Kdo co platíte do společné kasy

7240
22.8.15 19:55

Kdo co platíte do společné kasy

Marně hledám podobné téma, jestli o něm víte, klidně mi dejte jen odkaz. :mavam:

Chci se zeptat, jak to máte doma rozdělené. Myslím dva dospělí a dítě/děti. Co se týče toho, kdo co bude platit, aby to bylo tak nějak spravedlivé.

(Záměrně neřeším dva dospělé bez dětí, protože tam není problém platit vše třeba napůl. Každý si může najít práci, jakou chce, nemusí se přizpůsobovat dítěti, nemusí řešit, kdo s ním bude, když bude nemocné, nemusí vzít třeba jen ranní, aby mohl vyzvedávat dítě ze školky, zatímco druhý partner může chodit přesčasy - prostě je to jednodušší.)

A pak by mě zajímala ještě (co mě tak napadá), jak řešíte tohle:

• když má jeden výrazně vyšší plat a druhý nižší?
  • co když ženská musí zůstat doma s dítětem (třeba je dlouhodobě nemocné), jak to potom udělat? (napadá mě třeba že partner platí vše nebo jen dorovná cca do výše jejího platu)
  • co když jeden má práci třeba skoro celodenní, druhý se musí přizpůsobit, najít si práci podle něj, aby mohl vyzvedávat dítě, starat se o něj, být s ním? co potom - neřešit to nebo ten pracující podle sebe platí vše?

No prostě mám v tom hokej. Omlouvám se za debilitu otázek! Ale nikdy mě nenapadlo nad tímto uvažovat, neměli jsme problém, až teď s dítětem se najednou všechno změnilo.
Předtím jsme měli každou svoji práci, chodili si přesčasy a měli radost, že si vyděláme. No a teď to vypadá tak, že si vydělá jenom jeden, druhý se holt musí přizpůsobit, najít si jinou práci a prostě finančně to bude jinde. Nebo spíš ne neomezeně, každý podle své chuti jako předtím. ;-)

Za popsání, jak to máte u vás, moc děkuju! :hug: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4620
22.8.15 20:00

Mame spolecne penize, tzn. vse prijde na jeden ucet odkud odchazi platby… Vydaje navzajem konzultujeme
Jsme rodina, takze na moje a tvoje si nehrajeme :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
22.8.15 20:02

No prostě máme peníze společné, jako rodina, neřeší se, kolik tam kdo dá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10713
22.8.15 20:02

Nic takového neresime. Peníze máme společné, vše se platí z té jedné hromady. A jestli je to spravedlivé? Nevím, nikdy jsem o tom nepřemýšlela…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9877
22.8.15 20:03

Sypeme peníze na jednu hromádku a z tě se pak platívšechno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
22.8.15 20:04

My jsme měli vcelku stejné platy, já možná o chlup vyšší. Pátým rokem tvrdnu doma a očekávám, že se vrátím do směnného provozu (jen asi 3/4 úvazek), kde jsem byla před MD, a manžel omezí příslužby tak, abychom zvládli se střídat u dětí. Doufám, že po Novém roce nezjistím, jak krutě jsem se mýlila. V OČR se hodlám střídat. Stejně tak ve vodění do školky a vyzvedávání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.8.15 20:10

My dáváme do společné kasy určitou částku, oba dva stejnou, ze které platíme běžné výdaje domácnosti. Pak máme svoje peníze. Protože má ale partner vyšší příjem, hradí různé „nadstandardy“. Větší výdaje spolu konzultujeme.

• Citovat
  • Upravit
12154
22.8.15 20:11
@geilens píše:
Mame spolecne penize, tzn. vse prijde na jeden ucet odkud odchazi platby… Vydaje navzajem konzultujeme
Jsme rodina, takze na moje a tvoje si nehrajeme :D

Taky tak. :palec:

Na „moje“ nebo „tvoje“ jsme měli možnost hrát si, když jsme byli sami, svobodní. Teď jsme partneři a táhneme za jeden provaz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
22.8.15 20:12

Ja tyhle diskuze moc nechapu. rodina podle meho ma fungovat na spolecnem zaklade a spolecne kase. asi jsem staromodni, ja jsem totiz i zastance toho, aby rodice byli manzele :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8284

My máme vše společné, vůbec neřešíme kdo kolik do rozpočtu přináší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1224

Máme peníze společné i když přítel má podstatně větší plat než já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3836
22.8.15 20:14

Penize mame spolecne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4921
22.8.15 20:16

Vše máme společné, výplaty chodí na jeden účet a z toho odchází na vše potřebné a další výdaje si u kafča řekneme a je to. Funguje to parádně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
22.8.15 20:18

Vse na jednu hromadu, zaplati se vse nutne a pak se teprve resi, ze ja si chci koupit neco a muz neco… a jestli je to treba a jestli na to mame…
kdo kolik do hromady prispel, to neresime.
ale treba muz mel vetsi prijem z necekane zakazky, uple navic, tak dopredu hlasil ze si koupi nejakou vec, kdyz uz na tom makal

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
22.8.15 20:19
@Ali-Ali píše:
Ja tyhle diskuze moc nechapu. rodina podle meho ma fungovat na spolecnem zaklade a spolecne kase. asi jsem staromodni, ja jsem totiz i zastance toho, aby rodice byli manzele :mrgreen:

Takže pokud má jeden plat 50 tisíc, druhý 5 tisíc, může si ten druhý koupit klidně 2× ročně telefon za 25 000 a je to tak v pořádku? :-)

To se ptám, protože mě to zajímá. Nemyslím to nijak rýpavě nebo tak něco. Myslím to spíš tak, že ten s výrazně vyšším platem chce třeba šetřit, zatímco ten s minimem si chce kupovat - ze společného, ale přeci jenom..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí