Kdy mít první dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
31.7.19 08:08

Jde o to jak to cítíš ty. Pokud jsi v 25 na dítě připravená a chceš ho, tak asi není co řešit, když máš navíc podmínky pro to jej mít. Mně je 27, za měsíc rodím, tedy dítě se mi narodí pár měsíců před 28 narozeninami a přijde mi to brzy :nevim: Od rodičů jsem se odstěhovala ve 20 letech, kdy jsem taky začala pracovat na full time, takže na tom nejsem jako tvoji kamarádi. Teď už se pochopitelně na dítě moc těším, ale to nemění nic na tom, že pro mě by bylo ideální mít dítě až tak za 4 roky, možná 5 let.

• Citovat
  • Upravit
1779
31.7.19 08:09

Máte ideální podmínky, takže pokud se na to už cítíte, jděte do toho ;) Mám pocit, že ti kamarádi závidí. Já bych taky nejdřív udělala svatbu :srdce: Já se vdala v 21 (už je mi 27 a jsem stále jediná z vrstevníků, kteří to taky moc nechápou) a na prcka jsme si museli počkat 4 roky. Takže přeju ať se brzy zadaří :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
31.7.19 08:10
@Anonymní píše:
Já měla první dítě v 35 a lituju toho, že jsem ho neměla dřív :-( Budovala jsem kariéru, dostala se na vedoucí pozici, šetřili jsme na byt a taky cestovali a prostě si užívali. Zpětně to vidím tak, že jsem to měla udělat jinak a dítě jsme měli mít o hodně dřív, nejlíp tak o 10 let.
Teď čekám druhé a trochu se děsím toho nevyspání při péči o miminko. Už u prvního mi to dalo strašně moc zabrat :-( Prostě o pár let dřív by to člověk zvládal daleko líp, byl ve větší pohodě a měl na dítě víc energie.
Takže to máš takový pohled zase z druhé strany :-)

To nemusí být pravda. Já měla první v 26, druhé v 28 a teď mi je 36 a mám půlroční dítě. Přijde mi to úplně stejný. Jedině asi je lepší, že od prvních dětí je věkový odstup. Ale taky nejsou neviditelné, bezúdržbové. Nepřijde mi že bych teď dvě děti po sobě zvládala nutně hůř než před 10 lety. Spíš naopak, mám teď mnohem lepšího partnera.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
31.7.19 08:16

Jinak první dítě jsem měla 3 roky po svatbě, otěhotněla jsem 4 měsíce po státnicích, ještě jsme bydleli u rodičů, ve svém až od narození malého. Jediné čeho lituju tak že jsem po škole skoro nestihla pracovat, natož v oboru. Bylo to v době krize. A otěhotněla jsem na první pokus. Brali jsme to tak, že uvidíme, co vyjde, zda práce nebo dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8864
31.7.19 08:17

Ideální, více takových zodpovědných osob,.to by bylo státu hej. Gratuluji. Jen tak dál :hug: :kytka: :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
396
31.7.19 08:18

Já otěhotněla v 25 letech po skoro roce snažení, brzo mi to nepřijde dítě jsme chtěli oba, práci a byt jsme měli tak proč ne :) s rodinou jsme to nekonzultovali i když máme skvělé vztahy tohle je naše věc, byli samozřejmě všichni rádi a teď jsou z vnoučete všichni paf :lol: :oops: kamarádům to může být už úplně fuk :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
31.7.19 08:20

Ten spravny cas je kdyz se citis pripravena a mas partnera s kterym to dite chces a mate kde bydlet.

• Citovat
  • Upravit
10030
31.7.19 08:39

Nevím, proč řešíš názory kamarádů, oni ti dítě živit nebudou. Pro mě bylo 26 let stále dost brzy, ale já teda nikdy neměla nijak extra silné biologické hodiny, mít dítě mě i celkem dlouhou dobu děsilo. :nevim: Každý to máme jinak. Jinak většina mých kamarádů už měla ve 25/26 letech po svatbě, část už měla děti, tak asi i záleží v jaké skupině se pohybuješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
31.7.19 08:43

Pokud máte zázemí a dítě chcete oba, tak bych neřešila věk. Já měla kluka ve 24. A jsem za to ráda, v pozdějším věku už by se mu asi hůř zvykalo na změnu života.

• Citovat
  • Upravit
14313
31.7.19 08:43
@Anonymní píše:
Ahoj všem,
Viz otázka výše.. Je mi 25 a příští rok bychom s partnerem, se kterým jsme spolu 5 let, na jaře chtěli začít pracovat na miminku. Rodina je samozřejmě nadšená, už chvilku by si to přála. Máme v osobním vlastnictví byt v novostavbě(ca 80m2) s terasou, kam se dá i dát kočár ven místo zahrady, na který jsme hodně dřeli a odříkali si na začátku v naprosto ideální čtvrti pro rodiny s dětmi, teď kupujeme velké rodinné auto, aby se nám tam do budoucna vešel náš pes a kočár a mělo isofix apod. No nicméně třeba od své bývalé spolužačky a velmi dobré kamarádky poslouchám, že je to brzo, že budu litovat apod. Sama ještě bydlí u rodičů a nechodí ani nikam na brigády, takže asi můj život nechápe. Jiný můj kamarád mi vyčetl, že to není jen tak a jak to chci jako zvládat (Až budu na mateřské, můj muž má dobrý příjem - IT sféra a já mohu pracovat na notebooku z domova třeba hodinku denně) - tenhle kamarád, co mi to říkal už tři roky pracuje někde ve skladu a bydlí s rodiči, kterým nedává ani korunu na bydlení a maminka mu vyvařuje a věčně si stěžuje, že nemá peníze (party, cigarety apod). Mně to vlastně hodně mrzí, protože já to tak cítím, nebaví mě chodit do města večer a vracet se nad ránem, nebo utrácet šílený peníze za „poslední trendy podle influencerů“, ale radši jdu na procházku (za barákem máme řeku, louky a přírodu) s mužem a pejskem, hrozně si těchto chvil vážím a naplňují mě… Navíc si myslím že přelom 26-27 je na dítě i ze zdravotních důvodů akorát…
Jaký na to máte názor vy? Možná potřebuji slyšet i někoho jiného, byla jsem z toho nepochopení celkem smutná…Děkuju moc a přeji Vám hezký den! :kytka:
Anonym z důvodu citlivosti informací o kamarádech..

Kazdy se na dite citi jinak nekdo uz chce ve 20nekdo v 35letech…delejte jak uznate za vhodne a jak to citite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
31.7.19 08:50

@Elishka1 Ale jen trošičku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
31.7.19 08:50

Jděte do toho, podmínky máte super a věk je tak akorát. Ono to taky nemusí jít hned. My s manželem taky začali s dítětem v 26, rok po svatbě, a rodila jsem až ve 28 a to jsme oba zdraví bez problémů. Když budete čekat tak se jen ochuzujete o čas kdyby to nešlo a o čem se taky moc nemluví tak mladší žena má prostě na dítě mnohem víc energie. A je znát každý rok, první těhotenství (27/28) úplná pohoda a i po dlouhém porodu (80hodin) jsem měla sílu se starat. Druhé dítě jsem měla v 31 a i když těhotenství bylo bez zdravotních problémů a porod byl snažší (6 hodin) tak ta energie schází a to mám děti značka ideál v podstatě od porodnice spali většinu noci (max 1 krmení), od roka noční buzení neznám a oba si umí hrát sami, krásně jedí a jsou většinou zdraví. S manželem jsme se dohodli že jestli chceme mít třetí tak moje 35 je strop do kdy to rozsekneme protože 40 letá rodička je prostě stará.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68979
31.7.19 08:58

Taky jsem chtěla dítě po svatbě v pětadvaceti jako prvá ze širého okolí, no, nakonec jsem rodila jako poslední, ale zas díky tomu, že jsme začali včas, jsem stihla ty děti do čtyřicítky s odřenýma ušima dvě. Ale nikdy jsem to teda nikomu neoznamovala, ani rodině, ani kamarádům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2979
31.7.19 09:13

Nečetla jsem vše, takže to tu možná padlo. Předně si nemyslím, že věk 25 by byl nějak nízký, to je tak vnímané akorát dnes, kdy holky studují po SŠ i VŠ, budují kariéru a chtějí poznávat svět, čímž se věk početí prvního dítěte posouvá ke třicítce. Ze zdravotního hlediska, energetické výdrže :mrgreen: apod. si naopak myslím, že bychom si děti měly dělat mnohem, mnohem dřív :mrgreen:. Sama jsem měla první dítě v 31 a to hlavně proto, že do té doby jsem je chtěla jen tak nějak abstraktně, ale necítila jsem žádnou niternou touhu. Pak jsem ovšem potkala svého současného muže a věděla jsem, že S NÍM ty děti CHCI. A to je za mne hlavní otázka: Jak to máš pocitově? Cítíš nějakou touhu po dětech, minimálně v tom smyslu, že se usmíváš kolemjdoucím do kočárků a představuješ si podobu vlastního? Pokud jo, tak čas na to máte :). Samozřejmě je dobré mít vyřešené ekonomické otázky, zejména počáteční výbava něco stojí, mít kde bydlet apod. Dítě toho hodně změní, je to překvápko i pro ty, co ho upřímně chtěli, ale máte-li stabilní vztah a máte-li se rádi, oba dítě chcete, tak Vás to pravděpodobně až tak nesemele a i když třeba projdete nějakou krizí, tak ji ustojíte ;). I s dítětem jde podnikat kupa věcí, takže bych se nebála, že Vám život skončí a už si neužijete. Kupříkladu my včera razili na výlet s dětmi: 5 let, 2 roky, 4 měsíce. Celý den jsme byli venku, domů dorazili za tmy a všichni jsme si to užili :). A Přitom kdybych některým kamarádkám řekla, že hromadnou dopravou cestuji s miminkem, kojící, a ještě se dvěma staršími, ťukaly by si čelo, že jsme extremisti, protože bez auta si netroufají s jedním ani do sámošky za rohem :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
31.7.19 09:17

@Heivka To je jak u koho :nevim: ja mela prvni dite 28letech a nedavala jsem to energie zadna druhe dite po 30 a daleko lepší…takze fakt se to neda říci jednoznačně :nevim: Ja byla z druhym ditetem daleko vic v pohode nez s prvním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí