Kdy oznámit zaměstnavateli těhotensví?

27281
24.11.11 14:42

Kdy oznámit zaměstnavateli těhotensví?

Ahoj holky, našla jsem tu již pár podobných témat, ale nedozvěděla jsem se co bych chtěla vědět tak to zkusím takhle.
Ještě nejsem těhotná - to je důležitá informace. Jsem teprve snažilka, ale zabývám se otázkou co bude až se objeví // ? Moje práce je taková, že vím, že ji nebudu moci jako těhotná vykonávat, alternativa s největší pravděpodobností taky nebude, takže bych šla asi na neschopenku…
První otázkou je kdy? Kdy mohu jít na neschopenku po zjištění těhu? Bojím se, že než se vše vyřídí mohla bych o mimi přijít… tahám velmi těžké balíky, zvedám je nad hlavu a běhám po schodech nahoru a dolu. V práci není nikdo kdo by to za mě udělal bez udání důvodu a nemůžu přece říct: „Prosím zvedni to za mě , já jsem těhotná?“ A to ještě k tomu třeba teprve 4týdny :think:
Druhá otázka… Co když půjdu na neschopenku a těhu nedopadne dobře? Co návrat? :,(

Poraďte mi někdo prosím… má někdo podobnou zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13119
24.11.11 14:46

s prvním neporadím, ale pokud se něco stane a ty o mimčo přijdeš, tvůj dr. posoudí, jak dlouho budeš mít neschopenku a po jejím ukončení normálně nastoupíš do práce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
24.11.11 14:47

ahoj. na neschopenku můžeš nastoupit hned jak těhu zjistíš když to doktorovi vysvětlíš tak tě doma nechá. pokud by těhu nedopadlo tak záleží jen na tobě co budeš chtít. všechno je to o komunikaci s doktorem. já jsem zdravotní sestra a taky jsem tohle řešila. v práci jsem to řekla hned jak jsem našla dvě čárky. ještě dřív než mi to potvrdil doktor, abych nemusela k infekčním pacientům a vzali to v pohodě. šefové jsem to řekla že se snažím otěhotnět hned jak jsem vysadila HA, ale není to tvoje povinnost. já to spíš řekla aby počítala s tím že za mě časem bude potřebovat náhradu. jinak jsem chodila do práce až do 17tt a pak nastoupila na neschopenku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
24.11.11 14:48

Pokud máš takto náročnou práci,Dr.Ti dá neschopenku hned jak Ti potvrdí těhu.

• Citovat
  • Upravit
5230
24.11.11 14:50

Zaměstanavatel by ti měl nabídnout jinou práci, jestli je to teda možné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8265
24.11.11 14:57

Já to oznámila v den, kdy jsem držela v ruce neschopenku.Moji práci jako těhotná vykonávat nemůžu-ani není žádná náhradní.Takže bylo od začátku jasné, že půjdu marodit.. :|.
Jo a k 2. otázce.Já šla na neschopenku 12.9. a 30.9. mi končil poměr na dobu určitou-smlouvu mi samozřejmě neprodloužili-to bylo jasné.Takže kdyby se něco nedej Bože stalo, tak půjdu na UP.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27281
24.11.11 15:02

Děkuju holky - docela jste mě uklidnily… jsem si říkala, jestli to nebude „blbý“ odejít na neschopenku hned jakmile to zjistím a když těhu nedopadne tak se vracet po měsíci zpět. Napadla mě další věc, neříkat, že jdu na neschopenku kvůli těhu. Mohla bych se vymluvit na cokoliv jiného a až by těhu bylo po třetím měsíci tak jít s pravdou ven… To asi taky neni blbej nápad, ne? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8265
24.11.11 15:05

Tak v neschopence budeš mít razítko od gynekologa-takže na to se stejně přijde.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2124
24.11.11 15:43
werunqa píše:
Tak v neschopence budeš mít razítko od gynekologa-takže na to se stejně přijde.. :nevim:
…a kód nemoci, tu si žádný doktor nevymyslí jiný, kvůli pojišťovně, takže se to stejně proflákne…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
24.11.11 15:45

zkratka nemoci se na část neschopenky co se odevzdává zaměstnavateli nepíše

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5453
24.11.11 16:06

Tak já dělala v baru,kde jsem tahala a vážila sudy an váze :roll: .řekla jsem to holkám v práci a ty přišly dřív a to pivo mi zvážiliy,ale to šlo no.u tebe to asi nepůjde a šéfovi jsem to řekla po screeningu,ale on už to stejně věděl :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
24.11.11 16:09

Ahoj, u prvního dítka jsem to měla tak, že jsem nikomu v práci neoznámila, že se o mimi snažíme, takže jsem HA vysadila začátkem března, ke konci jsem zjistila, že jsem těhu a dr. mě nechal na neschopence od 6tt a to bylo 24. dubna, kdy jsem si těhu byla nechat potvrdit, takže od toho 6tt tě může nechat doma, dřív nemá cenu tam chodit, protože nic neuvidí. Taky jsem měla práci s těhu neslučitelnou a přeřazení nebylo možný, takže jsem do mateřský byla na nemocenský. Teď jsem znovu těhu a nemocenskou řešit nemusím, zatím mi dobíhá rodičák na první dítko. Takže můj zaměstnavatel se to dozvěděl dnem kdy jsem mu přinesla neschopenku. Těhu mi dopadlo dobře, takže s druhou částí neporadím. Jinak není tvojí povinností to zaměstnavateli oznámit, to by bylo až případný nástup na mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
24.11.11 16:43
werunqa píše:
Tak v neschopence budeš mít razítko od gynekologa-takže na to se stejně přijde.. :nevim:

nejspis jo, ale i gynekologicke duvody muzou byt jine…nicmene jak zenska od cca 20 let vys marodi vic nez par dni, tak stejne 95% lidi predpoklada, ze je tehotna ;)
ale nikdo nema povinnost nic vysvetlovat, i kdyby to nedopadlo a zakladatelka se po mesici vratila do prace, tak nemusi sdelovat duvod marodky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8265
24.11.11 16:50
Pettulle píše:
Ahoj, u prvního dítka jsem to měla tak, že jsem nikomu v práci neoznámila, že se o mimi snažíme, takže jsem HA vysadila začátkem března, ke konci jsem zjistila, že jsem těhu a dr. mě nechal na neschopence od 6tt a to bylo 24. dubna, kdy jsem si těhu byla nechat potvrdit, takže od toho 6tt tě může nechat doma, dřív nemá cenu tam chodit, protože nic neuvidí. Taky jsem měla práci s těhu neslučitelnou a přeřazení nebylo možný, takže jsem do mateřský byla na nemocenský. Teď jsem znovu těhu a nemocenskou řešit nemusím, zatím mi dobíhá rodičák na první dítko. Takže můj zaměstnavatel se to dozvěděl dnem kdy jsem mu přinesla neschopenku. Těhu mi dopadlo dobře, takže s druhou částí neporadím. Jinak není tvojí povinností to zaměstnavateli oznámit, to by bylo až případný nástup na mateřskou.

To já mám neschopenku od začátku-a to jsem neměla ještě ani těhu průkazku!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andyn82
24.11.11 17:34

Ahoj, já jsem měla neschopenku hned od 4tt, co jsem zjistila těhotenství právě z důvodu nemožnosti vykonávat zaměstnání (dělám ve zdravotnictví). Ve 12tt jsem prodělala zamlklé těhotenství a revizi, pak jsem byla ještě doma na PN celé šestinedělí.Po šestinedělí jsem se normálně vrátila do práce a za 2 měsíce znovu otěhotněla a šla okamžitě hned od zjištění znovu na neschopenku. Žádný problém v tom nebyl.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat