Kdo by měl platit oběd?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Pokud si to můžeš finančně dovolit, tak bych to zaplatila..U nás to většinou bývá, že mamka chce platit, ale protože my děti máme několikanásobně vyšší příjmy, tak se spíš dohadujeme, že to chce každý z nás zaplatit.Ale pravdou je, že nechodíme do restaurace často a nemáme zrovna malé příjmy. Prostě to je rodina, že se vše nepřepočítává a neúčtuje do koruny. I když je fakt, že tu je hodně diskuzi, kde si manžel/ka řekne o polovinu útraty. Nemohla bych žít s kalkulačkou na stole.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Big boss píše:
U nás razíme upřímnost, z bratrově strany teda spíš až netaktnost.
Mají přijet oni k nám, tak píšu, v kolik přijedete, dáte si s námi oběd? Bratr odepíše, oběd si nedáme, stravuju se teď zdravě a hubnu. Ok.
Přijedou a za půl hodiny, hele ségro naber mi ten řízek se salátem, mám hladOno se totiž zdravé stravuje především jeho přítelkyně a on je k tomu spíš donuce.
Jedeme my k nim, píše bratr, hele ségro přijeďte až po obědě ať vám nemusíme chystat jídlo.
Když má přijet sám bez přítelkyně, nají se vždycky a i si přidá.
Když jdeme společně do restaurace, rád za sebe nechá zaplatit, on nezaplatí nikdy a nikdy k tomu nezapomene dodat, že měl teď finančně náročné období a restaurace nebyl jeho nápad, tam ať to za něj zaplatíme.
Nechává si od rodiny proplatit benzín, když někoho někam veze, třeba babičku.Beru to jak to je, on jiný nebude, nemyslí to zle. Ostatní rodina si z toho dělá spíš legraci, taky ho berou jaký je.
Vyčůraný kolenovrt a tomu bych zrovna řekla, že nic nechtěl, tudíž s ním nikdo nepočítal a nic pro něj nemáme. Ja ráda dám, ale tohle vyčůranství nesnáším. Nastesti v rodině nikoho takového nemáme.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nestíhám číst diskuzi. Google praví, že platí buď muž, nebo ten, kdo zve.
Za mě bych vycházela z toho, že pokud se kterákoli strana cítí v placení nekomfortně, tak ať každý platí svou útratu ![]()
V rodině to máme většinou tak, že platí ten, ke komu se přijelo na návštěvu (jsme od sebe daleko, takže je to s přespáním). Ale taky záleží, jak je to pojato. Když je to: Hele, nechce se mi vařit, půjdeme na oběd? - Nebo: Dáme sraz v restauraci? Tak počítám, že si to zaplatíme fifty fifty, pokud je to pozvání, tak počítám, že platí ten, kdo zve.
Ale třeba mám kámošku, co nemá moc peněz a nemůže si dovolit chodit po kavárnách, tak tu zvu automaticky a beru to jako investici do společného času.
Taky máme ale v rodině takové, co si rádi nechají zaplatit. Jeden jedinec si do restaurace pravidelně zapomíná brát peněženku, nebo třeba radši nedorazí. A úplně nejradši jezdí náhodou okolo nás v čase oběda a náhodou se pozve
![]()
Každopádně až by došlo na placení, tak prostě pohotově zaplať útratu za vás a je to
Já to tak dělám, pokud nechci, ať za mě někdo něco platí nebo se mi naopak nehodí platit za někoho, tak když přijde obsluha, tak řekni: Prosím, zvlášť. On se nikdo neozve: Aha, já jsem myslela, že to zaplatíš ![]()
- Citovat
- Upravit
@Fiveone
Jo, byl to příměr ten guláš. Nebo pečeni se sosem, ta by nebyla tak těžká. Mražený špenát, povolí cestou, bramborový knedlík, a nebude to tak těžké. Když to poveze v plastové pixle. Zkrátka vyhnula bych se dohadům o placení a přitom jídlo všem poskytla a ještě by to bylo výchovné pro hostitele. Jeden oběd za rok svým nejbližším lidem na svátek neuvařit, to jako i kdybych nic neuměla, polívka a další by doma bylo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelko, je to tak divne napsané, že se radši zeptám- jsi Snowie? ![]()
- Citovat
- Upravit
Nám už se v rodině taky párkrát toto stalo, že očekávaná návštěva měla snídaně, obědy, večeře, a návštěva projevila zájem vyrazit do víru velkoměsta. Náhodou se šlo kolem restaurace, náhodou tam byl volný stůl. Šlo se dovnitř z popudu hosta, pojďme, zvu vás, při placení byl host zřejmě hluchý. Stalo se to mně i mámě. Zaplatily jsme obě, bylo nám to trapné. A to teplé jídlo doma tedy zbylo. Blbé bylo, že toho teplého byly teda tři porce. Už druhý den nám nechutnalo. A i se mi stalo, že host, aniž by měl alergii, neměl na ten konkrétní teplý oběd chuť. Že by si dal něco jiného. Ano, dopal jsem měla. Takže při příští návštěvě studená plotna. Chodí se jíst ven. Naopak když jsem se podřídila hodině návštěvy já jinam, a byl nám nucen časný oběd, řekla jsem, já před hodinou a půl snídala, vážně do sebe nic nedostanu, dostala jsem takové kapky pro nevděčnost a neslušné chování, že tam asi příště nepojedu. Vzhledem ke kolísání cukru jim tehdy, kdy cítím, že jíst mám. Druhý host ani hostitel to neprobrali…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luboš P píše:
Ano a lidé by neměli žít nad poměry a když na to nemám, tak nikoho nezvu do restaurace a uvařím mu sám. Takže i když jsem na návštěvě, tak mohu pozvat hostitele do restaurace a útratu samozřejmě zaplatit, když mě pozvou hostitelé (třebaže se jim nechce vařit), tak placení očekávám od nich.
A pro zakladatelku: cítím s tebou.
Jj urcite i na navsteve muzes pozvat hostitele, ale ona prave psala ‘vezmou nas do restaurace’ takze tam bych ocekavala ze hostitele ji zvou.
Ja bych se proste dohodla, ze platime kazdy za sebe. Kdyz nechce za ne platit (protoze to bez vdeku ocekavaji) a oni zas asi nechteji platit za dalsi 3 (predpokladam ze tam jede s tema 2 mladsima detma). Tak bych rekla, ze si to zaplatime zvlast.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Keyllah píše:
Takže u staršího „dítěte“ budeš ty a ostatní (kolik osob? dvě?) večeřet, spát a snídat?Tak to bych nabízela zaplacení oběda automaticky, bylo by mi blbé někde spát, jíst, válet se a „nedat“ nic na oplátku
obzvlášť vlastnímu dítěti
Jsem z diskuze zmatená, mám to totiž úplně stejně. U jakékoli návštěvy, kde přespávám a dostanu tím pádem několik jídel, se vždy snažím buď aspoň jedno zaplatit (právě když se jde ven), a nebo přivezu nákup/chlebíčky/zákusky/pití na party podle instrukcí hostitele. Hanba by mě fackovala přijet jen vyžírat. Kór když bych s sebou měla další dva strávníky ![]()
Ale aspoň mi diskuze objasnila chování jedné velmi dobré kamarádky, která nás pravidelně vysloveně vyjídá, a přitom je to jinak strašně hodná a slušná holka. Nikdy jsem tuhle její jedinou "horší " vlastnost nechápala, že jí to není blbé - asi je to sociální bublinou, tady to zas většině přijde naprosto v pořádku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Liberalissima píše:
Jsem z diskuze zmatená, mám to totiž úplně stejně. U jakékoli návštěvy, kde přespávám a dostanu tím pádem několik jídel, se vždy snažím buď aspoň jedno zaplatit (právě když se jde ven), a nebo přivezu nákup/chlebíčky/zákusky/pití na party podle instrukcí hostitele. Hanba by mě fackovala přijet jen vyžírat. Kór když bych s sebou měla další dva strávníkyAle aspoň mi diskuze objasnila chování jedné velmi dobré kamarádky, která nás pravidelně vysloveně vyjídá, a přitom je to jinak strašně hodná a slušná holka. Nikdy jsem tuhle její jedinou "horší " vlastnost nechápala, že jí to není blbé - asi je to sociální bublinou, tady to zas většině přijde naprosto v pořádku
Já jsem naučená na návštěvu zas vozit něco s sebou, klidně pečivo a něco na něj(třeba na snídani pro všechny).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já teda nechápu, proč když je nouze o to, kdo bude hradit jídlo v restauraci (což je pro tolik lidí dnes fakt pálka) se neuvaří doma!??? u nás se vždy na návštěvu jezdí „s plnou“ a dává i host i hostitel, takže se sejde spousta jídla, vezu třeba maso, pomazánku na jednohubky, šunku-sýry na obloženou mísu, víno, oni obdobně…
nikdy by nás nenapadlo jezdit s prázdnou jak s přáteli, tak v rodině a zásadně jsme rádi u nich/nás doma/na chalupě/na terase a tak, takže se jí DOMA právě i pro to kouzlo domácího…
to jako mladí neumí upéct pár kuřecích stehen a hodit do vody pár pytlíků rýže třeba, nebo co??
já teda nevidím důvod jim všem platit hospodu, když jedu já tam… naopak jak píšu, nikdy zásadně nejezdím s prázdnou…
tohle jsou celkem špatné vztahy, když se má trapně čekat, kdo zaplatí a ani se o tom nemluví…
já bych byla schopna tam klidně i uvařit, pokud by oni souhlasili… vyšlo by to o 2/3 levněji a může se zůstat doma…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Liberalissima píše:
Jsem z diskuze zmatená, mám to totiž úplně stejně. U jakékoli návštěvy, kde přespávám a dostanu tím pádem několik jídel, se vždy snažím buď aspoň jedno zaplatit (právě když se jde ven), a nebo přivezu nákup/chlebíčky/zákusky/pití na party podle instrukcí hostitele. Hanba by mě fackovala přijet jen vyžírat. Kór když bych s sebou měla další dva strávníkyAle aspoň mi diskuze objasnila chování jedné velmi dobré kamarádky, která nás pravidelněvysloveně vyjídá, a přitom je to jinak strašně hodná a slušná holka. Nikdy jsem tuhle její jedinou "horší " vlastnost nechápala, že jí to není blbé - asi je to sociální bublinou, tady to zas většině přijde naprosto v pořádku
Mohla bys, prosím, citovat, komu z diskutujících přijde naprosto v pořádku přijet návštěvu vyjídat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Liberalissima
Ono jde tady asi nejvíc o to, že ta máma se dvěma dětmi několik let na Vánoce hostila svoje dospělé dítě i s jeho partnerem? A že teď jede na jednodenní návštěvu ona k nim a chce se jí automaticky předpokládat, že se najde pro ně jeden oběd, jedna snídaně a jedna večeře? Předpokládal by to asi každý. Jedna máma a k ní dvě děti řekněme vydají za dva dospělé? Co se týče jídla. Předpokládám, že ti dva s sebou při těch několika návštěvách asi nic nepřivezli? Ono by asi bylo nejlepší nikam nejezdit. Na druhou stranu jde o blízké příbuzné, aspoň jeden osobní kontakt ročně je minimum. A asi ten kontakt je z iniciativy mámy? Aby ty děti aspoň nějaký vztah k sobě našly. No, není příjemné tohle řešit už dopředu, na stranu druhou lze často vidět, že v rodině se skutečně najde někdo, kdo vždycky jen dostane, natáhne pro to ruku a bere to jako samozřejmost a někdo, kdo jen dává, nic nedostává a jen tak si pro sebe řekne, slušnost by byla, aby mi taky chtěl udělat radost, když já mu ji udělala x krát a jemu nepřijde divné, přijít zase s prázdnou, ale asi je někde nějaký zádrhel, kterému nerozumím. A je to nejen mezi příbuznými. Prostě lidé se dělí na ty, co dávají, na ty, co berou, a na ty, kde to je vyvážené. Kdyby lidi byli jen ta třetí skupina, nebylo by co řešit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Deti jsou ruzne. Mamy kamoska si k duchodu prividelava v lidlu, aby mohla synovi koupit znackove obleceni nebo pridat na jeho rodinnou dovolenou, takze nejaky obed jednou za cas je v principu pohoda ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hanka.br. píše:
Mohla bys, prosím, citovat, komu z diskutujících přijde naprosto v pořádku přijet návštěvu vyjídat?
Všem, co píšou že by zakladatelka neměla v žádném případě zaplatit jedno jídlo že 3-4 a že její dítě je prostě povinné platit za další tři lidi se vším všudy a basta ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit