Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak tady přemýšlím nad těmi jmény, které se v diskusích objevují jako zaručené tipy a přemýšlím, kdo ta jména vybírá a proč.
Rozumím tomu, je-li jeden z rodičů cizinec, pár se chystá žít v zahraničí atd., ale jinak je to pro mě zvláštní. Samozřejmě beru, že stále se mnohem více dává jmen kalendářových, ale ve svém okolí slýchám často jména taková, která bych osobně nezvolila.
Líbí se Vám taková jména? Proč? Nelíbí se Vám? Proč myslíte, že rodiče dávají. Mám na to svoji teorii, tak jsem zvědavá, jestli někdo bude mít podobný názor či jestli se mně tady potvrdí z odpovědí.
tak asi neobvykla jmena davaji rodice, protoze se jim libi, ne?
Ahoj, já jsem zastánkyně jmen z kalendáře…Zvlášť když je příjmení echt český
Žádnou teorii na tom nemám, prostě mi příjde hloupý aby se u nás někdo jmenoval např. Jessica (jednu takový dítko znám
)
Co je neobvyklé jméno?
Magdalenka mi přijde neobvyklá… Moc jich teda neznám ![]()
Každý chce své dítě odlišit. A také je fakt, že mi cizí jména přijdou libozvučnější
nebráním se cizímu jménu i k českému příjmení - proč vlastně ne, kdo 100% může říct, že v dnešní kosmopolitní době zůstane dítě za pecí? Jenom asi teda jedna věc mě ubíjí a to jsou taková ta seriálová křestní jména - Esmeralda, Milagros, ta turecká telenovela…to dát dítěti je fakt na pěst!
Pipet píše:
Co je neobvyklé jméno?Magdalenka mi přijde neobvyklá… Moc jich teda neznám
Píšu v prvním příspěvku - neobvyklé = není v našem kalendáři. Magdalenka tam je.
ano, mě třeba přijde hloupý dát holčičce echt české křestní, co je v kalendáři - Otýlie..to by mi za Jessicu ruce mohla líbat, hm?
já slyšela dobré přirovnání: dej děcku exotické jméno a vyroste z něj exot ![]()
osobně mám takovou teorii - pokud člověk není cizinec nebo nemá partnera cizince nebo nemá jiný opodstatněný důvod (jméno se dědí atp.), a přesto dá dítěti neobvyklé jméno, tak má veskrze nudný život, a alespoň tímto to chce vybočit z nudného stereotypu nebo ze své životní šedi…
no a taky spousta ženských dává jména podle toho, co je zrovna „trendy“
(tímto se prosím nechci nikoho dotknout
)
Líbí se jim, a chtějí aby oni a jejich dítě nezapadli do davu Filípků, Honzíků, Kristýnek a Aniček
Mě to v jádru nevadí, vlastně je to rodičů věc, ale fakt mi přijde spíše úsměvný, když má nějaký dítě jméno typu Dorothy Nováková a Samuel Vocásek.
Ono v dnešní době jsou neobvyklá jména i staročeská typu Přemysl, Božena, Oldřich…
Třeba Rozálie v českém kalendáři není, ne? A přijde vám tak strašně neobvyklé? Mně teda ne…
Přijde mi každého věc, jaká dá svým dětem jména a ani o tom moc nepřemýšlím… ale já třeba mám ráda jména jako Rozálie, Žofie, pro chlapečky chceme Matúš (muž je slovák a líbí se nám víc slovenská verze) a Adam.
Muž má příjmení italské, byť psané slovensky.
Black_Orchids píše:
já slyšela dobré přirovnání: dej děcku exotické jméno a vyroste z něj exot![]()
osobně mám takovou teorii - pokud člověk není cizinec nebo nemá partnera cizince nebo nemá jiný opodstatněný důvod (jméno se dědí atp.), a přesto dá dítěti neobvyklé jméno, tak má veskrze nudný život, a alespoň tímto to chce vybočit z nudného stereotypu nebo ze své životní šedi…
(tímto se prosím nechci nikoho dotknout
no a taky spousta ženských dává jména podle toho, co je zrovna „trendy“)
Já si zase myslím, že taková ty davová jména dávají nudní lidé bez nápadu
, taky se nechci nikoho dotknout.
Proc neobvykla jmena? A proc ne? Nemusi mit kazdy jmeno z top ten, ne? Ja mam jmeno neceske, nase deti jmena staroceska. A krasna. K prijmeni se hodi vsechna.