Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
BohunkaP píše:melanka píše:Jestli ho tam nemáš hodinu v kuse nebo několik hodin denně, tak o nic nejde - dej si to narovno a hotovo. Ono zrovna na ta lehátka se názory dost liší (doktoři od toho často odrazují ne tak kvůli přetěžování zad, jako spíš proto, že dítě nemá možnost zkoušet přetáčení a podobně, že je prostě omezované v přirozeném vývoji) - prostě to chce všeho s mírou.
Obávám se ale, že domácího lehátka se vzdát nedokážu. Jednak se tam malýmu líbí, dobře se mu v něm kakáa já si aspoň můžu doma něco udělat.
JJ přesně tak to dělám
Jinak narazila jsem na pár tvých příspěvků v různých diskuzích a všude jsi všem dobře radila a ještě vše dokážeš moc hezky vysvětlit. ![]()
melanka píše:
JJ přesně tak to dělámJinak narazila jsem na pár tvých příspěvků v různých diskuzích a všude jsi všem dobře radila a ještě vše dokážeš moc hezky vysvětlit.
Tééda, tolik chvály dneska
Děkuji. ![]()
My jsme lehátko používali asi od 4 měsíců, nebylo úplně narovno, ale takový pololeh. Jinak bych v kuchyni nic neudělala, dítko celý den nespalo. Ale byl tam tak dohromady 1,5 hodiny za celý den a jinak na zemi. Jelikož bylo do 9kilo, tak v 7,5měs. šel do jídelní židličky, kterou jsem naklonila dozadu co to šlo a taky tam byl jen při jídle a asi 30 minut než jsem něco uvařila.
V kočárku jezdil do 10měsíců zásadně vleže. Aktivně jsme ho neposazovali, ale on si dost sedal sám, když jsme ho měli na klíně opřeného o prsa.O nic se nepřitahoval, prostě se předklonil. Ale taky jsme ho tak nenechávali sedat dlouho. Až když mi na 10měsíční prohlídce Dr řekla, že i bez toho má dobré svaly a pěkně sedí, že když bych chtěla můžu ho v kočárku posadit, tak jsem ho začala dávat do polosedu občas. Dneska už jezdí ve sporťáku v sedě, sice sám si nesedne, protože na to ještě nepřišel, ale leze, sedí na patách, klečí a stoupá si, tak myslím, že svaly už má pevné dost. Všechno dělá sám od sebe.
Ale dost mě štvalo, že od půl roka se mě všichni ptali " A už sedí?". ![]()
andelka83 píše:
sice sám si nesedne, protože na to ještě nepřišel, ale leze, sedí na patách…
Sed na patách bez jakékoli opory a bez držení se je totéž, co sed s nohama nataženýma před sebou. Pokud se Tvůj malý ničeho nepřidržuje a prostě vzpřímeně a bez držení klečí, můžeš ho považovat za sedícího. ![]()
Některé děti sedají výhradně na paty a nohy před sebe nenatáhnou nikdy - moje dcera je toho živým důkazem.
BohunkaP píše:andelka83 píše:
sice sám si nesedne, protože na to ještě nepřišel, ale leze, sedí na patách…Sed na patách bez jakékoli opory a bez držení se je totéž, co sed s nohama nataženýma před sebou. Pokud se Tvůj malý ničeho nepřidržuje a prostě vzpřímeně a bez držení klečí, můžeš ho považovat za sedícího.
Některé děti sedají výhradně na paty a nohy před sebe nenatáhnou nikdy - moje dcera je toho živým důkazem.
Díky. On to začal dělat teprve docela nedávno, do té doby jsem ho sedět nedávala. Sedne si „normálně“ jen když se k nečemu přitáhne, ale pak sedí hezky i bez držení. A jelikož si i sám stoupá kde to jde, tak vidím, že už má svaly dobré, jinak by to sám neuměl udělat že ne? No však už mu bude 11měsíců
Ale je fajn že už to umí, přece jen na jaře je toho tolik k vidění a k tomu je lepší sedět. V zimě bylo super že vydržel vleže.
Sedí, úplně bez problému.
Šikulka ![]()
Oni někteří ortopedi tenhle sed neradi vidí, protože dítě při něm dost zatěžuje kolínka - ale nedá se s tím nic dělat. Prostě některé děti upřednostňují tuhle pozici a nožky dopředu nenatahují. Ale je to normální „samostatné sezení“.
Jenom si dovolím upřesnit k tomu stoupání - to s tím nesouvisí. Dítě, které si stoupá, ještě nemusí umět samo sedět, to je úplně jiná věc a zapojování jiných svalů - často to bývá přesně naopak. Nejdřív se dítě postaví a teprve pak sedne - ze stoje spadne na zadeček a překvapeně zůstane sedět, čímž to objeví…
![]()
Malá sew taky hrozně vzteká,ale má smolíka musí vydržet
Má to malinko nadzvednutý aby nebyla uplně rovně,ale stejně prdlajs vidí,jezdíme s hromadou chrastítek aby se tam nenudila ![]()
BohunkaP píše:
Sedí, úplně bez problému.![]()
Šikulka
![]()
Oni někteří ortopedi tenhle sed neradi vidí, protože dítě při něm dost zatěžuje kolínka - ale nedá se s tím nic dělat. Prostě některé děti upřednostňují tuhle pozici a nožky dopředu nenatahují. Ale je to normální „samostatné sezení“.
Jenom si dovolím upřesnit k tomu stoupání - to s tím nesouvisí. Dítě, které si stoupá, ještě nemusí umět samo sedět, to je úplně jiná věc a zapojování jiných svalů - často to bývá přesně naopak. Nejdřív se dítě postaví a teprve pak sedne - ze stoje spadne na zadeček a překvapeně zůstane sedět, čímž to objeví…![]()
Děkuji za schválení:-)To jsem taky četla,že se posadí buď z lezení nebo až ze stoje. Do minulého týdne nedělal ani jedno, tak byl v kočárku v lehu.
Rona píše:
Holky a můžu se zeptat jak jste to dělaly v kočárku? Samozřejmě vím, že nemám dítě posazovat,ale můj pětiměsíčňák začíná bejt v hluboký korbě vleže pěkně vzteklej. Občas ho dám na bříško a kouká dopředu, jenže to jde jenom když je pod mrakem a nefouká .. prostě málokdy jsou ideální podmínky. Takže přemýšlím, že ho dám do sporťáku .. může alespoň do nějakýho pololehu nebo jste opravdu všechny tak důsledné, že do cca 9 - 10 měsíců vozíte úplně vleže?
Tak já jelikož v kočárku také nechtěl být, zřejmě protože nic neviděl dávala jsem na kočár vajíčko, takže v té měl tu polohu, že i viděl- nicméně uvádějí,že v těch vajíčkách by děti měly být tak 2hod denně. My jsme to dodržovali. Tak pokud máš komb.kočár,můžeš to zkusit. Ale do sporťáku jsemho dala dřív než seděl a byl v polosedu ale kolik mu bylo už nevím. ![]()
Rono, výše uvedenou radu s vajíčkem na podvozku opravdu nepraktikuj - jak už tu bylo řečeno, je to totéž jako bys ho rovnou dala do toho sporťáku - pravděpodobně mu to bude (jakožto většímu) ve sporťáku i příjemnější než ve vajíčku.
Ve vajíčku má být dítě jen na dobu nezbytně nutnou k převozu, MAXIMÁLNĚ do dvou hodin - je to pro něj stejně nevhodná poloha jako v poloposazeném sporťáku.
Vajíčko používám kromě na cestování jenom na občasné popojíždění po super hyper, který nesnášim, takže to je opravdu vyjímečná situace
.Taky si myslim, že sporťák a vajíčko vyjdou v podstatě nastejno, s tím rozdílem, že když mi usne ve sporťáku můžu ho dát do roviny a tím zkrátit dobu v pololehu, takže i za mě - vajíčko na podvozek nee. Teda na prochajdu. Nebudu hrotit, až vyměním hlubokou za sporťák, tak asi občas do polosedu dám, ale pokusím se to dělat co nejmíň. A každopádně děkuji za rady ![]()
tak my teda zatím vozíme v hluboké korbě, párkrát ve sporťáku úplně naležato (první věta tchýně, když malá byla vzhůru - tak jí to zvedněte, ať něco vidí
) Jediný, kde je trochu v sedu je vajíčko (cesta tak půl hodinky) zhruba 4 cesty za měsíc a doma teda v lehátku, třeba na krmení…
No tak to nas cmelda je teda kluk sikovna, ted je mu 6 mesicu a tyden.. a krasne umi hacat i bez drzeni rucicek… je to borec.. ![]()
@Hrdy otec… píše:šikulka
No tak to nas cmelda je teda kluk sikovna, ted je mu 6 mesicu a tyden.. a krasne umi hacat i bez drzeni rucicek… je to borec..