pokud by mi přijela maminka a já po ní měla chtít zaplatit oběd. Ať už to budu vařit já nebo ji pozvu. Notabene když dle popisu zakladatelky dítě a partner vydělávají, a to více než ona.

Já bych nabídla, že to zaplatím tak jako tak, i na místě matky, tak na místě dítěte. Ale pokud na to kouknu z venku, spravedlivější mi přijde, aby platila matka s dvěma detma na návštěvě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65219
28.12.23 10:26
@arinecka píše:
Zakladatelka píše -Na základě nejrůznějších předchozích zkušeností si myslím, že nás vezmou na oběd do restaurace a dítě bude očekávat, že zaplatím oběd za všechny.
Dcera byla v milulých letech na vánoce u matky, a pravděpodobně vše platila matka. A teď zřejmě čeká, že i když přijede matka k nim, tak opět bude platit ona. To ti fakt přijde v pořádku?

tak já bych spíš řekla, že to bude na základě zkušeností z toho, kdy matka přijede k nim, nemusí jít o Vánoce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41188
28.12.23 10:27
@arinecka píše:

tak znova, psala jsem, že pokud bych někam jela na návštěvu, vezla sebou ještě další dvě osoby, měla zařízeno ubytování, večeři a snídani, tak bych neočekávala, že za mě a mé děti budou ještě platit oběd, naopak, bych pozvala já je. Neočekávala bych, že hostitel bude za mě a mé děti platit vše a já přijedu s prázdnýma rukama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
28.12.23 10:29

Zajimalo by mě, jestli se zakladatelka ozve a da vedet, kdo tedy platil…
Zakladatelko, pokud je dite vycurany kolenovrt, tak zaplat za sebe a deti zvlast a dite at si zaplatí za sebe a partnera…
I kdyz ja bych asi zaplatila za vsechny vzhledem k tomu, ze ram budete spat, snidat i veceret…

• Citovat
  • Upravit
32129
28.12.23 10:38

@Keyllah jo, já bych to brala taky tak, že se zaplacením oběda revanšuju za bydlení a jídlo u nich doma…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33676
28.12.23 10:39
@Keyllah píše:
tak znova, psala jsem, že pokud bych někam jela na návštěvu, vezla sebou ještě další dvě osoby, měla zařízeno ubytování, večeři a snídani, tak bych neočekávala, že za mě a mé děti budou ještě platit oběd, naopak, bych pozvala já je. Neočekávala bych, že hostitel bude za mě a mé děti platit vše a já přijedu s prázdnýma rukama.

Tak ty dalsi dve osoby, jsou jeji sourozenci. Fakt strasny, dat jim snidani, ustlat postel a pozvat na obed.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33676
28.12.23 10:41
@vokishka píše:
tak já bych spíš řekla, že to bude na základě zkušeností z toho, kdy matka přijede k nim, nemusí jít o Vánoce

Psala ze predchozich par let travili vanoce u ni. A platila vse ona. Tak treba nam to zakladatelka jeste upresni. Kazdopadne nechapu tohle handrkovani, jako by se jednalo o cizi lidi a ne o rodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
201
28.12.23 10:46
@Keyllah píše:

Vždyť to je jeho/její vlastní rodina. On/a neposkytuje nocleh cizím lidem.
Když přijeli na navštěvu k zakladatelce, taky u ní jedli z jejích peněz. A nedělala rozdíl dcera/syn vs přítel/kyně.

Tohle je jen prostě o vyčůranosti. Když už, zaplatila bych za sebe a své male děti. Škrti ať si zaplatí svůj oběd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5075
28.12.23 11:13

U nás v rodině většina společných obědů probíhá doma. V tom případu je oběd v režii domácích, návštěva přináší láhev (nebo dvě). V restauraci platí ten, kdo zve. Tedy, když šel na konci školního roku můj syn se synem (mým vnukem) na oběd do restaurace a pozval i mně, tak jsem to nechal zaplatit. Když jsme jeli (syn mně vezl) na konci října ozdobit hrob mých rodičů, tak jsem je (syna i vnuka) pozval do tamní restaurace na oběd a samozřejmě vše zaplatil.
V případu zakladatelky je ona návštěva (i s dětmi) a měla by být s veškerým zabezpečením, samozřejmě měla by přivést pití a nějaké dárky (však jsou svoje lidi).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2408
28.12.23 11:24

Ja bych cekala jako host, ze ten obed zaplati, ten kdo zve..takze letos vase dite

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41188
28.12.23 11:37
@arinecka píše:
Tak ty dalsi dve osoby, jsou jeji sourozenci. Fakt strasny, dat jim snidani, ustlat postel a pozvat na obed.

no, ale zadarmo to není, že? já bych neočekávala, že někdo za mě bude platit, jenom proto, že je to můj sourozenec. Ale jak už jsem psala, mě by hanba fackovala, někam dojet i s dětma a přijet s prázdnýma rukama a očekávat, že za mě a mé děti vše zaplatí. Běžně na návštěvy vozím něco na revanš, nebo platím, když u nich spím a jím…ale každý jsme nějaký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41188
28.12.23 11:40
@ann_01s píše:
Vždyť to je jeho/její vlastní rodina. On/a neposkytuje nocleh cizím lidem.
Když přijeli na navštěvu k zakladatelce, taky u ní jedli z jejích peněz. A nedělala rozdíl dcera/syn vs přítel/kyně.Tohle je jen prostě o vyčůranosti. Když už, zaplatila bych za sebe a své male děti. Škrti ať si zaplatí svůj oběd

ale já to neočekávám jako samozřejmost ani u své rodiny, že za mě něco budou platit, když už u nich spím a jím. Neočekávám to ani u kamarádů. Navíc zakladatelka nejede sama ale veze sebou svoje dvě děti. Já bych na místě zakladatelky oběd zaplatila jako revanš za to, že se o mě a mé děti postarají, budu u nich spát a jíst…Pokud s tím má zakladatelka problém, ať se ozve, nic jiného poradit nelze…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41188
28.12.23 11:41
@arinecka píše:
Psala ze predchozich par let travili vanoce u ni. A platila vse ona. Tak treba nam to zakladatelka jeste upresni. Kazdopadne nechapu tohle handrkovani, jako by se jednalo o cizi lidi a ne o rodinu.

u nás se spíš hádáme o to, kdo bude moct zaplatit  :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí