Kdy bude sedět?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
362
4.4.11 10:57
BohunkaP píše:
melanka píše:
Obávám se ale, že domácího lehátka se vzdát nedokážu. Jednak se tam malýmu líbí, dobře se mu v něm kaká :mrgreen: a já si aspoň můžu doma něco udělat.
Jestli ho tam nemáš hodinu v kuse nebo několik hodin denně, tak o nic nejde - dej si to narovno a hotovo. Ono zrovna na ta lehátka se názory dost liší (doktoři od toho často odrazují ne tak kvůli přetěžování zad, jako spíš proto, že dítě nemá možnost zkoušet přetáčení a podobně, že je prostě omezované v přirozeném vývoji) - prostě to chce všeho s mírou. :wink:

JJ přesně tak to dělám :-) Jinak narazila jsem na pár tvých příspěvků v různých diskuzích a všude jsi všem dobře radila a ještě vše dokážeš moc hezky vysvětlit. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22026
4.4.11 11:12
melanka píše:
JJ přesně tak to dělám :-) Jinak narazila jsem na pár tvých příspěvků v různých diskuzích a všude jsi všem dobře radila a ještě vše dokážeš moc hezky vysvětlit. :kytka:

Tééda, tolik chvály dneska :oops: :oops: :mrgreen: Děkuji. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32899
4.4.11 11:21

My jsme lehátko používali asi od 4 měsíců, nebylo úplně narovno, ale takový pololeh. Jinak bych v kuchyni nic neudělala, dítko celý den nespalo. Ale byl tam tak dohromady 1,5 hodiny za celý den a jinak na zemi. Jelikož bylo do 9kilo, tak v 7,5měs. šel do jídelní židličky, kterou jsem naklonila dozadu co to šlo a taky tam byl jen při jídle a asi 30 minut než jsem něco uvařila.
V kočárku jezdil do 10měsíců zásadně vleže. Aktivně jsme ho neposazovali, ale on si dost sedal sám, když jsme ho měli na klíně opřeného o prsa.O nic se nepřitahoval, prostě se předklonil. Ale taky jsme ho tak nenechávali sedat dlouho. Až když mi na 10měsíční prohlídce Dr řekla, že i bez toho má dobré svaly a pěkně sedí, že když bych chtěla můžu ho v kočárku posadit, tak jsem ho začala dávat do polosedu občas. Dneska už jezdí ve sporťáku v sedě, sice sám si nesedne, protože na to ještě nepřišel, ale leze, sedí na patách, klečí a stoupá si, tak myslím, že svaly už má pevné dost. Všechno dělá sám od sebe.
Ale dost mě štvalo, že od půl roka se mě všichni ptali " A už sedí?". :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22026
4.4.11 11:42
andelka83 píše:
sice sám si nesedne, protože na to ještě nepřišel, ale leze, sedí na patách…

Sed na patách bez jakékoli opory a bez držení se je totéž, co sed s nohama nataženýma před sebou. Pokud se Tvůj malý ničeho nepřidržuje a prostě vzpřímeně a bez držení klečí, můžeš ho považovat za sedícího. :wink:

Některé děti sedají výhradně na paty a nohy před sebe nenatáhnou nikdy - moje dcera je toho živým důkazem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32899
4.4.11 12:18
BohunkaP píše:
andelka83 píše:
sice sám si nesedne, protože na to ještě nepřišel, ale leze, sedí na patách…

Sed na patách bez jakékoli opory a bez držení se je totéž, co sed s nohama nataženýma před sebou. Pokud se Tvůj malý ničeho nepřidržuje a prostě vzpřímeně a bez držení klečí, můžeš ho považovat za sedícího. :wink:

Některé děti sedají výhradně na paty a nohy před sebe nenatáhnou nikdy - moje dcera je toho živým důkazem.

Díky. On to začal dělat teprve docela nedávno, do té doby jsem ho sedět nedávala. Sedne si „normálně“ jen když se k nečemu přitáhne, ale pak sedí hezky i bez držení. A jelikož si i sám stoupá kde to jde, tak vidím, že už má svaly dobré, jinak by to sám neuměl udělat že ne? No však už mu bude 11měsíců :lol: Ale je fajn že už to umí, přece jen na jaře je toho tolik k vidění a k tomu je lepší sedět. V zimě bylo super že vydržel vleže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32899
4.4.11 12:21

Já bych mu nerada něco zadrbala. Dělá to takhle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22026
4.4.11 12:28

Sedí, úplně bez problému. :palec: :lol: Šikulka :potlesk:

Oni někteří ortopedi tenhle sed neradi vidí, protože dítě při něm dost zatěžuje kolínka - ale nedá se s tím nic dělat. Prostě některé děti upřednostňují tuhle pozici a nožky dopředu nenatahují. Ale je to normální „samostatné sezení“.

Jenom si dovolím upřesnit k tomu stoupání - to s tím nesouvisí. Dítě, které si stoupá, ještě nemusí umět samo sedět, to je úplně jiná věc a zapojování jiných svalů - často to bývá přesně naopak. Nejdřív se dítě postaví a teprve pak sedne - ze stoje spadne na zadeček a překvapeně zůstane sedět, čímž to objeví… :wink: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rozmary
4.4.11 14:08

Malá sew taky hrozně vzteká,ale má smolíka musí vydržet :mrgreen: Má to malinko nadzvednutý aby nebyla uplně rovně,ale stejně prdlajs vidí,jezdíme s hromadou chrastítek aby se tam nenudila :-)

• Citovat
  • Upravit
32899
4.4.11 19:02
BohunkaP píše:
Sedí, úplně bez problému. :palec: :lol: Šikulka :potlesk:

Oni někteří ortopedi tenhle sed neradi vidí, protože dítě při něm dost zatěžuje kolínka - ale nedá se s tím nic dělat. Prostě některé děti upřednostňují tuhle pozici a nožky dopředu nenatahují. Ale je to normální „samostatné sezení“.

Jenom si dovolím upřesnit k tomu stoupání - to s tím nesouvisí. Dítě, které si stoupá, ještě nemusí umět samo sedět, to je úplně jiná věc a zapojování jiných svalů - často to bývá přesně naopak. Nejdřív se dítě postaví a teprve pak sedne - ze stoje spadne na zadeček a překvapeně zůstane sedět, čímž to objeví… :wink: :mrgreen:

Děkuji za schválení:-)To jsem taky četla,že se posadí buď z lezení nebo až ze stoje. Do minulého týdne nedělal ani jedno, tak byl v kočárku v lehu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115
5.4.11 09:39
Rona píše:
Holky a můžu se zeptat jak jste to dělaly v kočárku? Samozřejmě vím, že nemám dítě posazovat,ale můj pětiměsíčňák začíná bejt v hluboký korbě vleže pěkně vzteklej. Občas ho dám na bříško a kouká dopředu, jenže to jde jenom když je pod mrakem a nefouká .. prostě málokdy jsou ideální podmínky. Takže přemýšlím, že ho dám do sporťáku .. může alespoň do nějakýho pololehu nebo jste opravdu všechny tak důsledné, že do cca 9 - 10 měsíců vozíte úplně vleže?

Tak já jelikož v kočárku také nechtěl být, zřejmě protože nic neviděl dávala jsem na kočár vajíčko, takže v té měl tu polohu, že i viděl- nicméně uvádějí,že v těch vajíčkách by děti měly být tak 2hod denně. My jsme to dodržovali. Tak pokud máš komb.kočár,můžeš to zkusit. Ale do sporťáku jsemho dala dřív než seděl a byl v polosedu ale kolik mu bylo už nevím. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22026
5.4.11 11:14

Rono, výše uvedenou radu s vajíčkem na podvozku opravdu nepraktikuj - jak už tu bylo řečeno, je to totéž jako bys ho rovnou dala do toho sporťáku - pravděpodobně mu to bude (jakožto většímu) ve sporťáku i příjemnější než ve vajíčku.

Ve vajíčku má být dítě jen na dobu nezbytně nutnou k převozu, MAXIMÁLNĚ do dvou hodin - je to pro něj stejně nevhodná poloha jako v poloposazeném sporťáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
801
5.4.11 18:56

Vajíčko používám kromě na cestování jenom na občasné popojíždění po super hyper, který nesnášim, takže to je opravdu vyjímečná situace :-).Taky si myslim, že sporťák a vajíčko vyjdou v podstatě nastejno, s tím rozdílem, že když mi usne ve sporťáku můžu ho dát do roviny a tím zkrátit dobu v pololehu, takže i za mě - vajíčko na podvozek nee. Teda na prochajdu. Nebudu hrotit, až vyměním hlubokou za sporťák, tak asi občas do polosedu dám, ale pokusím se to dělat co nejmíň. A každopádně děkuji za rady :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5502
11.4.11 23:12

tak my teda zatím vozíme v hluboké korbě, párkrát ve sporťáku úplně naležato (první věta tchýně, když malá byla vzhůru - tak jí to zvedněte, ať něco vidí :) ) Jediný, kde je trochu v sedu je vajíčko (cesta tak půl hodinky) zhruba 4 cesty za měsíc a doma teda v lehátku, třeba na krmení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hrdy otec...
12.8.12 23:33

:)

No tak to nas cmelda je teda kluk sikovna, ted je mu 6 mesicu a tyden.. a krasne umi hacat i bez drzeni rucicek… je to borec.. :D

• Citovat
  • Upravit
32899
13.8.12 13:28
@Hrdy otec… píše:
No tak to nas cmelda je teda kluk sikovna, ted je mu 6 mesicu a tyden.. a krasne umi hacat i bez drzeni rucicek… je to borec.. :D
šikulka :palec: a jak se do toho sedu dostane? Můj bude mít 5měsíců a zatím se umí otočit na bok a občas na bříško, takže k sedu to ještě bude dost dlouhá cesta. V kočárku v lehu se mu nic moc nelíbí.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí