Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jedna rodina - jeden ucet, na ktery jde muj i manzelcin prijem, a ze ktereho se plati vsechno. Kdyz si chceme udelat radost, tak to oba delame vetsinou samostatne a hlavne rozumne (ja si bez konzultace nekoupim novou motorku a zena perlovy nahrdelnik). Muj plat tvori zhruba 90% prijmu, ale nikdy by me nenapadlo rict manzelce, ze na uctu zbyvaji „moje“ penize. No a vzhledem k tomu, ze zena vetsinou utraci za obleceni a boty, tak z toho mam vlastne radost i ja, protoze ji slusi ![]()
Minimální mzda činí 9 200 Kč pro upřesnění.
Máme to obdobně jako Atilla 8, ono to není jen o penězích, ale též času, který je potřeba věnovat dětem, jejich vyzvedávání, taxikaření mezi školou, kroužky, školkou a tak dále.
Takže pokud jeden vydělává hodně, tak úměrně tomu musí i hodně pracovat a v práci dost času trávit.
Mně je jedno, jestli si manžel koupí třeba tu motorku, pokud vše jinak funguje v pohodě.
Rejžičko ty se pořád ptáš, jestli v pořádku je tohle a tamto už v pořádku není?
v pořádku je to, co si vy dva domluvíte a v čem se oba cítíte dobře.
mně může něco připadat jako v pořádku a jinému už ne.
@Ali-Ali píše:
Ja tyhle diskuze moc nechapu. rodina podle meho ma fungovat na spolecnem zaklade a spolecne kase. asi jsem staromodni, ja jsem totiz i zastance toho, aby rodice byli manzele ![]()
Takže pokud má jeden plat 50 tisíc, druhý 5 tisíc, může si ten druhý koupit klidně 2× ročně telefon za 25 000 a je to tak v pořádku? ![]()
To se ptám, protože mě to zajímá. Nemyslím to nijak rýpavě nebo tak něco. Myslím to spíš tak, že ten s výrazně vyšším platem chce třeba šetřit, zatímco ten s minimem si chce kupovat – ze společného, ale přeci jenom..
Ztotožňuji se s Ali!
Ne, „naopak“ právě že nejde o to kdo víc, kdo míň..! (Manžel dělá kariéru v práci, já doma…
) Ať je to od jednoho 50, od druhého 5 tis…dohromady máme na účtě 55 000 a je hotovo. a jestli si oba koupíme tel. za 25 tis, nebo za 5tis, nebo to dáme do něčeho jiného…- to je o dohodě. Musíme se dohodnout, na všem možném - tedy i o penězích. Samozřejmě nekonzultujeme každou „ptákovinu“. Víceméně +/- nad částku 5tis. i když často i míň, spíš podle toho o co jde, než podle částky. A když potřebuji aby neviděl kde za co utrácím…prostě se čas od času vybere hotovost a jde se nakupovat na Vánoce ![]()
@lucaz Souhlasím. Jen jsem si to potřebovala ujasnit v hlavě, protože dokud nebylo dítě, nebyl důvod mít společnou kasu. Oba máme rádi nezávislost a líbilo se nám být pány svého platu, abych tak řekla. ![]()
Nicméně proto jsou diskuze, ne? Aby se člověk dozvěděl pohled jiných, udělal si pořádek v hlavě.
![]()
@rejžička me spis prijde, ze se toho desis..ze te dite o tvoji nezavislost pripravi. U nas je to kupodivu jinak. manzel vydelava vic, ja makam na 75 procent. On plati ucty, najem a vylety ja se staram o jidlo. Kazdemu z nas pak zustane urcita castka se kterou at si dela co chce
Pokud je necekany vydaj dame penize oba dva. Nekomu zni divne nemit v manzelstvi spolecny ucet, ale ja jsem to takto chtela. Znervoznuje me, kdyz nemam sve penize na svem ucte.
@rejžička píše:
Je to dotaz mimo - s tím naprosto souhlasím. Jen jsem chtěla vědět, jestli to máte nějak pořešené. Respektive jestli to nevadí, každý si kupuje opravdu, co chce a když chce ten mobil 2× do roka, druhému (ač on vydělává mnohem víc a chce šetřit) to nevadí.Domluva je klíčové slovo, souhlas!
Ale je hezké, že tady zatím skoro všichni píšete, že dáváte vše na jednu hromadu, to je paráda, ideální stav.
@rejžička píše:
Je to dotaz mimo - s tím naprosto souhlasím. Jen jsem chtěla vědět, jestli to máte nějak pořešené. Respektive jestli to nevadí, každý si kupuje opravdu, co chce a když chce ten mobil 2× do roka, druhému (ač on vydělává mnohem víc a chce šetřit) to nevadí.Domluva je klíčové slovo, souhlas!
Ale je hezké, že tady zatím skoro všichni píšete, že dáváte vše na jednu hromadu, to je paráda, ideální stav.
Máme také značně nevyrovnané příjmy, je tam ještě o trochu větší rozdíl, než píšeš. Ale máme společný účet, peníze jsou naše společné. Naprosto nechápu, jak to může mít někdo jinak.
Když o tom přemýšlím, pro mě by nejel vlak přes to, abychom měli rozdělené finance. S takovým člověkem bych nebyla. Žena stejně vždy vydá většinu za děti, za rodinu, chlapi častěji za koníčky… Já bych si nepřipadala jako rovnoprávný člen rodiny. Však jsme se nebrali pro peníze, ne?… ![]()
Žijeme celkem skromně, protože platíme dětem vysoké školné. Výdaje třeba na oblečení pro sebe i děti s manželem nekonzultuji, ale najednou utratím (a to ne často) tak max. částku do 6000 najednou.
Když vezmu tvůj příklad s mobilním telefonem, ani jeden z nás by si ho 2× ročně nekoupil an i kdybychom měli víc peněz. Umím si to představit tak 1× ročně a potom tedy mezi námi panuje absolutní rovnost.
Shodou okolností jsem si zrovna nedávno kupovala nový mobil (ale po více letech) a uvažovala jsem o této cenové kategorii. Nakonec jsem si ale rozmyslela, že tolik peněz se mi dávat nechce a koupila jsem si nový asi za polovinu. Manžel mi v tom nechal naprosto volnou ruku. A potom si koupil něco pro radost zhruba v té cenové kategorii (trochu levnější) pro sebe. ![]()
@rejžička píše:
@lucaz Souhlasím. Jen jsem si to potřebovala ujasnit v hlavě, protože dokud nebylo dítě, nebyl důvod mít společnou kasu. Oba máme rádi nezávislost a líbilo se nám být pány svého platu, abych tak řekla.Nicméně proto jsou diskuze, ne? Aby se člověk dozvěděl pohled jiných, udělal si pořádek v hlavě.
![]()
Přijde období, kdy se už nezávisle žít nedá, protože je jeden na druhém závislý. Pokud máte rádi nezávislost a nechcete to měnit, žijte každý sám a bude nezávislí. Je to lehké. ![]()