Kdy oznámit těhotenství - práce ve školství

Anonymní
28.5.23 21:27

Kdy oznámit těhotenství - práce ve školství

Ahoj, uvažuji, kdy v práci oznámit těhotenství. Před koncem trimestru mi to přijde jako risk.

První trimestr mi končí o letních prázdninách - to ve škole nikdo nebude, oznamovat přes mail mi přijde divné a pochybuju, že to v létě vůbec někdo čte.

Po prázdninách bych ze zdravotních důvodů chtěla nastoupit na nemocenskou.

V práci mám smlouvu na neurčito.
Díky za rady.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
shadowbabe
28.5.23 21:29
@Anonymní píše:
Ahoj, uvažuji, kdy v práci oznámit těhotenství. Před koncem trimestru mi to přijde jako risk.

První trimestr mi končí o letních prázdninách - to ve škole nikdo nebude, oznamovat přes mail mi přijde divné a pochybuju, že to v létě vůbec někdo čte.

Díky za rady.

Zdravotní důvody pro PN se dají naplánovat?

• Citovat
  • Upravit
36155
28.5.23 21:34

Jak víš, že budeš mít po prázdninách zdravotní problémy? Jsi věštkyně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7978
28.5.23 21:36

Tak pokud už po prázdninách nehodláš nastoupit, tak by bylo fér to oznámit tak, aby stihli přijmout někoho nového. Já taky musela těhotenství oznámit dřív než po ukončeném prvním trimestru, protože se rozepisovaly služby a já už nechtěla sloužit. A bylo by mi blbé nechat si napsat služby a pak oznámit, že sloužit nebudu. Takže jsem dosloužila ten rozepsaný měsíc a na další už služby neměla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
28.5.23 21:40

Jaké máš důvody, že chceš na nemocenskou? Děláš v kuchyni a nosíš těžké hrnce nebo učíš tělocvik a hrozí, že tě sejmou míčem? Nebo to chceš uhrát na stres v zaměstnání?
Lidsky si myslím, že by bylo fajn to říct vedení už teď. Ať jsou předem připraveni a začnou se ohlížet po zástupu.
Těžko se pak hledá na poslední chvíli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15591
28.5.23 21:48
@Anonymní píše:

Díky za rady.

Když už jsi líná a chceš se válet doma, tak buď aspoň fér a řekni to hned. :roll:
Je dost nefér, co chceš udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.23 21:55
@Anonymní píše:

Díky za rady.

Před rokem jsem byla ve stejné situaci. Přímé nadřízené jsem to oznámila prakticky hned. S tím, že to může dopadnout jakkoliv a s prosbou o mlčenlivost. Pracovala jsem až do nástupu na MD.
Vedení má povinnost mlčet a z lidského hlediska snad každý ví, že těhotenství je sázka do loterie až do konce.

• Citovat
  • Upravit
30323
28.5.23 21:55

Pokud nemáš v plánu po prázdninách nastoupit, tak jim to řekni co nejdřív. Ono už teď je pomalu pozdě, tak ať to nemají ještě těžší. Osobně jsem to řekla v srpnu, ale měla jsem v plánu učit do mateřské a taky se mi to povedlo a odešla jsem dle plánu 22. 12.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.23 22:11

Pracovala jsem s dětmi s PAS, oznámila jsem to nadřízené a svým asistentkám po prvním kopanci do břicha, který jsem schytala (naštěstí hned v začátku těhotenství, nebyl důvod k panice, jen jsem se podobným situacím chtěla vyhnout do budoucna). Zbytek školy se to dozvěděl až kolem pátého měsíce, kdy jsem skončila v nemocnici a pak už zůstala na neschopence…

• Citovat
  • Upravit
2128
28.5.23 22:25

Já jsem to oznamovala ve čtvrtém měsíci, přesněji 16+0, ale neschopenku jsem teda rozhodně naplánovala.

V tomhle případě bych to oznámila po screeningu, byť e-mailem. Divné by to bylo možná za normálních okolností, ale pokud chceš čekat do screeningu a zároveň v září už neplánuješ nastoupit, tak je to vice než vhodné.

Vedení samozřejmě čte e-maily i o prázdninách :lol:

Příspěvek upraven 28.05.23 v 22:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.23 22:26
@Anonymní píše:
Pracovala jsem s dětmi s PAS, oznámila jsem to nadřízené a svým asistentkám po prvním kopanci do břicha, který jsem schytala (naštěstí hned v začátku těhotenství, nebyl důvod k panice, jen jsem se podobným situacím chtěla vyhnout do budoucna). Zbytek školy se to dozvěděl až kolem pátého měsíce, kdy jsem skončila v nemocnici a pak už zůstala na neschopence…

Pracovala jsem u stejné cílové skupiny. Měla jsem pocit, jakoby to ty děti vycítily, záchvatů v mé skupince výrazně ubylo, i u těch nemluvících, se středně těžkou MR. Až na jednoho kluka, který naopak jakoby vycítil moji slabost. A víc utíkal, i když to byl jeho projev i normálně.
Potenciálně nebezpečný byl pro mě snad jeden žák, ale ten nebyl u mě a zařídili jsme to tak, že jsem s ním přišla do kontaktu minimálně. Některé děti mi měly tendenci hladit i pusinkovat bříško.
Teď chodím do práce sem tam s miminkem. Děti jsou něžné. I ty, které mají jinak hrubé pohyby.
Ničeho jsem se nebála, nejde o první dítě. Pracovat a být mezi lidmi jsem chtěla. Byla to pro mě celkově zajímavá zkušenost.
Po RD, pokud vše půjde podle plánu, se budu přesouvat na vlastní žádost na jinou pozici a k jiné cílové skupině.

• Citovat
  • Upravit
10
29.5.23 15:21

Tady jsou očividně všichni chytří a umí pouze soudit. Já učím ve školce a o těhotenství jsem řekla prakticky ihned po zjištění kolegyni na třídě, aby na můj stav brala ohled a chápala, proč se některým aktivitám vyhybam, a vedoucí učitelce, aby za mě mohla začít hledat náhradu. Jinak jsem se o těhotenství dozvěděla v říjnu a zůstala jsem do konce kalendářního roku, jen proto, aby si stihli najít záskok a abych dokončila všechny pracovní resty a odchazela s čistou hlavou. Jinak bych odešla klidně hned a to právě kvůli rizikové práci ve školství. Do školky děti chodí nemocné, šíří se bacily, děti ještě nemají osvojene hygienické návyky, takže kychaji a kašlou všude kolem, vy utirate nosy i zadečky, další věc je fyzická náročnost, nošení dětí, cvičení s dětmi, občas dostanete ránu ani nevíte jak, protože ještě nemají zvládnutou koordinaci pohybů nebo neodhadnou svoji sílu. Něco jiného je třeba učit na druhem stupni, kde již žádný z těchto aspektů není, já ale opravdu nehodlala riskovat zdraví své a svého dítěte kvůli pár měsícům „hraní si na hrdinku“. A vám doporučuji to samé, pokud vyhodnotíte, že je vaše pracovní náplň pro těhotenství riziková, nenechte se rozhodit názory těch, co do toho nevidí a umí jenom soudit. Vaše zdraví je na prvním místě. Ale oznámila bych to určitě co nejdříve. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7978
29.5.23 15:52

@teii.p no jenže o PN rozhoduje lékař, takže zdravá těhotná jí dostat rozhodně nemusí. A pokud ano, tak to bude na rizikové těhotenství a samozřejmě omezené vycházky a nemožnost jet kamkoliv na dovolenou. Takže hlavně ať pak nevykládá, že má neschopenku na rizikovou práci (což v tomto případě ani nebude pravda) a že je úplně zdravá a tak proč musí mít omezené vycházky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.5.23 21:25

@teii.p Podle ZP není práce ve školství v těhotenství riziková. A semeniště bacilů je i MHD nebo vlastní děti. ZP upravuje zvedání a nošení břemen, ale četla jsem určitý výklad práva, že člověk není břemeno 8) Naštěstí mám kolem sebe ve speciálním školství rozumné lidi. Vedení bylo rádo, že jsem v práci, dokud to jde a kolegové to respektovali.
Prý i několik kolegyň přede mnou pracovalo až do nástupu na MD. Pro mě bylo příjemné mít až skoro do konce výplatu, odměny, které se počítaly do výpočtu výše PPM.

• Citovat
  • Upravit
249
29.5.23 21:33
@teii.p píše:
Tady jsou očividně všichni chytří a umí pouze soudit. Já učím ve školce a o těhotenství jsem řekla prakticky ihned po zjištění kolegyni na třídě, aby na můj stav brala ohled a chápala, proč se některým aktivitám vyhybam, a vedoucí učitelce, aby za mě mohla začít hledat náhradu. Jinak jsem se o těhotenství dozvěděla v říjnu a zůstala jsem do konce kalendářního roku, jen proto, aby si stihli najít záskok a abych dokončila všechny pracovní resty a odchazela s čistou hlavou. Jinak bych odešla klidně hned a to právě kvůli rizikové práci ve školství. Do školky děti chodí nemocné, šíří se bacily, děti ještě nemají osvojene hygienické návyky, takže kychaji a kašlou všude kolem, vy utirate nosy i zadečky, další věc je fyzická náročnost, nošení dětí, cvičení s dětmi, občas dostanete ránu ani nevíte jak, protože ještě nemají zvládnutou koordinaci pohybů nebo neodhadnou svoji sílu. Něco jiného je třeba učit na druhem stupni, kde již žádný z těchto aspektů není, já ale opravdu nehodlala riskovat zdraví své a svého dítěte kvůli pár měsícům „hraní si na hrdinku“. A vám doporučuji to samé, pokud vyhodnotíte, že je vaše pracovní náplň pro těhotenství riziková, nenechte se rozhodit názory těch, co do toho nevidí a umí jenom soudit. Vaše zdraví je na prvním místě. Ale oznámila bych to určitě co nejdříve. :srdce:
:lol: :lol: a až budeš mít druhé děcko, tak to první šoupneš kam, aby neohrožovalo nový plod? :D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí