Kdo by měl platit oběd?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19874
29.12.23 09:36
@boball píše:
A proč se pouštíš do mě, já se s vlastními dětmi domluvím. Probírám tady jen varianty co by byly možné. Navíc to byla reakce na to, že nic zakladatelka nevozí.

Pouštím se do toho nápadu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
29.12.23 09:42

Jsem pozvana k nim, takze pokud je soucasti obed v restauraci a nepozvali me na nej s tim, ze mi ho zaplati, zaplatila bych obed sama za sebe, ale rozhodne ne za vsechny.
Pokud si myslis, ze s tim dcera pocita,. tak si to s ni musis vyresit predem.

Dcera je zrejme zvykla. ze jsi zakrikla, neumis komunikovat a vytycovat si svoje hranice a tak toho proste vyuziva., ten problem je ale na tvoji strane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24829
29.12.23 09:52

@Jana525 jo, souhlasím s tím, že my třeba u takto delších návštěv s přespáváním se i zhruba domlouváme co se bude vařit a podělíme se o suroviny/náklady… v klidu a pohodě…

Pokud jdu na návštěvu jen odpo/večer, tak taky něco nesu (víno, ovoce dětem, oříšky na stůl apod.)… tam se to řešit nemusí,
ale nevidím důvod na tom se ohledně oběda normálně nedomluvit předem.. pak by i tahle diskuse byla naprosto a úplně zbytečná…

zakladatelko, nechceš mladým zavolat a normálně se domluvit? fakt na tom vůbec nic není…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5075
29.12.23 09:56
@Jana525 píše:
Jsem pozvana k nim, takze pokud je soucasti obed v restauraci a nepozvali me na nej s tim, ze mi ho zaplati

U vás to tak chodí?
Já když zvu někoho do restaurace, tak mu nesděluji, že to budu platit a případná otázka, zda to budu platit já, by mne přinejmenším zaskočila možná i urazila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76727
29.12.23 09:57
@Lucy75 píše:
@stinga :mrgreen: není návštěva jako návštěva… my u rodiny - třeba u bráchy se švagrovkou nebo u nejky, skáčem kolem plotny svorně společně :lol: a je to tak úplně normální, jsme si na to prostě dostatečně blízcí…
Což nic nemění na tom, že já bych jako hostitelka oběd prostě poskytla doma… a jako host se dostatečně revanšovala v naturáliích…Příspěvek upraven 29.12.23 v 09:38

no ano, jste si blízcí, což tady není - vztahy jsou odtažité, chladné - takže je to ujeté

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1178
29.12.23 10:12
@Keyllah píše:
tak znova, psala jsem, že pokud bych někam jela na návštěvu, vezla sebou ještě další dvě osoby, měla zařízeno ubytování, večeři a snídani, tak bych neočekávala, že za mě a mé děti budou ještě platit oběd, naopak, bych pozvala já je. Neočekávala bych, že hostitel bude za mě a mé děti platit vše a já přijedu s prázdnýma rukama.

No jo, ale oni zvou na ten oběd. Zakladatelka by do restaurace asi jinak nešla. A nikdy nezaznělo, že ona by tam jela s prázdnýma rukama. A ty dvě osoby co píšeš, jsou mladší sourozenci, takže žádní cizí lidi. Když přijeli oni, tak platila vše zakladatelka a to blbé nebylo? Ale asi na to máme každý jiný názor. Někdo platí za děti, někdo za rodiče, v tomto případě je problém v tom, že to jedné straně vadí a cítí se být využívána a takto by to být nemělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.23 10:34
@Petra Star píše:
Deti jsou ruzne. Mamy kamoska si k duchodu prividelava v lidlu, aby mohla synovi koupit znackove obleceni nebo pridat na jeho rodinnou dovolenou, takze nejaky obed jednou za cas je v principu pohoda :mrgreen:

A ja znam dite 40+ ktere porad zije u rodicu, nikdy nepracovalo (je zdrave, s ukoncenou stredni skolou, mohlo by pracovat), necha se zivit rodici, kteri jsou uz v duchodu. To je teprve darecek.

• Citovat
  • Upravit
41186
29.12.23 10:39
@Enitka píše:
No jo, ale oni zvou na ten oběd. Zakladatelka by do restaurace asi jinak nešla. A nikdy nezaznělo, že ona by tam jela s prázdnýma rukama. A ty dvě osoby co píšeš, jsou mladší sourozenci, takže žádní cizí lidi. Když přijeli oni, tak platila vše zakladatelka a to blbé nebylo? Ale asi na to máme každý jiný názor.Někdo platí za děti, někdo za rodiče, v tomto případě je problém v tom, že to jedné straně vadí a cítí se být využívána a takto by to být nemělo.

Asi ano, já nejezdím na návštěvy se svými dětmi a neočekávám, že mě dotyční nejen ubytují, ale budou za mě vše platit. Budu mít u nich ubytko, oběd, večeři, snídani a vše ostatní v ceně. Ano, nezaznělo, že by zakladatelka jela s prázdnýma ruka, ale nenapsala ani, že by něco vezla, což si myslím, že by udělala, když vypsala, jak to u nich chodí. Jede vlakem 150km se dvěma dětmi a s věcmi na přespání, ale třeba veze navařeno, půjde hned nakoupit atd., jak tu zde padlo. Jestli se jí to vyplatí víc, než ta restaurace, těžko říct, to už ví, jen ona…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5075
29.12.23 10:51

Co takhle vrátit diskuzi k původnímu tématu?
Zakladatelka: nás vezmou na oběd do restaurace a dítě bude očekávat, že zaplatím oběd za všechny.
Je to podle Vás v pořádku?
Podle mne není, už jsem to vyjádřil, v restauraci by měl platit ten, kdo zve. Třeba já jsem měl v létě kulaté narozeniny a uspořádal jsem oslavu v restauraci pro širší rodinu a že to budu platit já, vyplývalo nějak automaticky, s nikým jsem to neřešil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68988
29.12.23 11:55

Podle mě je zásadní rozdíl, když jedu na návštěvu ke kamarádům, tam považuju za samozřejmé se aspoň nějakým způsobem revanšovat, nebo k vlastní nejbližší rodině. Já se přiznávám, že když nás naši zvou na oběd, poptám se, jestli něco dovézt, ale že bych tam automaticky dojela s lahví vína, to fakt ne. Jsou to rodiče. Rovněž neočekávám, že když pozvu tchánovce na Štědrý večer, že by měli cokoliv vozit, automaticky obstarám polívku, rybu, salát a ještě jim domů nabalím půlku vánočky a krabičku cukroví. Když pozvu tátu na dovolenou, platím ubytování, nákup potravin, maximálně ho poprosím, ať doveze bochník čerstvého chleba, pokud jsme někde na samotě u lesa. Když si naši výjimečně vezmou na víkend děti, taky by si ode mě nevzali peníze/ suroviny, tak se jim zas revanšuju jindy a v jiné formě, ale spíš pro svůj dobr pocit, než že oni by něco očekávali, jsme rodina přece.
Mně fakt přijde ujetý pozvat jednou za rok vlastní mámu se dvěma sourozencema (obzvlášť v kontextu toho, že do té doby vždy hostila ona nás) a potom si přepočítávat, že u mě něco sní a při přespání spotřebují nějaké energie, tak že by na oplátku měli okamžitě revanšovat placením v restauraci, abychom si jako byli finančně kvit. Poté, co mě ta matka po většinu života živila a já jsem teď normálně vydělávající člověk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1178
29.12.23 12:33
@Liberalissima píše:
Jsem z diskuze zmatená, mám to totiž úplně stejně. U jakékoli návštěvy, kde přespávám a dostanu tím pádem několik jídel, se vždy snažím buď aspoň jedno zaplatit (právě když se jde ven), a nebo přivezu nákup/chlebíčky/zákusky/pití na party podle instrukcí hostitele. Hanba by mě fackovala přijet jen vyžírat. Kór když bych s sebou měla další dva strávníky :oops:Ale aspoň mi diskuze objasnila chování jedné velmi dobré kamarádky, která nás pravidelně vysloveně vyjídá, a přitom je to jinak strašně hodná a slušná holka. Nikdy jsem tuhle její jedinou "horší " vlastnost nechápala, že jí to není blbé - asi je to sociální bublinou, tady to zas většině přijde naprosto v pořádku :D

Tady ale nikdo nepíše o tom jít někoho vyžírat. Proč pořád podsouváte, že ona nic nedoveze? To je naopak slušnost, když jedu na návštěvu, něco dovézt. Podle délky návštěvy a počtu osob, které na návštěvu jedou, by pak měl být i patřičný dárek, ev. právě to jídlo s sebou, zákusky, káva, jiné občerstvení, atd. A pokud by je zakladatelka chtěla vzít do restaurace, tak samozřejmě ať zaplatí. Ale pokud oni jako hostitelé všechny do restaurace pozvou, tak pokud by to nebylo domluveno předem jindk, tak platit by měli oni. Nemůžeš někoho pozvat a očekávat, že za sebe bude platit. A už v žádném případě, že zaplatí za tebe! Tak ať je pak nezvou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1178
29.12.23 12:37
@Liberalissima píše:
Všem, co píšou že by zakladatelka neměla v žádném případě zaplatit jedno jídlo že 3-4 a že její dítě je prostě povinné platit za další tři lidi se vším všudy a basta :nevim:

Asi bys měla zapracovat na porozumění psanému textu. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24829
29.12.23 12:50

@Enitka hele, ti „další lidi“ jsou přece sourozenci toho, kdo zve po x letech konečně na po-vánoční návštěvu… my teda nemáme moc důvodů chodit na rodinných návštěvách na jídlo po hospodách, prostě rádi všichni vaříme a chystáme doma (chápu, že to tak každý mít nemusí), ale když už bych nerada vařila, tak pozvu do hospody své hosty zcela automaticky, hamba by mne liskala, aby matka samoživitelka hradila za mne - dospělé vydělávající dítě a mého partnera! to je fakt humus…
na druhé straně tam prostě vztahy asi nejsou OK a do toho už nikdo nevidíme.. nikdo to nemáme s každým v rodině ideální, to si zas taky do kapsy lhát nemusíme… ale tam zas pro jistotu nejezdím vůbec a je klid :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1178
29.12.23 12:51
@Keyllah píše:
Asi ano, já nejezdím na návštěvy se svými dětmi a neočekávám, že mě dotyční nejen ubytují, ale budou za mě vše platit. Budu mít u nich ubytko, oběd, večeři, snídani a vše ostatní v ceně. Ano, nezaznělo, že by zakladatelka jela s prázdnýma ruka, ale nenapsala ani, že by něco vezla, což si myslím, že by udělala, když vypsala, jak to u nich chodí. Jede vlakem 150km se dvěma dětmi a s věcmi na přespání, ale třeba veze navařeno, půjde hned nakoupit atd., jak tu zde padlo. Jestli se jí to vyplatí víc, než ta restaurace, těžko říct, to už ví, jen ona…

A ty už nemáš žádnou rodinu? Když si měla děti malé, tak si s nimi nikam k rodině nejezdila? To je docela smutné. Nikdy by mě nenapadlo přemýšlet jako ty. U nás je zcela běžné, že se navštěvujem v rodině navzájem, s ohledem na vzdálenost některých příbuzných je to i na několik dní a počet hostů je kolikrát extrémní (ve výsledku třeba 9-12 děti, klidně 15 dospělých k tomu), ale NIKDY teda neřešíme takovéto věci typu že někdo někoho vyjídá a podobně. Jak jsem psala, je normální na návštěvu něco dovézt, dát něco dětem, pokud se bavíme o vícedenních návštěvách, kdy se jde společně na nákup, tak třeba návštěva nákup zaplatí, ale jako abychom řešili, jestli minule někdo zaplatil tohle a ten zase tamto a počet dní návštěvy u toho byl tolik a u toho tolik a ten zase dovezl málo, tak to teda ne. To mi připadá jak zcela cizí lidi a to přepočítávání, aby náhodou někdo neměl pocit, že někdo někoho vyjídá. Velice smutné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1178
29.12.23 12:53
@Luboš P píše:
Co takhle vrátit diskuzi k původnímu tématu?
Zakladatelka: nás vezmou na oběd do restaurace a dítě bude očekávat, že zaplatím oběd za všechny.
Je to podle Vás v pořádku?
Podle mne není, už jsem to vyjádřil, v restauraci by měl platit ten, kdo zve. Třeba já jsem měl v létě kulaté narozeniny a uspořádal jsem oslavu v restauraci pro širší rodinu a že to budu platit já, vyplývalo nějak automaticky, s nikým jsem to neřešil.

No tak to má být. To je zcela bez diskuze. Hosté by zase měli donést dárky, zejména pokud se jednalo o kulatiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí