Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já se ptala přímo naší dětské a ta mi řekla, že do polosedu-pololehu může tak na 20min a máme to střídat s lehem. Ale mám prcka zhruba o 2 měsíce staršího, taky ještě nesedí.
Já jsem obě děti vozila v hluboké korbě na bříšku. Když foukalo hodně, dostaly přes odkrytou korbu pláštěnku a koukaly skrz ni. Jelikož si oba poprvé sedli téměř v roce, fungovalo nám to celkem dlouhou dobu (časem samozřejmě museli být přikšírovaní) ![]()
ja posazovala do polosedu tak od 5ti mesicu, jinak by mala celou cestu v kocare prorvala, proste musela videt,jinak bylo zle.
VAzne nevim, proc by to melo byt spatne. v autosedacce taky prece nelezi.
Ty jo, pláštěnka mě nenapadla, to zkusím
. Děkuju za radu. No a asi půjde za chvilku do sporťáku, kterej jde i do úplnýho lehu, takže budu kombinovat občasný polosed, ležení na zádech s řevem a ležení na bříšku.
já dala do sporťáku v 6měsících a zhruba od 7 sem dávala do pololehu.mám na kočárku 4polohy tak do té předposlední..s oporou se posazovat může
měla sem stejný problém..malej v lehu ječel jak tur..
Rona píše:
Holky a můžu se zeptat jak jste to dělaly v kočárku? Samozřejmě vím, že nemám dítě posazovat,ale můj pětiměsíčňák začíná bejt v hluboký korbě vleže pěkně vzteklej. Občas ho dám na bříško a kouká dopředu, jenže to jde jenom když je pod mrakem a nefouká .. prostě málokdy jsou ideální podmínky. Takže přemýšlím, že ho dám do sporťáku .. může alespoň do nějakýho pololehu nebo jste opravdu všechny tak důsledné, že do cca 9 - 10 měsíců vozíte úplně vleže?
ahoj, já vozila v leže dokud opravdu neseděli, za těch pár měsíců ta zničená záda fakt nestojí
Tak Marecek je ve sportaku asi tyden. Uz se do hluboke nevejde. Sportak jde do uplneho lehu, takze se snazim s tim vydrzet co nejdele. Ale kdyz se uz hodne zlobi, tak prizvednu do pololehu(sedu).
Jenze on je sileny sidlo, tak se mu ani pri vyhledu do kraje dlouho v kocarku nelibi ![]()
Na brisko jsem ho jeste nezkusila dat. Asi zavedu a uvidim, co mi na to rekne. Jen se obavam, ze se bude chtit odplazit ![]()
Rona píše:
Holky a můžu se zeptat jak jste to dělaly v kočárku? Samozřejmě vím, že nemám dítě posazovat,ale můj pětiměsíčňák začíná bejt v hluboký korbě vleže pěkně vzteklej. Občas ho dám na bříško a kouká dopředu, jenže to jde jenom když je pod mrakem a nefouká .. prostě málokdy jsou ideální podmínky. Takže přemýšlím, že ho dám do sporťáku .. může alespoň do nějakýho pololehu nebo jste opravdu všechny tak důsledné, že do cca 9 - 10 měsíců vozíte úplně vleže?
Tak já jsem nečetla vše,ale já jsem měla sporťák do lehu do té doby,kdy jsem si nebyla na 100%jistá zím,že sedí úplně sám.
A jak psala jizvíková,za zničený záda to nestojí.
Tak my jsme šli do sporťáku před týdnem, malej má 6,5 m. V hluboké hučí a hučí, chce koukat, ve sporťáku je spokojenej. Dávám ho co nejvíc do lehu, ale i přesto pořád zvedá hlavičku a jakoby si chtěl sednout. Není to úplně narovno, malinkej sklon tam má, ale ve vajíčku mi přijde posazenej víc. Tak nevím.
Proč přesně by měli být prckové na úplně rovném dnu- nevíte někdo?
melanka píše:
Není to úplně narovno, malinkej sklon tam má, ale ve vajíčku mi přijde posazenej víc. Tak nevím.Proč přesně by měli být prckové na úplně rovném dnu- nevíte někdo?
Ze stejného důvodu, proč se děti nemají posazovat nebo předčasně nosit ve vzpřímené poloze - protože jim to ničí záda. Zádové svalstvo není ještě dost pevné na to, aby udrželo páteř v ose.
K té autosedačce - dítě je v ní taky hodně posazeno, to určitě - však se taky delší pobyt ve vajíčku nedoporučuje stejně, jako předčasné posazování. V praxi je rozdíl především v tom, že ve vajíčku dítě obvykle stráví relativně chvilku, zatímco v kočárku i pár hodin denně.
BohunkaP píše:melanka píše:
Není to úplně narovno, malinkej sklon tam má, ale ve vajíčku mi přijde posazenej víc. Tak nevím.Proč přesně by měli být prckové na úplně rovném dnu- nevíte někdo?
Ze stejného důvodu, proč se děti nemají posazovat nebo předčasně nosit ve vzpřímené poloze - protože jim to ničí záda. Zádové svalstvo není ještě dost pevné na to, aby udrželo páteř v ose.
K té autosedačce - dítě je v ní taky hodně posazeno, to určitě - však se taky delší pobyt ve vajíčku nedoporučuje stejně, jako předčasné posazování. V praxi je rozdíl především v tom, že ve vajíčku dítě obvykle stráví relativně chvilku, zatímco v kočárku třeba i několik hodin denně.
V autosedačce by měl být jen na dobu nezbytně nutnou k převozu,a neměla by doma nahrazovat třeba funkci lehátka,apod.i když jak už jsem psala v jiné diskusi,tak i za lehátko úplně narovno jsem od ortopedky dostala sprdunk ![]()
BohunkaP píše:melanka píše:
K té autosedačce - dítě je v ní taky hodně posazeno, to určitě - však se taky delší pobyt ve vajíčku nedoporučuje stejně, jako předčasné posazování. V praxi je rozdíl především v tom, že ve vajíčku dítě obvykle stráví relativně chvilku, zatímco v kočárku i pár hodin denně.
Jinak pěkný výklad,proč dítě neposazovat
![]()
Pro BohunkaP a momi33: díky za vysvětlení, tak nějak jsem si to myslela.
Ve vajíčku naštěstí jezdíme minimálně, sporťák zatím tak hodinku denně, ale zkusím ho ještě vrátit do hluboké korbičky. Stejně se má ochladit. ![]()
Obávám se ale, že domácího lehátka se vzdát nedokážu. Jednak se tam malýmu líbí, dobře se mu v něm kaká
a já si aspoň můžu doma něco udělat.
melanka píše:
Obávám se ale, že domácího lehátka se vzdát nedokážu. Jednak se tam malýmu líbí, dobře se mu v něm kakáa já si aspoň můžu doma něco udělat.
Jestli ho tam nemáš hodinu v kuse nebo několik hodin denně, tak o nic nejde - dej si to narovno a hotovo. Ono zrovna na ta lehátka se názory dost liší (doktoři od toho často odrazují ne tak kvůli přetěžování zad, jako spíš proto, že dítě nemá možnost zkoušet přetáčení a podobně, že je prostě omezované v přirozeném vývoji) - prostě to chce všeho s mírou. ![]()
momi33 píše:
Jinak pěkný výklad,proč dítě neposazovat![]()
![]()
![]()