Kdo u vás propadá, aneb jak se daří inkluze?

Anonymní
21.6.20 15:48

Kdo u vás propadá, aneb jak se daří inkluze?

Chtěla jsem se zeptat kolegyň učitelek, nebo i maminek, co mají děti na druhém stupni a v deváté třídě. Kdo u vás na základce propadá? Když to vezmu za naší školu v posledních letech odcházeli že sedmé osmé třídy dva Romové s pětkami, loni jeden většinový, letos jeden Rom s dvanácti! pětkami a výhledově příští rok dva Romové opět s pětkami vyjdou v osmé třídě.
Kdysi-před inkluzí byl takový případ, že by někdo neměl základní vzdělání, tak jednou za pět let…co u vás?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
66815
21.6.20 16:16

Jak kde, ted ucim na normalni zakladce, s petkami vychazi jeden osmak. Nekolik let jsem ucila ve vyloucene lokalite, tam s petkami ze sedmicky-osmicky decka vychazela bezne. Ani se nikam na ucnak nehlasili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
21.6.20 16:20

A souvislost s inkluzi bych nehledala. Nepodnetne prostredi, geny, nechut pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
21.6.20 16:20

@matkabagristy Nebylo to pro tebe demotivujici, ucit takove deti/na takove skole? Se snazis, venujes tomu cas a vysledek v podstate zadny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
21.6.20 16:25

Jsem 4,5 roku ve skole a za tu dobu propadnul jeden. Dva propadlici se pristehovali (mensina).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
21.6.20 16:30
@Svistice píše:
@matkabagristy Nebylo to pro tebe demotivujici, ucit takove deti/na takove skole? Se snazis, venujes tomu cas a vysledek v podstate zadny?

to, ze neni zadny vysledek, jeste neni to nejhorsi. Ty decka jsou poznamenana, rodinne prostredi uplne jinak (protiskolne a protibile) nastavene. V neromskych rodinach zazemi uplne strasne. Decka od mala pohrdaji rodici, tedy i jinymi dospelymi, nektere vubec neznaly jakoukoli hranici. Proste kdyz se rozhodl celou hodinu rvat, tak rval.Fakt jsem treba stala, vedle me sef, vychovny poradce a on rval. Psychicky narocne, fakt jsem se do prace vetsinou netesila. Zas na druhou stranu tam byla i decka vdecna, vstricna i ty lumpi meli nejakou dobrou stranku. Ja jsem se tam strasne moc naucila, je ted pro me na bezne zakladce vse jednodussi. Kolegove krouti hlavami, podivuji se, co ta decka zase vyvedla, jaktoze neco nechapou. A pro me je to free. Jo, a moc se mi styska po dospelych tam, byli jsme bezvadna parta, pomahali jsme si, byla sranda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26246
21.6.20 16:36
@Svistice píše:
Nebylo to pro tebe demotivujici, ucit takove deti/na takove skole? Se snazis, venujes tomu cas a vysledek v podstate zadny?

já jsem po škole nastoupila do školy v ghettu a musím říct, že to byla obrovská škola do života. Naučilo mě to spoustu věcí a srovnalo mi to priority (o ztrátě pedagogických ideálů ani nemluvím :mrgreen: ). Na jednu stranu bylo ubíjející pořád dokola vysvětlovat stejnou věc, která se v hlavách svěřenců nechtěla uchytit, na druhou stranu ta děcka byla přímá - prostě si dali o přestávce do držky, na začátku hodiny mi to oznámili a byl klid. Většinu rodičů jsem nikdy neviděla. A naučila jsem se fungovat fakt s minimem peněz, třídní fond byl sci-fi.

a jak píše @matkabagristy nade mnou, jsem zocelená, běžné lumpárny dětí mě nevytáčí, protože vím, že může být i hůř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.20 17:13
@matkabagristy píše:
A souvislost s inkluzi bych nehledala. Nepodnetne prostredi, geny, nechut pracovat.

Já ano, protože dříve by se tito jedinci ani na druhý stupeň nedostali. Kolegyně z prvního stupně by je odlifrovaly na speciální školu, kam rozumově patří. Lenost a nechuť k práci je bohužel už pověstná :zed:

• Citovat
  • Upravit
36504
21.6.20 17:51

Vyhozené peníze za inkluzi.Jen to brzdí nadané děti k lepším výkonům. Ty jsou naše intelektuální budoucnost, ne děti z různých důvodů inkludovaných. Mentálně postižené děti a děti s poruchami chování jsou jen přítěž a patří do svých specializovaných škol.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
21.6.20 17:56

Deti, kterych jsem psala ja, nebyly v inkluzi, jen byly spatne/jinak vychovane. V te skole nebyl ani jeden asistent pedagoga. Deti v inkluzi tam taky byly, ty jsou ted ve vsech skolach, nepatri k propadlikum. dite v inkluzi v podstate ani nemuze propadnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
21.6.20 18:31

@matkabagristy @neumisa To vás holky obdivuju. :kytka: Já mám problém dělat něco, kde ta moje investovaná energie, čas, znalosti a úsilí nejsou nikde vidět. Byl abych vyhořelá natotata. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3899
21.6.20 19:20

Učila jsem na škole, kde každý rok jeden dva vycházeli z osmičky. Byly to nestudijní děti (ne moc chytré, ne moc soustředěné) z nepodnetnych rodin (jiné zájmy a priority než vzdělání, zhusta taky jiné starosti, existenční a tak). Problémy s chovanim, s autoritama, s režimem, s motivací. Nebyli to Romové, ti tam nežili. Občas nějaký cizinec (východ), ale jinak hlavně Češi.

S inkluzi to nemělo co dělat, neměli nic horšího než nějaké dys nebo ADHD. Chtělo by to komplexni práci s celou rodinou a pro děti na odpoledne zdarma a snadno dostupné místo, kde by dělaly úkoly a někdo by je doucoval. Pro cizince taky intenzivní pomoc s Čj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1421
21.6.20 23:30

@Burj Chalifa predpokladam, ze jiste máte to nadane dítě, ze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1166
12.9.20 12:21
@Burj Chalifa píše:
Vyhozené peníze za inkluzi.Jen to brzdí nadané děti k lepším výkonům. Ty jsou naše intelektuální budoucnost, ne děti z různých důvodů inkludovaných. Mentálně postižené děti a děti s poruchami chování jsou jen přítěž a patří do svých specializovaných škol.

Ale vždyť většina nadaných dětí má zároveň poruchy chování, některé autismus. Kam by pak jako měly jít?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3327
22.9.20 08:29
@Burj Chalifa píše:
Vyhozené peníze za inkluzi.Jen to brzdí nadané děti k lepším výkonům. Ty jsou naše intelektuální budoucnost, ne děti z různých důvodů inkludovaných. Mentálně postižené děti a děti s poruchami chování jsou jen přítěž a patří do svých specializovaných škol.

Naprosto souhlasím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin