Kdo co platíte do společné kasy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1267
22.8.15 20:21

Vse spolecne na nekolika uctech, ja momentalne prakticky neprispivam, jeste studuju, takze nas zivi manzel. Deti nemame.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
22.8.15 20:25
@rejžička píše:
Takže pokud má jeden plat 50 tisíc, druhý 5 tisíc, může si ten druhý koupit klidně 2× ročně telefon za 25 000 a je to tak v pořádku? :-)To se ptám, protože mě to zajímá. Nemyslím to nijak rýpavě nebo tak něco. Myslím to spíš tak, že ten s výrazně vyšším platem chce třeba šetřit, zatímco ten s minimem si chce kupovat - ze společného, ale přeci jenom..

U společných peněz se větší nákupy společně probírají a plánují. Zrovna tak, jak budou spořit. A rozhodují oba. Takže pokud se dohodnou, že jeden z nich si bude každé čtvrtletí kupovat nový mobil, je to jejich rozhodnutí. Sice hloupé, ale jejich.

• Citovat
  • Upravit
21887
22.8.15 20:26

Peníze obou chodí na jeden účet, z něj platíme všechny provozní věci a ještě přesun na druhý účet, ke kterému mám kartu já. Z něj odchází hypotéka a se zbytkem hospodařím. Když peníze dojdou, manžel přesune další ;-)při placení se střídáme podle toho, kde je větší zůstatek. V restauracích platí zásadně manžel z hlavního společného účtu, stejně tak v obchodech při nákupu potravin a když jdeme s dětmi za zábavou. jednou jsme rodina a peníze jsou naše společné. Nikdy jsme neřešili, kolik kdo dává do společné kasy. U nemocných dětí se také střídáme dle toho, jak to zrovna máme v práci náročné. Nikdy nepochopím oddělené kasy a dělení na moje a tvoje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58843
22.8.15 20:27

@rejžička peníze máme společné. Manžel vydělává a já jsem doma tzn. bez příjmu, a starám se o veškerý chod rodiny. Každý máme teda svůj účet, kam mi manžel posílá dostatečnou částku, kterou mám na provoz domácnosti a veškeré potřeby rodiny a mou osobní potřebu. Větší výdaje vždy řešíme společně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2010
22.8.15 20:28

Máme společné peníze. Jsem na MD, přítel táhne skoro vše sám, máme tři děti. Tvoje/moje peníze jsme nikdy neřešili. A bude to tak, i když já půjdu zpět do práce. Jsme rodina, tak spolu hospodaříme.

Příspěvek upraven 23.08.15 v 10:46

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
22.8.15 20:28
@tezi píše:
@rejžička peníze máme společné. Manžel vydělává a já jsem doma tzn. bez příjmu, a starám se o veškerý chod rodiny. Každý máme teda svůj účet, kam mi manžel posílá dostatečnou částku, kterou mám na provoz domácnosti a veškeré potřeby rodiny a mou osobní potřebu. Větší výdaje vždy řešíme společně.

A můžu se zeptat - vy to tak máte dlouhodobě nebo jenom dočasně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6611
22.8.15 20:29

No máme to složitější.
Máme každý svůj účet kam nám chodily peníze a žena platila elektřinu a vodu + svoje stavebko a zbytek jí tam zůstával pro její potřebu. Dnes když je žena v domácnosti tak jí posílám na účet tolik kolik si vydělala v práci a vlastně se nic nezměnilo. Jen odesilatel jejího platu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21887
22.8.15 20:29
@rejžička píše:
Takže pokud má jeden plat 50 tisíc, druhý 5 tisíc, může si ten druhý koupit klidně 2× ročně telefon za 25 000 a je to tak v pořádku? :-)To se ptám, protože mě to zajímá. Nemyslím to nijak rýpavě nebo tak něco. Myslím to spíš tak, že ten s výrazně vyšším platem chce třeba šetřit, zatímco ten s minimem si chce kupovat - ze společného, ale přeci jenom..

ale pokud jsou partneři/manželé, tak jsou peníze společné a o větších výdajích se prostě rozhoduje společně. a vše je otázka domluvy a kompromisů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58843
22.8.15 20:32
@rejžička píše:

To je na dohodě partnerů.
U nás větší výdaje konzultujeme. A hlavně řešíme i důvod nákupu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
22.8.15 20:32

@rejžička: Taky máme všechny peníze prostě společné, bez ohledu na to, kolik kdo zrovna vydělává. Na běžné provozní výdaje bereme podle potřeby, na větších výdajích se předem domluváme, stejně jako na tom, kolik a jakým způsobem budeme spořit. Mít dítě a udržovat oddělené finance mi připadá scestné. Prostě jsme rodina, takže fungujeme jako ekonomická jednotka.
Ptát se, jesli je v pořádku, když si ten s nižším příjmem koupí dvakrát za rok mobil za 25 000 mi taky připadá poněkud mimo. To snad záleží na vzájemné domluvě, na celkové finanční situaci, na dalších výdajích… Prostě domluva je to klíčové slovo, nejde to brát tak, že „každý si děláme, co chceme“, když jste jednou partneři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4692
22.8.15 20:34

Máme každý svůj účet, manžel mi každý měsíc pošle určitou částku plus mi tam chodí rodičák a přídavek a já platím jídlo a drogerii. Mám kartu k účtu manžela, takže když chci, není problém si vybrat od něj. Nám to takhle vyhovuje, tak to tak máme a jsme spokojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37210
22.8.15 20:34

Máme jeden společnej účet na tom všechny peníze a platí se co je třeba neřeší se čí je kolik…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7876
22.8.15 20:35

Máme jeden účet a na něm společné peníze. 80% vydělá muž. Na moje tvoje si nehrajeme. O velkých výdajích jako je např: lednice, pračka, nebo ted aktuálně auto rozhodujeme společně. Oblečení, kosmetiku, atd si kupuji normálně, nemusím se muže ptát jestli si můžu koupit triko, nebo jestli malému můžu koupit hračku. Jinak větší věci jako telefon, tablet, atd si kupujeme k narozeninám, nebo vánocům.
Něják nerozumím těm rozděleným financím- jednou jsme rodina, tak snad budeme žít všichni na stejné úrovni. Né že já (protože mám o hodně menší plat než muž) budu mít telefon za pár stovek, budu chodit oblíkaná jak šupák a nebudu si moct koupit ani rtěnku…a muž bude mít nejnovější telefon, značkový hadry :think: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3373
22.8.15 20:35
@rejžička píše:

Tak důležité je, že se musí domluvit - jestli šetřit nebo kupovat předražený telefony :mrgreen:. Myslím, že normálně smýšlejícímu člověku by přišlo, že během roku mít dva telefony za celkem 50 000 Kč je velmi nerozumné.

Manžel má mnohem vyšší plat, než já. Ale nikdy mi to „sežrat“ nedal. Peníze chodí na společný účet. Vše, co jde se z toho platí, pak se vybírají peníze na různé nákupy. A různě se s těmi penězi hospodaří - ať už v normálních papírových obálkách, nebo pomyslných obálkách v bance :mrgreen:. Každý máme nějaké peníze měsíčně pro sebe. A část peněz šetříme. Na větších nákupech se domlouváme, alespoň telefonicky, aby byl informován, že z účtu zdrhne několik tisícovek, protože jdu dětem koupit boty :mrgreen: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
22.8.15 20:37
@Kassy píše:
@rejžička: Taky máme všechny peníze prostě společné, bez ohledu na to, kolik kdo zrovna vydělává. Na běžné provozní výdaje bereme podle potřeby, na větších výdajích se předem domluváme, stejně jako na tom, kolik a jakým způsobem budeme spořit. Mít dítě a udržovat oddělené finance mi připadá scestné. Prostě jsme rodina, takže fungujeme jako ekonomická jednotka.
Ptát se, jesli je v pořádku, když si ten s nižším příjmem koupí dvakrát za rok mobil za 25 000 mi taky připadá poněkud mimo. To snad záleží na vzájemné domluvě, na celkové finanční situaci, na dalších výdajích… Prostě domluva je to klíčové slovo, nejde to brát tak, že „každý si děláme, co chceme“, když jste jednou partneři.

Je to dotaz mimo - s tím naprosto souhlasím. Jen jsem chtěla vědět, jestli to máte nějak pořešené. Respektive jestli to nevadí, každý si kupuje opravdu, co chce a když chce ten mobil 2× do roka, druhému (ač on vydělává mnohem víc a chce šetřit) to nevadí. ;)

Domluva je klíčové slovo, souhlas!
Ale je hezké, že tady zatím skoro všichni píšete, že dáváte vše na jednu hromadu, to je paráda, ideální stav. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí