Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@eva valoi já jsem jezdila ještě ve školce, ale to tam třeba babička dělala kuchařku anebo táta vedoucího. A poprvé sama jsem jela před nástupem do první třídy. Byl to podnikový tábor od mojí mámy z práce. Ve 3. třídě jsem jela poprvé na skautský tábor, kde jsem musela i sama vařit.
Taky záleží, jak to tam je - jestli ve stanech, v chatkách… jaký bude program a tak.
Neboj, bude to v pohodě.
@mojmira píše:
@PetiteFillette od 4 měsíců?
Ano, poprvé byla už jako miminečko, ne teda na celou dobu tábora, jen asi na půlku. Ale jak píšu, až do letoška jsme tam s ní byli my rodiče, později jezdila sama s taťkou. Vím, že to s opravdovým táborovým pobytem má prd společného, jen jsem se tím chtěla dostat k pointě, že jsem na nervy až právě letos, kdy je jí 7, má za sebou první třídu a je tam poprvé sama, bez nikoho z rodiny.
Jinak v oddíle zařazená a plnohodnotná tábornice byla už loni, dohled otce měla jen při večerním ukládání (přišel dát dobrou noc). Přesto jsem měla info, jak to tam zvládá a že je šťastná a v pořádku.
Dcera byla ted poprvé na táboře, v září jde do prvni třídy je ji 6,5 let ale nebyla daleko, byla na týden a s kamarády s kroužku plus dalšími cizími dětmi, vůbec ji nebylo smutno neměla na sutek čas, a nebrečela…byla poprve takto mimo domov. brečely tam prý starši děti že je jim smutno.
tak doporučuji bud sourozence nebo kamaráda sebou nebo někoho koho zná, a zvládla to na jedničku. a hlavně musi chtít jet, a to dcera se na tábor moc těšila.
Starší jezdí od první třídy, mladší zítra otestuje příměstský a příští rok maže na klasický tábor s bráchou. ![]()
Na příměstský klidně od 5r.na jiný od první třídy.
My budeme posilat poprvé příští rok, pokud bude někam chtet jet, to bude od první třídy.
Klidně dceru pošli a neužírej se.ona tam chce jet, tak je připravená,neboj.je to povaha, společnost jí nevadí, bude ok. já nikdy nebyla, nechtěla jsem jsem samotář. moje děti nechtějí, někam mezi lidi je dostat je kumšt. prostě povahu těžko změníš..neznamená to, že by nebyly připraveni, nemají rádi tolik lidí kolem sebe, to je celé. ale ta tvoje bude rozhodně ok.
Ahoj, jezdím jako vedoucí několik let již právě s takto malými dětmi, nyní jsem doma s mimčem 5 měsíců. malý byl na táboře už loni v bříšku a teď pojedeme znovu, je to pohodář, jinak bych to nezkoušela. uvidíme jak dlouho vydržíme. samozřejmě teď jedeme jako výpomoc.
Ale teď k tvému dotazu…Pokud ti přišla sama, že chce jet, určitě ji pošli a hlavně se nestresuj a neříkej jí pořád jak se ti bude stýskat a podobné věci, děti to hodně cítí… Letos bude se starší a jestli ta ti jezdí opakovaně, tak to bude dobrý tábor. Přišla sama, je připravená a chce to zkusit, to je to nejdůležitější. A jak píší ostatní, kdyby hořelo tak si pro ni vždy můžeš přijet. Ale neboj vedoucí se určitě postarají, že ti jí vrátí až po táboře a budeš vůbec ráda, když ti od ní přijde nějaký dopis ![]()
@jita20 No, to já jsem jí neříkala, ani jsem nedávala najevo žádné své pocity. Já jsem na jednu stranu ráda, že chtěla jet, že je taková samostatná atd., je to pro ty děti dobré. Ale tak znáte to.)
Jinak holky včera odjely, tak netrpělivě čekám na dopisy z tábora. Já psala už včera a dnes opět jedu s dopisem na poštu.)