Kdo by měl platit oběd?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@marcellia píše:
Ja ti to muzu rict jen ze svyho pohledu. Tez mam dospele dite, a v tomto pripade bych za nej zaplatila (jako za ostatni..),ale ja mam se synem nadstadardni vztah, a proste pro me je to porad moje milovany „dite“,a to je mu 22.
Prijem pri studiu ma velmi slusny, a ja jsem stastna, ze se mu dari, takze ten obed bych mu ze svy penezenky rada doprala…
Ale jak pisu, my mame vztah vrelej a v kontaktu jsme i z jeho iniciativy..
U mě přesně taky tak. Syn je dospělý, pracuje, ale pokud někde jsme zaplatím to. Jsem ráda, že žije slušně, šetří si.
Když jsme někde s mojí mamkou, tak ta má taky tendenci za mě zaplatit. Tak se dohadujeme.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Asi máte lepší vztahy než my, ale kdyby moje dítě ještě studovalo, tak tuhle otázku zde vůbec nepokládám a automaticky to zaplatím za všechny bez ohledu na jeho příjem ke studiu. Moje dítě je ale výrazně starší a dávno má dostudováno
No naše máma platí za nás všude, ikdyž nabízím, tak z 90% to vždycky zaplatí ona..občas mi to je až nepříjemné, ale má teda větší příjmy než já a fakt mi nedá tu šanci zaplatit…
- Citovat
- Upravit
@Zmatka píše:
Uprimne, u nas je spis zvykem, ze tohle vzdycky nejak zaplati rodice a jeste je jim blby, kdyz diteTo se musim hodne vnucovat. Ale zadny rodic nema spatny prijem. Takze ja bych automaticky diteti platila a tesilo me to
Ono je to taky o té zpětné vazbě.
Pokud mají mezi sebou dobrý vztah, dítě se zajímá o rodiče, atd a nebo samo navrhne “dnes platím já”, je to něco jiného, než když se děcko celý rok skoro ani neozve a když už tedy pozve vlastní matku na návštěvu, tak automaticky si myslí, že veškerou útratu zaplatí ona ![]()
Sama když pozvu mamku do restaurace, ať už jen tak, nebo např. na narozeniny, platím prostě já - já ji pozvala
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ann_01s Souhlas, pokud zvu mámu do restaurace, měla bych platit já. Ale je pravda, že u nás by to asi zaplatila máma. Ale rozhodně bych to nepředpokládala a pokud by mě nechala, bylo by to na mně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj všichni,
téma zakládám, protože by mě zajímalo jak to vidí ostatní, případně jak to vidí někdo zběhlý v etiketě![]()
Předesílám, že když ten oběd za všechny zaplatím, přežiju to a do sociální bídy mne to neuvrhne i když je teda pravda, že zdražování všeho moje konto pociťuje čím dál tím víc.
Opravdu mi ale jde hlavně o ten princip.
Popis situace.
Jsem rozvedená mám v péči 2 děti. Nejstarší dítě je dospělé žije jinde cca 150km od nás, žije s partnerem, jsou bezdětní. Za pár dní k nim s dětmi pojedeme, pozvali nás o Vánocích jsme se neviděli, předchozí Vánoce trávili několik let u nás. Pojedeme tam vlakem na jednu noc, dorazíme v době oběda druhý den dopoledne budeme odjíždět zpět domů. Na základě nejrůznějších předchozích zkušeností si myslím, že nás vezmou na oběd do restaurace a dítě bude očekávat, že zaplatím oběd za všechny.
Je to podle Vás v pořádku? Troufám si o sobě říct, že rozhodně nejsem lakomá, dělá mi radost lidi kolem sebe obdarovávat a na korunu u toho nehledím.
Na druhou stranu jsem dost alergická na to, když nabudu dojmu, že mě někdo využívá ap.
Dítě je s prominutím, tak trochu vyčůraný kolenovrtVztahy mezi námi nejsou úplně hrozné, vycházíme spolu normálně, ale bohužel pravda je ta, že když nezavolám já dítě se až na vyjímky neozve, prakticky k nám nejezdí. Je to chyba moje i dítěte, detailně to nechci rozebírat
Dítě ale miluju a kdyby nastala situace, že bude potřebovat pomoc v jakémkoliv směru, udělám pro něj všechno co bude v mých silách.
Počítám s tím, že ten oběd všem zaplatím, nechci to setkání pokazit už kvůli mladším dětem a fakt nejsem malicherná.
Jenom by mě zajímalo, jak to vidíte Vy?
Pro úplnost ještě uvedu, že příjem dítěte je výrazně vyšší než můj, příjem partnera neznám, ale určitě je rovněž vyšší než můj.
Já tě chápu. Dokud to ale ty sama nerozsekneš, bude to mezi vám vždycky, když podobná situace nastane. Zatímco když to jednou nastavíš ke své spokojenosti, budeš spokojená i v budoucnu. na rozdíl od ostatních si vůbec nemyslím, že by rodič měl automaticky platit za své plnoleté a finančně zajištěné dítě, dokonce si troufám tvrdit, že je v tomto případě slušnost zaplatit na straně tvého dítěte, které tě pozvalo k nim. Jestli chceš předejít nějakému trapnému očekávání, tak až bude navržen oběd v restauraci, řekni něco jako - Dobře, ale za sebe platím sama, děkuju za pozvání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ann_01s píše:
Ono je to taky o té zpětné vazbě.
Pokud mají mezi sebou dobrý vztah, dítě se zajímá o rodiče, atd a nebo samo navrhne “dnes platím já”, je to něco jiného, než když se děcko celý rok skoro ani neozve a když už tedy pozve vlastní matku na návštěvu, tak automaticky si myslí, že veškerou útratu zaplatí onaSama když pozvu mamku do restaurace, ať už jen tak, nebo např. na narozeniny, platím prostě já - já ji pozvala
Ja bych v tom nehledala hned zly umysl. Nekdo proste nikdy nevyrostl z detskeho uvazovani, ze vse prece calujou rodice. A je treba se o tom pobavit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja bych se dopredu zeptala, Uvarite nam neco dobreho, at usetrime za restauraci??
a čekala bych reakci typu Buď ano, nebo ne ale zaplatíme…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Limi123 píše:
@ann_01s Souhlas, pokud zvu mámu do restaurace, měla bych platit já. Ale je pravda, že u nás by to asi zaplatila máma. Ale rozhodně bych to nepředpokládala a pokud by mě nechala, bylo by to na mně.
presne tak, u nas by to byla jeste „hadka“ kdo zaplati, mamka by chtěla platit a ja taky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak etiketa nevím, ale přijede vás víc, krom oběda v restauraci u nich doma budete asi večeřet, ráno snídaně. Pak nocleh. Vás bude asi víc jak 2 - dítě a partner. Tak já bych se jako matka nabídla, že oběd zaplatím. Ostatně dělám. to tak v podobných situacích i u kamarádky l, když u ní přespím a ona připraví snídani, platím v restauraci. Pokud ona vaří, dovezu aspoň víno, něco na zub a malý dárek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale přijde mi teda normální se domluvit, jak bude oběd probíhat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No když někdo jede k nám tak vařím oběd doma. Občas vyrazíme s mamkou na nákupy a pak zajdem na oběd a platí si jídlo každá zvlášť. S tátou jsme byli na jídle jednou, když jsme u něj byli na pár dní a platil on, ale nebrali jsme to jako samozřejmost. Prostě řekl zaplatim vše dohromady, byl rychlejší. Asi to nemá žádná daná pravidla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@robínek píše:
Ale přijde mi teda normální se domluvit, jak bude oběd probíhat.
mně také, než jíst v napětí a potom tam dělat při placení ksichty
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když někdo přijede k nám, zvu a platím já - pokud se ne domluvíme předem jinak. A naopak
Proč bych měla někam jezdit a ještě za všechny platit? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud jedete vy na návštěvu k nim, pak jídlo by měli zajistit oni. Pokud vás pozvou do restaurace, měli by zaplatit. Vy byste měli dovézt nějakou pozornost, dárky pro ně, ev. místo toho lze nechat finanční příspěvek, dle situace. U nás v rodině se nechávají peníze pro děti, což u nich není, takže jen jim něco dovézt.
To by platilo ta situace, že v minulosti jste to takto praktikovali. Tj. když bylo dítě u tebe, tak třeba neplatilo oběd v restauraci apod. a tedy jste si nevytvořili jinou praxi. Jinak pokud by měli rodiče přijet k nám a my šli na oběd, nedovedu si ani představit to za ně nezaplatit. I když většinou se dohadujeme, kdo bude platit, ve smyslu, že nikdo nechce nechat platit toho druhého, takže občas je pro číšníka těžké dilema, od koho má vzít peníze
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Enitka píše:
Pokud jedete vy na návštěvu k nim, pak jídlo by měli zajistit oni. Pokud vás pozvou do restaurace, měli by zaplatit. Vy byste měli dovézt nějakou pozornost, dárky pro ně, ev. místo toho lze nechat finanční příspěvek, dle situace. U nás v rodině se nechávají peníze pro děti, což u nich není, takže jen jim něco dovézt.To by platilo ta situace, že v minulosti jste to takto praktikovali. Tj. když bylo dítě u tebe, tak třeba neplatilo oběd v restauraci apod. a tedy jste si nevytvořili jinou praxi. Jinak pokud by měli rodiče přijet k nám a my šli na oběd, nedovedu si ani představit to za ně nezaplatit. I když většinou se dohadujeme, kdo bude platit, ve smyslu, že nikdo nechce nechat platit toho druhého, takže občas je pro číšníka těžké dilema, od koho má vzít peníze.
tak aby nebyl číšník v rozpacích, není nic jednoduššího, než aby ten, kdo chce platit, vyskočil první a šel zaplatit tzv. k pultu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit