Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Záleží, jaké máte vztahy. Já to říkala vždy hned zpočátku, ale my jsme s našima v úzkém kontaktu, hodně se navštěvujeme a víme o sobě. Přijde mi to i dobře, jen ať ví, proč jsem třeba unavená, není mi dobře, nálady, nedám si s nimi alkohol. Jedno těhotenství mi vyšlo, o druhé jsem přišla a v obou případech to se mnou prožívali. Není podle mě důvod čekat na průkazku atd. Já bych to s nimi sdílela hned.
Já to mamce oznámila v 7tt, jelikož vše prožívá se mnou a chtěla jsem mít oporu. Ostatním z rodiny jsme to řekli až po 1.screeningu.
To je individuální, někdo to říká hned jiný až za půlkou, mámě jsem to řekla ve 12 TT těsně před prvním screeningem. Ostatní (tedy v práci) až po něm
My se s obojima rodicema stykame dost casto a vzhledem k tomu, ze jsem byla kurak, tak by to stejne vsem doslo, takze to vedeli hned.. a taky jsem mela 2× ZT, u tretiho tehotenstvi, ktere nakonec vyslo, tak mama pry mela strasne nervy, takze chapu, ze ji nechces pridelavat starosti. Klidne teda rekni az po 1.screeningu, ale za me bych rekla rodine, ikdyz by to nedejboze dopadlo spatne. My jsme se dcery dockali az 3 roky po svatbe a kdyby to rodina nevedela, co mame za sebou, tak by treba byly takove ty typicke reci - no a kdy bude dite? Takhle se nikdo neptal a zadne nezadouci a ublizujici poznamky nemel
ale jak rikam, my se s rodinou stykame opravdu hooodne, kdyz by ten styk nebyl tak casty, tak bych to mozna taky nehlasila hned ![]()
U prvního jsem čekala tak dlouho, až jsem to taťkovi řekla před revizí a mamce raději až po ní. U druhého to věděli dřív než přítel, který ještě spal, když jsem jim to volala. Bydlí kousek od nás a vidíme se skoro denně, takže se s nimi dělím skoro i vše. A při prvním těhotenství mě drasalo, že to nevi.
Já to řekla rodičům hned, co mi vyšel pozitivní test. Prožíváme všechno spolu. Partnerova maminka se to dozvěděla po první kontrole v 6tt. Teď jsem na rizikovým v 8tt a ležím doma. Stejně by se to dozvěděli ![]()
Babičkam a v práci to řekněme až po 12tt pokud to dobře dopadne.
Já to vždy oznámila pár dní poté, co manželovi, takže už kolem 5tt
Kdyby to neklaplo, stejně bych chtěla, aby to rodina věděla a mohla mě podržet. My máme moc hezké vztahy a něco takového bych nedokázala tajit ![]()
U obou těhotenství jsme to oznamovali po 1.screeningu. Chtěl to tak manžel - já bych klidně oznamovala až po 2.screeningu.
Ja to říkala kolem 10tt, ale mě se do toho moc nechtělo
mamka ze všeho děsně vyšiluje, takže místo oslav me spíš stresovala
2× sem potratila v 7tt a o tom sem ji ani neříkala, to pak zjistila náhodou, když se koukala na těhotenskou průkazku a místo druhého těhotenství tam bylo napsáno čtvrté
byt tehotna znovu, tak počkám až po screeningu.
@Kriss Tina píše:
Ja to říkala kolem 10tt, ale mě se do toho moc nechtělomamka ze všeho děsně vyšiluje, takže místo oslav me spíš stresovala
2× sem potratila v 7tt a o tom sem ji ani neříkala, to pak zjistila náhodou, když se koukala na těhotenskou průkazku a místo druhého těhotenství tam bylo napsáno čtvrté
byt tehotna znovu, tak počkám až po screeningu.
Mám to s mamkou podobně právě. ![]()
Zrovna rodiče, jsou-li dobré vztahy, považuju vedle manžela jako lidi, se kterými sdílím radosti i starosti, v dobrém i ve zlém. Takže ač jsem za říkání okolí až ve druhém trimestru (taky mám za sebou potraty a nechci to sdílet s každým na potkání), tak rodičům bych neměla problém pochlubit se brzy. Ale musela bych si být jistá, že v tom okamžiku nezvednou telefon a nepochlubí se babičce, dvěma sestřenicím a třem nejlepším kamarádkám.
První jsem mamce řekla v 16. tt a druhé po první kontrole v 10. tt. Máme hezké vztahy, ale z dětí radost neměla. Mamka o vnoucatech řekla okolí až když se narodila.
Ahojky holky, kdy jste řekly rodině, že čekáte miminko? Mám v plánu až dostanu (pokud bude vše ok)příští tydem průkazku. Srdíčko bylo už na poslední kontrole v 6 tt. Jde o to, že minule těhotenství skončilo jako zamlkle a první tehotenstvi skončilo předčasným porodem a komplikacemi, které se dítě nese i teď. Miminko jsme si přáli a nakonec se povedlo. Ale vím, že mamka má o mě strach, nechci ji přidávat, sama řeší své starosti atd.
díky za anonymitu