Kdo dává neobvyklá jména a proč?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12272
9.2.12 17:38
hanapospis píše:
APuccelli píše:
lleennttiillkkaa píše:
Ono v dnešní době jsou neobvyklá jména i staročeská typu Přemysl, Božena, Oldřich…
Přesně tak… jsou vlastně mnohem víc neobvyklá, třeba i ta Žofie, kterou mám tak ráda. Na rozdíl od jmen jako třeba Samuel, Thea atd.
Ale Samuel je ceske jmeno a je v kalendari. Me se treba strasne libi :srdce:

Čemu říkáš české jméno? Samuel má původ v hebrejštině… Je jen pár opravdu českých jmen a právě ta patří dnes do neobvyklých, tedy tím myslím méně frekventovaných.

Tady jména slovanského původu a hodně z nich mi tedy přijde hodně neobvyklých.

http://cs.wikipedia.org/…_p%C5%AFvodu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6569
9.2.12 17:38

Mně se od dětství líbila jména Samuel a Vojtěch, za mně se moc nedávala, bohužel, teď je to víc než obvyklé… Ale co, i tak jsou to krásná jména!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
9.2.12 17:39

na zakladni skole v prnivm stupni jsme byli 4 Hanky ve tride. Ucitelka vsem rikala jmenem jenom nam Hankach prijmenim. Strasne me to mrzelo a myslela jsem si ze me pani ucitelka nema rada…
Na vyssim stupni ZS uz jsme byli „jen“ tri Hany a na stredni uz jsen dve. :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
9.2.12 17:41

Já jsem chtěla, aby to jméno nemělo 10 dětí ve škole, školce - prostě když se zavolá, aby bylo pravděpodobné, že tam bude jedno dítě toho jména a nebudou první, druhý nebo s příjmením.

Zajímavé je, že teď u malé se spousta lidí divila, že jsme dali tak obyčejné jméno - přitom teď je na 41. místě v oblíbenosti, takže pevně doufám, že můj předpoklad bude splněn. Kdybysme dali Sofie, lidi by hleděli, že máme spíše neobvyklé jméno, ale přitom je na místě 16.

Čímž neříkám, že máme nějaká neobvyklá jména, můj požadavek byl, aby to bylo v kalendáři, ale umím si představit, že takto uvažují i ti druzí. Jak uvažují lidé, kteří dají dítěti jméno, které je třeba vyslovovat podle anglických pravidel výslovnosti, či do jména přidávají různé redundantní hlásky, fakt netuším :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
9.2.12 17:41

My jsme vybírali tak, abychom dali jména méně frekventovaná, ale ne přímo „exotická“ Také jsme chtěli, aby jména měla víc domáckých tvarů. Podle mě se jméno dává proto, aby se lidé od sebe odlišili a ne aby se pak sešlo pět lidí se stejným jménem ve škole, školce, práci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
9.2.12 17:42
kolozubka píše:
hanapospis píše:
APuccelli píše:
lleennttiillkkaa píše:
Ono v dnešní době jsou neobvyklá jména i staročeská typu Přemysl, Božena, Oldřich…
Přesně tak… jsou vlastně mnohem víc neobvyklá, třeba i ta Žofie, kterou mám tak ráda. Na rozdíl od jmen jako třeba Samuel, Thea atd.
Ale Samuel je ceske jmeno a je v kalendari. Me se treba strasne libi :srdce:

Čemu říkáš české jméno? Samuel má původ v hebrejštině… Je jen pár opravdu českých jmen a právě ta patří dnes do neobvyklých, tedy tím myslím méně frekventovaných.

Tady jména slovanského původu a hodně z nich mi tedy přijde hodně neobvyklých.

http://cs.wikipedia.org/…_p%C5%AFvodu

Ja to vim .Me se libi hebrejska jmena. Ceske jsem myslela tak ze je v ceskem kalendari.

Jakub je pak taky hebrejske jmeno od jmena Jacob.
Potom by byly Ceska jemna jen takova jako typu Miroslav,Pravoslav a jiny slav… Premysl, Bozena a jina…
Temer zadne jmeno nemuzes potom povazovat za Ceske.

Příspěvek upraven 09.02.12 v 17:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4572
9.2.12 17:43

takze ja mam doma exota.. a jsem na nej popravu hrda… Jmenuje se Damián (celým jménem Damián František) a jelikož Damián neni ve starych kalendarich tak je vyvrhel?? :lol: :lol: me se to jemno libi, proto jsem ho tak pojmenovala.. nepotrebuju mit doma ( a tim nechci zadnou z vas urazit!! ) Adama,Dominika nebo Lukase :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
9.2.12 17:43

My jsme se dohodli s manželem že budeme vybírat z českého kalendáře.Chtěli jsme Barunku,ale mě se nelíbí česká Barbora a chtěla jsem Báru, takže to padlo.Nakonec máme Julii.V českém kalendáři je a není zas tak úplně obvyklé.A hodí se nám k delšímu příjmení.Taky jsme vybírali podle toho aby neměla svátek blízko narozenin.
Cizí jména mi nevadí, pokud se to vyloženě nebije s příjmením.A taky potom takové ty hlášky kdy musí rodiče říkat Ela se dvěma L, Kristina s měkkýma i, Emma se dvěma m - jak kdyby to nebylo jedno.

• Citovat
  • Upravit
byron
9.2.12 17:44

Jo, i Hana a Anna jsou hebrejská

• Citovat
  • Upravit
byron
9.2.12 17:44
Evelline píše:
takze ja mam doma exota.. a jsem na nej popravu hrda… Jmenuje se Damián (celým jménem Damián František) a jelikož Damián neni ve starych kalendarich tak je vyvrhel?? :lol: :lol: me se to jemno libi, proto jsem ho tak pojmenovala.. nepotrebuju mit doma ( a tim nechci zadnou z vas urazit!! ) Adama,Dominika nebo Lukase :palec:
Prosím tě a popiš nám, co tě k tomu vedlo :mrgreen:
  • Citovat
  • Upravit
3839
9.2.12 17:45

já vybírala jméno pro syna, aby bylo v českém kalendáři, hodilo se k našemu příjmení a aby bylo bez háčků a čárek, a tudíž mezinárodně použitelné
(hodně cestujeme a chystáme asi další stěhování)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
9.2.12 17:45
byron píše:
Jo, i Hana a Anna jsou hebrejská

jj.. hodne jmen pochazi z Hebrejstiny.
Vetsina ma ruzne tvary ve vsech jazycich.
Jakub se mi strasne libi :srdce: ( i kdyz je v prni desitce) ale nelibi si mi Kuba. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
byron
9.2.12 17:46
byron píše:
Evelline píše:
takze ja mam doma exota.. a jsem na nej popravu hrda… Jmenuje se Damián (celým jménem Damián František) a jelikož Damián neni ve starych kalendarich tak je vyvrhel?? :lol: :lol: me se to jemno libi, proto jsem ho tak pojmenovala.. nepotrebuju mit doma ( a tim nechci zadnou z vas urazit!! ) Adama,Dominika nebo Lukase :palec:
Prosím tě a popiš nám, co tě k tomu vedlo :mrgreen:
Soudě podle uvažování některých jste romové?(snad chápeš že to není ve zlém)
  • Citovat
  • Upravit
3839
9.2.12 17:46

jo a jako holku jsem do dotazníku pro matriku uvedla „Marie“ - krásné jméno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38135
9.2.12 17:47

Ja myslim, ze by se jmeno melo vybirat predevsim podle toho, co se libi rodicum a tak nejak pasuje k prijmeni. Nebudu prece vybirat buhvijake jmeno jen proto, ze chci svoje dite odlisit od jinych.. I driv se stalo, ze bylo ve tride nekolik deti stejneho jmena a u nas se to teda nikdy neresilo, tak nevim, proc bych na to mela koukat ted.. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová