Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj ![]()
Neboj, ma jeste cas! Muj prvni zacal sedet az asi v 8,5 a to se rovnou i postavil. Prostrednacka si sedla az ve 13ti mesicich je hypotonicka, trochu jsme cvicili a nechali to na ni. Neposazuj ho, on na to prijde sam az bude pripravenej. Klidne zitra nebo za dva mesice ![]()
ahoj,
tak většinou se říká že pokud se dítě neposadí samo tak neposazovat,ale zrovna v našem případě,kdy malej byl lenoch,tak se posadí s velkým usílím až od roku a 4měsíců,takže to bychom se načekali,ale nic se nemá uspěchat,pomaličku může poposedávat jen v opravdu malých intervalech od 6měs.-pokud je výdoj dítěte fyziologický-ale mi seděli až v 8.až 9.měsíci,dávala jsem kolem něj deku,když se nečekaně svalil,kolem hračky a byla to paráda,alerozhodně nemá cenu nic uspěchat,náš byl pohodový lenoch,takže do ničeho se nehrnul,jinak je to u dětí které v roce lítají jako ďáblící.....jsou více akční ![]()
Ahoj.Nám taky paní doktorka říkala,že pokud dítě samo nesedí,neposazovat.Obecně platí,kluci později.
Je to individuální.První chlapeček se sám posadil až skoro v 9 měsících.Do té doby se všelijak přetáčel,snažil se sednout.Já jsem ho neposazovala,maximálně chvíli na klíně,ale jinak ne.Holčička ještě neměla ani 7 měsíců a už se posadila sama,i v kočárku.To pak bylo řečí od známých,proč tak malé dítě posazuji,že ji křivím páteř apod.
Ahojky mám 5ti měsíční dceru a ta už by seděla zvedá se je zvědavá a když ji vemu za ručičky tak se sama posadí ale hned ji položím a dokud si sama nesedne tak ji nebudu nutit , ona by už lezla krčí nohy když ji na bříšku a odráží se od sedačky ![]()
Pellu neboj Kubík to zvládne,my jsme třeba dřív lezli a stoupali si než seděli,to se naučil snad až kolem devátého měsíce,taky k tomu dojde,každé dítko je jiné a má jiný vývojový cyklus ![]()
Malý taky daleko dřív lezl a obcházel nábytek, než seděl. Ale já jsem ho podezřívala, že nesedí ne proto, že by to neuměl, ale že je to příliš statický ![]()
Začal někdy kolem 8.-9. měsíce. ![]()
No za ruce se posadi klidne i moje 4mesicni mimino, kdybych to nechala na nem, to ale se sezenim nema nic spolecnyho. Dite si samo sedne pres kolena a bok. Primy brisaky zapojuje az mnohem mnohem dyl, co se posazovani tyce, z lehu na zadech si sedne az v x letech, nevim ted v kolika. A fakt neposazovat, ono to dite neni liny jen tak, proste na to neni pripraveny a timhle treninkem se muze nadelat pekna paseka, ktera se projevi treba ve 20ti.
No ja se teda na to vubec netresu ![]()
Ahoj!
Umí už lézt po kolínkách?
Děti se obvykle posazují, až když se naučí lézt po kolínkách.
První dítě asi v 9. měsících, druhé v osmi a třetí se posadil až teď po druhém roce. Trvalo mu totiž dlouho, než z plazení přešel na lezení. A to stál taky dřív, než seděl.
Rozhodně se ho to nesnaž nějak naučit. Nech ho co nejvíce na zemi, aby lezl. On na to sám přijde, až dozraje jeho čas.
Řekla bych, že obvyklá doba je okolo toho 9. měsíce.
Ahojky Pellu ![]()
u nás Tomík začal nejdříve lézt na 8,5 měsících a až potom sedět. Oni mají správně nejdříve lézt a pak se do sedu přetočit přes nožičku z kleku, což je dost obtížné. Myslím, že máte ještě čas.
My už se začínáme pohupovat na všech čtyřech - to ale letí ![]()
Bud klidna, nas Taja se nejdriv naucil chodit(kdyz se to ucil padal furt jen dopredu) a teprve kdyz ze stoje spadl na zadek a zustal na nem tak se naucil sedet… a to bylo cca v 9-10 mesicich
ahojky,
každé dítko je originál. starší si sedla až v 10,5M, mladší už se sama skoro posadí od 7M. obecně myslím nejdřív musí začít trochu lézt, pak se můžou posadit, jinak to nejde.
Až se samo posadí, u nás to bylo až v 10ti měsících. Nejprve lezla a ze čtyřech se teprve naučila sednout.
Martasaja píše:
Malý taky daleko dřív lezl a obcházel nábytek, než seděl. Ale já jsem ho podezřívala, že nesedí ne proto, že by to neuměl, ale že je to příliš statický
Začal někdy kolem 8.-9. měsíce.
přesně. Stojí ale nesedí. To už radeji na břichu.
no MAtusko sa plazil.potom v 10.mesiaci sa postavil..dva dni an to chodil okolo nabytku a az ked padol na zadok.mu doslo..ze sa da na nom sediet..
boli sme aj na neurologi..a ten sed spravil dva dni rped kontrolopu..uff..ale itak povedali..ze je sice poalsi , ale v norme..
Zdravím všechny maminky!!!
Mám dotaz, kdy tak děti začínají sedět? Nám je 7,5 měsíce a nic nenasvědčuje tomu, že by to mělo přijít.