Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den,
prosím o radu. S manželem se rozvádíme.
Syn 5 let zůstává v mé péči a zajímalo by mě,
jak to bude s vrácením daně za dítě za tento rok.
Já si myslím, že on si o to žádat nemůže, protože
nebude žít ve společné domácnosti s malým.
On mi tvrdí, že si to bude dělat on a pak mi možná
půlku dá. Poradíte prosím někdo? Děkuji
Ten, kdo pracuje by si to měl vyřídit… nárok na peníze by jste, ale měla mít, Vy, protože máte syna v péči.
![]()
Já pracuji taky, ale jak ho mám donutit, aby si to nenárokoval on?
Určitě mi pak nedá ani korunu a přitom mu to budou počítat měsíčně k výplatě ![]()
Pokud mu to zamestnavatel rovnou zohlednuje v mesicni vyplate, tak zkus kontaktovat jejich ucetni s tim, ze si slevu na dite od ted uplatnujes ty, ze mas dite ve sve peci.
Zavolat jejich účetní, že syna máš v péči a aby mu to tam nedávala, pokud nedoloží papír o svěření do péče.
To je těžký a záleží na domluvě. Nejspíš bych poradila být rychlejší než on
.Rychle si to v práci vyřídit klidně i měsíčně k výplatě, aby on už na to neměl nárok. Ze zákona může jen jen jeden čerpat daňové zvýhodnění a to musíte být Vy!
Uplatnit daňové zvýhodnění na dítě může ten s kým dítě dítě sdílí společnou domácnost. On tedy uplatnit nesmí.
Jeho účetní by od něj měla chtít potvrzení nebo čestné prohlášení od tebe, že si odpočet neuplatňuješ. Takže mu to prostě nedáš, případně jim rovnou pošli prohlášení, že vzhledem ke svěření dítěte do své péče slevu uplatňuješ ty. Nárok na slevu na dani má ten, s kým dítě žije ve společné domácnosti, takže žádné „on si uplatní a MOŽNÁ mi půlku dá“ nepřichází v úvahu.
Pokud nežije s dítětem ve společné domácnosti, nemůže uplatňovat slevu. Tim, že to dělá porušuje zákon