Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
hanapospis píše:APuccelli píše:Ale Samuel je ceske jmeno a je v kalendari. Me se treba strasne libilleennttiillkkaa píše:Přesně tak… jsou vlastně mnohem víc neobvyklá, třeba i ta Žofie, kterou mám tak ráda. Na rozdíl od jmen jako třeba Samuel, Thea atd.
Ono v dnešní době jsou neobvyklá jména i staročeská typu Přemysl, Božena, Oldřich…
Já to jméno Samuel napsala, protože ho někdo zmínil přede mnou… mě je Samuel docela jedno ![]()
A jestli je české či není, to nevím… dneska už asi jo ![]()
Samuel je v kalendáři, ano… Tak moc nechápu, proč to teda někdo považuje za neobvyklé nebo nehodící se k českému příjmení????
To je zase diskuze, no rodiče dávají podle toho, co jim se líbí, ne? Nikdo se nemůže zavděčit každému… Někomu se líbí to, někomu zas něco jiného.....
Mně osobně vadí, když je ve třídě pět Adélek, dvě Kačenky, tři Anny. No, ale rodiče jsou asi spokojení, tak co?
My mame napriklad Viktoriu. Pretoze som Slovenka, tak po slovensky. Strasne ma vytaca ze ju vsade pisu ako „Victoria“.
Pro mě jsou neobvyklá ta jména, která v mém okolí nikdo nemá, jako třeba Pravoslav. A pak ta zahraniční, ale profláklá díky televizi, jako je Kevin (vím o dvou dětech) a Jessica. Domnívám se, že jejich matky fandí filmu Sám doma a seriálu To je vražda , napsala. Já bych takové křiklavé jméno nedala, už jen proto, že by to vypadalo, jako že jsem televizní fanatik. Psovi možná, ale dítěti ne. A taky bych se bála, jak na to budou třeba ve škole reagovat všechny ty Aničky, Honzíkové a podobně. My jsme měli na základce dvě děti čistokrevně amerických rodičů a vím, že jsme neřešili nic jiného, než jejich „divná“ jména. Nám to nedocházalo a je to trápilo.
ncc1701 píše:Aha, a to jste jako řešili nějak dlouhodobě? To jste měli ale nudu ve škole, že vás tohle bavilo
Pro mě jsou neobvyklá ta jména, která v mém okolí nikdo nemá, jako třeba Pravoslav. A pak ta zahraniční, ale profláklá díky televizi, jako je Kevin (vím o dvou dětech) a Jessica. Domnívám se, že jejich matky fandí filmu Sám doma a seriálu To je vražda , napsala. Já bych takové křiklavé jméno nedala, už jen proto, že by to vypadalo, jako že jsem televizní fanatik. Psovi možná, ale dítěti ne. A taky bych se bála, jak na to budou třeba ve škole reagovat všechny ty Aničky, Honzíkové a podobně. My jsme měli na základce dvě děti čistokrevně amerických rodičů a vím, že jsme neřešili nic jiného, než jejich „divná“ jména. Nám to nedocházalo a je to trápilo.
byron píše:
Já si asi založím diskuzi, kdo dává nudná jména a proč???
No vždyť můžeš, jen musíš definovat „nudná jména“.
Já jsem definovala, co považuji za neobvyklá jména (já) a hned jsem byla poučena, že to je špatně - tož tolik o té toleranci ![]()
KatkaX píše:Pipet píše:Píšu v prvním příspěvku - neobvyklé = není v našem kalendáři. Magdalenka tam je.
Co je neobvyklé jméno?Magdalenka mi přijde neobvyklá… Moc jich teda neznám
ale spousta jmen,ktere jeste nezaktualizovali.. takze zatim v kalendari nejsou,ale v budoucnu je zaradi…
Jinak já se jmenuju Petra a i když je to v mé generaci obvyklé, nemám ve svém okolí ani jednu
Třeba se stane, že za chvíli bude každá třída plná Natálií, Sofií, Samuelů a podobně… dneska mluvíme o „výjimečnosti“ a „originalitě“, ale kdoví, jak to bude vnímáno za pár let?
KatkaX píše:No já jsme pochopila, jak jsi to myslela, nebojbyron píše:No vždyť můžeš, jen musíš definovat „nudná jména“.
Já si asi založím diskuzi, kdo dává nudná jména a proč???
Já jsem definovala, co považuji za neobvyklá jména (já) a hned jsem byla poučena, že to je špatně - tož tolik o té toleranci
K té toleranci: myslím, že jsou tu všichni hrozně tolerantní. Stá diskuze o jménech, to chce hodně tolerance…
No a ta teorie je prostá: dávají taková jména, portože se jim líbí, hezky jim zní, když to jméno slyší, mají z nej dobrý pocit. nebo se jim líbí význam jména
Příspěvek upraven 09.02.12 v 17:39
ahoj neobvyklá jména mi nevadí. Co se mi nelíbí jsou jména která jsou v češtině krásná ale psaná anglicky - Caroline, Nicolas apod. Samozřejmě v kombinaci s českým příjmením. A pak se mi nelíbí dát dítěti zdrobnělinu - Vítek, Míša … V dětství je to roztomilý, ale jak byste se koukali na ředitele firmy, který by se představil např. Míša Novotný.
byron píše:ncc1701 píše:Aha, a to jste jako řešili nějak dlouhodobě? To jste měli ale nudu ve škole, že vás tohle bavilo
Byl rok 1992. Nám bylo šest, sedm let a v životě jsme se s tím nesetkali. A byly jsme děti, na tom není nic nepochopitelného. Řešili jsme to, jen když u nás byli noví. Ale i tak, jednou nebo víckrát, to už je jedno, pokud se člověk kvůli tomu cítí nepatřičně, ne?
me se nelibi typicky ceska jmena,ac jsou pekna,tak je jich hromada…Ja jsem treba Radka a ve skole jsme byly 4 a bylo to neprijemne…vyucijici taaaaak a k tabuli pujde Radka a vsechny jsme ztuhly,ktera to bude…rikala jsem si,ze az jednou budu mit dite,tak nechci aby to mel jak ja…
tak proto ma neobvykle jmeno,navic uz jen to,ze jsem otehotnela a syna donosila byl zazrak,tak si zaslouzil neco jineho,vyjimecneho…
me je treba fuk jaky kdo da jmeno,proste at se ridi srdcem a zaroven i trosku premysli nad buoucnosti ditete a jak jde k primeni,ale je to ciste vec rodicu a nikoho jineho…
![]()
Je teda pravda, že já mám neobvyklé příjmení, takže si mě každý učitel pamatoval. Myslím, že pro každého rodiče je jméno, které svému dítěti vybral to nejhezčí a upřímně mi bylo celkem jedno, co si kdo myslí o našem Vítovi.
My chtěli neobvyklé, ale české a tak máme Oldřicha
. V porodnici z toho byli docela paf, že jsou teď pořád Sebastianové, Samuelové a Tadeášové.