Kdo by měl platit oběd?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Keyllah píše:
no, ale zadarmo to není, že? já bych neočekávala, že někdo za mě bude platit, jenom proto, že je to můj sourozenec. Ale jak už jsem psala, mě by hanba fackovala, někam dojet i s dětma a přijet s prázdnýma rukama a očekávat, že za mě a mé děti vše zaplatí. Běžně na návštěvy vozím něco na revanš, nebo platím, když u nich spím a jím…ale každý jsme nějaký.
Takhle to vetsinou v rodinach chodi. Doveze se treba neco detem, dospelakum lahev vina a neco na zub. Ne ze jedu k rodine na navsevu, a jsem na obtiz, protoze snidane neni zadarmo atd. Divnej pristup. Kdyz pak prijede nekdo k nam, tak by me hanba fackovala si za navstevu neco brat a jeste za sebe nechat platit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Koukám, jaká dramata se někde odehrávají kolem zaplacení v restauraci.
Mám dávno dospělé dcery a všechny tři jsme se už kdysi shodly na tom, že nesnášíme nějaké přetahování v těchto záležitostech. Párkrát do roka si děláme dámskou jízdu jen takhle ve třech a v placení se střídáme. Já bych neměla problém zaplatit to pokaždé, ale ony mají přehled, takže hned jak usednem ke stolu, ta, která je na řadě, to nahlásí, aby jakože bylo jasno a víc to neřešíme.
Zakladatelko, na tvém místě bych ale asi přijela až po obědě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A uz tu padlo kolik ten obed stojj?
Bavime se 5 000 nebo 1500?
Za mne, pokud bych tam jela na vice dni s detmi, prespavala, a oni se starali o snidane, vecere, ostatni jidlo a tak.
Tak bych je na jedno jidlo pozvala. Obed nebo veceri. Zakladatelka jsou 3 lidi a hostitele 2?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
@Tarena Spi tam jednu noc, druhy den dopoledne odjíždí…
Tak to bych obed zaplatila. Vecere, snidane a zbytek bude asi v rezii hostitelu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nás razíme upřímnost, z bratrově strany teda spíš až netaktnost.
Mají přijet oni k nám, tak píšu, v kolik přijedete, dáte si s námi oběd? Bratr odepíše, oběd si nedáme, stravuju se teď zdravě a hubnu. Ok.
Přijedou a za půl hodiny, hele ségro naber mi ten řízek se salátem, mám hlad
Ono se totiž zdravé stravuje především jeho přítelkyně a on je k tomu spíš donuce.
Jedeme my k nim, píše bratr, hele ségro přijeďte až po obědě ať vám nemusíme chystat jídlo. ![]()
Když má přijet sám bez přítelkyně, nají se vždycky a i si přidá.
Když jdeme společně do restaurace, rád za sebe nechá zaplatit, on nezaplatí nikdy a nikdy k tomu nezapomene dodat, že měl teď finančně náročné období a restaurace nebyl jeho nápad, tam ať to za něj zaplatíme.
Nechává si od rodiny proplatit benzín, když někoho někam veze, třeba babičku.
Beru to jak to je, on jiný nebude, nemyslí to zle. Ostatní rodina si z toho dělá spíš legraci, taky ho berou jaký je.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Big boss píše:
U nás razíme upřímnost, z bratrově strany teda spíš až netaktnost.
Mají přijet oni k nám, tak píšu, v kolik přijedete, dáte si s námi oběd? Bratr odepíše, oběd si nedáme, stravuju se teď zdravě a hubnu. Ok.
Přijedou a za půl hodiny, hele ségro naber mi ten řízek se salátem, mám hladOno se totiž zdravé stravuje především jeho přítelkyně a on je k tomu spíš donuce.
Jedeme my k nim, píše bratr, hele ségro přijeďte až po obědě ať vám nemusíme chystat jídlo.
Když má přijet sám bez přítelkyně, nají se vždycky a i si přidá.
Když jdeme společně do restaurace, rád za sebe nechá zaplatit, on nezaplatí nikdy a nikdy k tomu nezapomene dodat, že měl teď finančně náročné období a restaurace nebyl jeho nápad, tam ať to za něj zaplatíme.
Nechává si od rodiny proplatit benzín, když někoho někam veze, třeba babičku.Beru to jak to je, on jiný nebude, nemyslí to zle. Ostatní rodina si z toho dělá spíš legraci, taky ho berou jaký je.
Je to prostě buran nevychovanej.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@stinga píše:
Kdo by měl platit podle etikety, to fakt nevím a pochybuji, že etiketa něco takového řeší,
u nás by to zaplatila má matka, kdybych já byla to nepovedené dítě,
a kdybych já byla matka nepovedeného dítěte, tak bych to zaplatila také já
U nas by to bylo taky tak, ikdybych to chtela zaplatit já, neproslo by to… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Big boss No já bych ho nebrala jaký je… za mě je to nevychovanost a to by mi fakt vadilo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak podle etikety vetsinou kdo zve, ten plati. Takze kdyz te ‘vezmou’ do restaurace, meli by platit oni. Pokud je to vzajemna dohoda ze si zajdete na jidlo, meli byste se dohodnout i na placeni.
U nas je to vetsinou tak, ze kdyz jdeme s mamkou, plati ona, nenecha nas zaplatit.
Kdyz jdeme s tchanem s manzelkou, plati oni, a kdyz s tchyni s manzelem tak vetsinou bud zaplati oni (bud za vsechny nebo za nase deti) nebo platine kazdy svoje. Ale snad nikdy zadny z nasich rodicu nikdy ‘neockavali’ ze za ne zaplatime, ani ve vetsine pripadu neprijali nabidku, ze za ne zaplatime.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No u nás je to vždy bitka kdo to zaplatí. Jednou jsme jeden oběd malém platili třikrát jednou ségra jednou já a jednou máma.
Naši chlapi placení vzdali protože nesnáší naší soutěž kdo to dneska zaplatí. Není to tak že bychom se hádali u placení ale spíše se někdo vždy vytratí na záchod a nenápadně zaplatí u baru.
Jinak jezdíme spolu i na dovolené a tam se tak nějak střidame.
- Citovat
- Upravit
@hani28 píše:
Tak podle etikety vetsinou kdo zve, ten plati.
Ano a lidé by neměli žít nad poměry a když na to nemám, tak nikoho nezvu do restaurace a uvařím mu sám. Takže i když jsem na návštěvě, tak mohu pozvat hostitele do restaurace a útratu samozřejmě zaplatit, když mě pozvou hostitelé (třebaže se jim nechce vařit), tak placení očekávám od nich.
A pro zakladatelku: cítím s tebou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Keyllah píše:
no, ale zadarmo to není, že? já bych neočekávala, že někdo za mě bude platit, jenom proto, že je to můj sourozenec. Ale jak už jsem psala, mě by hanba fackovala, někam dojet i s dětma apřijet s prázdnýma rukama a očekávat, že za mě a mé děti vše zaplatí. Běžně na návštěvy vozím něco na revanš, nebo platím, když u nich spím a jím…ale každý jsme nějaký.
Ty furt s těma prázdnýma rukama - zakladatelka psala, že jim nic neveze nebo jak jsi na to přišla?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vzala bych s sebou kastrol guláše nebo španěláků, nebo svíčkové a knedlíky. Kdyby mi ruka měla upadnout. A až by se vytasili, že nemají uvařeno, naservírovala bych jim to. Vyšlo by mě to čtyřikrát levněji a ještě bych je zahanbila, že nebyli schopni jednou za rok uvařit nejbližším příbuzným kus žvance. Protože oni u mámy určitě vždycky to jídlo měli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@EEKK píše:
Vzala bych s sebou kastrol guláše nebo španěláků, nebo svíčkové a knedlíky. Kdyby mi ruka měla upadnout. A až by se vytasili, že nemají uvařeno, naservírovala bych jim to. Vyšlo by mě to čtyřikrát levněji a ještě bych je zahanbila, že nebyli schopni jednou za rok uvařit nejbližším příbuzným kus žvance. Protože oni u mámy určitě vždycky to jídlo měli.
Na převážení bych raději zvolila něco, co nemůže vytéct. Třeba plněnou sekanou a americké brambory. A klidně bych vzala i suroviny na salát k tomu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit