Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky prosím vás, kdy vaše miminko začalo lézt a sedět? Malé je ted 10 měsíců a ještě neleze ani nesedí 🤷🏽♀️ valí sudy, couvá dozadu, pivotuje ale nesedí a neleze. Říkala jsem si ze má svůj čas a každé miminko je jine, přijde mi ale ze paní doktorka na malou spěchá a říká ze už ted je docela pozde ze uvidíme do toho roka až bude malé, co mam ale dělat? Cvicime Vojtovku nevím co ještě více dělat už jsem z toho nervózní. ![]()
Dcera začala lézt kolem 7. měsíce a v 8. měsíci se posadila. Synovi je 7 měsíců a týden. Asi 3 týdny byl na kolínkách a před týdnem začal lézt. Ani jeden se neplazil.
Ano, každé dítě je jiné, ale pokud tam není ani náznak nebo snaha o posun, tak bych dala na rady doktorky a radši šla k odborníkovi. Buď něco doporučí a nebo řekne, že chce jen čas.
Navíc si můžeš tyhle milníky najít na internetu, kdy by to provozně dítě mělo umět.
Snaha tam je, je vidět že by se chtěla posunout dopředu ale prostě jí to nejde a pak se začne vztekat. Docházíme na cviceni a cvicime i doma
Jste pod kontrolou. Malý začal lozit v 11 měsících, do té doby se akčně plazil a ehm, minimálně od 10m vstával a obcházel nábytek. Cca tak v té době začal sedět, naučila jsem ho to trošku na sílu, protože klečel u krabice s hračkami a šel hodně do w sedu. Teď má 13m a zkouší stát v prostoru, je vidět, že ho lození nebere a rád by si přestal otlačovat kolena.
Vůbec se nebojte, ono to příjde, některé děti sedí až okolo 12 měsíce.
Syn si sedl a zacal lezt skoro soucasne tesne pred prvnim rokem. Take jsme cvicili ![]()
@Simon85 píše: Více
To jsem paní doktorce říkala ze některý děti se to naučí až třeba v roce ale to mi jen řekla ze to je pozdě
@Anicka776 píše: Více
Moje dcera začala lézt v 11 měsících, sedět ve 13 měsících a chodit v 21 měsících. Ale už v 8 měsících jsem to začala aktivně řešit (neurologie, rehabilitace, fyzio terapie). Potvrdilo se, že nemá žádné postižení, vývoj se pravděpodobně zpomalil vlivem reakce na očkování. Cvicit jsme nemuseli. Je jí 5. Žádné problémy nemá. Takže může to být pomalejší miminko, nicméně bych pro jistotu šla na neurologii, pokud jste nebyli.
Na sezení to pozdě není, sezeni by ideálne mělo přijít až po lezení.
@Anonymní píše: Více
Na neurologii jsme už byli a za chvilku nás čeká další kontrola
A žádný problém není? Tak to bych uznic navíc nedělala. Cvicite, chodíte k doktorovi… Možná bych uvažovala třeba o osteodynamice.
No, tak asi sama vidis, ze je dite pomalejsi. Prvni dcera ty sudy valela taky a nemela pak vubec potrebu nejakyho lezeni. Sedet se naucila taky pozde, okolo toho 9. mesice, ale sedala si blbe, protoze neumela na kolena. Tam jsem to zacala resit, zacala chodit na fyzio a cvicila jsem s ni. Rozlezla se na roce, zacala chodit na 18 mesicich. Ted vse v pohode, budou ji 4 a sportovne je na tom velmi dobre.
Druha dcera ted 9 mesicu, na kolena umi, uz sedi asi 3 týdny, plazi se. Ale i tak je pomalejsi proste. Svicit chodime. U ni ale vidim, ze se to furt hne dopredu, ze se snazi se hejbat a jde ji to, brzo si myslim poleze. Ale u nas v okoli deti kamaradel lezou od 6-7 mesicu. ![]()
Obě dcery začaly sedět a lézt až v roce. Jedna začala chodit v 16 měsících, druhá v 19 měsících. Teď mají 5,5 a skoro 4 roky a obě jsou naprosto zdravé.
Ahoj klid nemusí to umět vůbec třeba začne první chodit a pak se to naučí. Každé dítě se vyvíjí jinak. Ja třeba nelezla vůbec a taky jsem v pohodě. Syn lezl třeba od 5 měsíců a sedět se naučil po tom co začal chodit jinak nevěděl jak na to.